Miniştrii Predoiu şi Efrim au discutat despre "reorganizarea hărţii instanţelor" din R. Moldova

(Ştire redifuzată. Ştirea a fost publicată iniţial marţi, 21 iunie.)

Urmărește
5 afișări

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, i-a prezentat omologului său din Republica Moldova, Oleg Efrim, procesul de închidere a instanţelor şi a parchetelor de pe lângă acestea cu volum mic de activitate, demers impus de nevoia constituirii unor unităţi mai puternice.

Cătălin Predoiu şi Oleg Efrim au discutat, marţi, despre "reorganizarea hărţii instanţelor" din Republica Moldova, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Justiţiei.

"Dacă în plan tehnic lucrurile sunt în afara oricărui dubiu, cu privire la necesitate şi la finalizare, în plan politic lucrurile stau mai dificil. În mod firesc închiderea unor instanţe ridică probleme în dezbaterea politică pentru că fiecare parlamentar doreşte să-şi păstreze instanţele în propria circumscripţie fără a mai vedea dacă ele funcţionează sau nu corespunzător. Aici se impune un efort de ajustare calitativă a dezbaterii politice. Nu este suficient doar să oferi formal propriului electorat serviciile unei instanţe. Este important să te asiguri că acea instanţă are toate condiţiile pentru a funcţiona şi, mai ales, există necesitatea unei astfel de instanţe în circumscripţia respectivă, altfel se ajunge în situaţia în care fie instanţa nu are volum de activitate, fie schema de personal este incompletă pentru că este foarte greu să convingi judecătorii să funcţioneze la o instanţă într-o zonă extrem de excentrică şi fără perspective profesionale, fără o cazuistică adecvată care să ofere o dezvoltare profesională judecătorului respectiv", a spus Predoiu, în discursul, referindu-se la procesul de închidere a instanţelor şi a parchetelor de pe lângă acestea cu volum mic de activitate.

O altă problemă discutată de cei doi demnitari a fost cea a cooperării în ceea ce priveşte serviciile de probaţiune şi, în ceea ce priveşte Administraţia Naţională a Penitenciarelor, apreciată ca pozitivă.

România a oferit cinci burse pentru membri ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din Republica Moldova şi zece locuri pentru şcolarizarea agenţilor de penitenciar la Şcoala de Penitenciar de la Târgu Ocna, a spus Predoiu.

În domeniul probaţiunii, au fost realizate schimburi de experienţă şi a fost încheiat un protocol de cooperare între cele două direcţii de specialitate.

"Am constatat faptul că, în mod permanent, au existat consultări în ceea ce priveşte elaborarea legislativă între direcţia noastră de specialitate şi direcţia Ministerului de Justiţie moldovean. Această cooperare în domeniul elaborării legislative facilitează armonizarea legislativă între cele două ţări, deci, pe termen lung, reglementările noastre vor arăta în mod similar. (...) Pentru viitor ne-am propus un dialog foarte intens în ceea ce priveşte Strategia de dezvoltare a Justiţiei ca serviciu public în Republica Moldova. Ministerul de Justiţie din Moldova (...) este în curs de elaborare a unei astfel de strategii şi noi am convenit să punem în legătură specialiştii din cele două Ministere astfel încât să discute soluţiile pe care le-am avut în vedere aici în România, probleme cu care ne-am confruntat şi să putem să sprijinim efortul Ministerului Justiţiei în Republica Moldova de a elabora o astfel de strategie în termenul pe care şi l-a propus", a mai declarat Cătălin Predoiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici