Ministrul Agriculturii îndeamnă fermierii să se descurce ca să poată cultiva floarea soarelui | VIDEO

Fermierii nu-şi vor mai putea trata culturile de floarea-soarelui cu un anumit tip de pesticide şi ameninţă că vor renunţa la cultivarea din primăvară. Ministrul demis al Agriculturii i-a îndemnat să găsească alternative pentru aceste pesticide, aşa cum au făcut cei din alte ţări din UE.

Urmărește
3680 afișări
Imaginea articolului Ministrul Agriculturii îndeamnă fermierii să se descurce ca să poată cultiva floarea soarelui | VIDEO

Ministrul Agriculturii îndeamnă fermierii să se descurce ca să poată cultiva floarea soarelui | VIDEO

Adrian Oros, ministrul demis al Agriculturii, a decis interzicerea pesticidelor pe bază de neonicotinoide pentru culturile de floarea-soarelui şi rapiţă, întrucât acestea sunt dăunătoare pentru albine. El a luat hotărârea după o atenţionare venită de la Comisia Europeană, care a acordat derogări României în ultimii ani. La rândul lor, fermierii au spus că vor renunţa la cultivarea de floarea-soarelui din acest motiv.

”În ultimii ani, s-au tot dat derogări pentru România şi Lituania pentru utilizarea acestor neonicotinoide. Anul acesta, când am venit la minister, era deja târziu să luăm o decizie foarte radicală. Am avut consultări atât cu apicultorii, cât şi cu fermierii, şi în ianuarie am decis să nu prelungim această derogare, să interzicem utilizarea neonicotinoidelor pentru tratarea seminţelor de floarea-soarelui şi rapiţă şi am permis utilziarea lor pentru sfeclă şi porumb”, a declarat Adrian Oros, ministrul demis al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

"Există răgaz ca până anul viitor şi cei cărora li s-a permis să utilizeze neonicotinoide, respectiv cei care cultivă porumb şi sfeclă să găsească alte soluţii. Noi nu mai putem prelungi această derogare, deja suntem atenţionaţi de către Comisia Europeană. Atenţionarea sigur că a venit în noiembrie", a mai spus ministrul.

Deşi comercianţii de pesticide şi erbicide spun că au dezvoltat o gamă bio care scapă culturile de dăunători fără să afecteze albinele şi fără a genera costuri mai mari faţă de pesticidele interzise de UE, fermierii sunt reticenţi la noile variante.

"Nu s-a mai dat derogare pentru a fi tratată sămânţa de floarea-soarelui cu neonicotinoide, având în vedere clima, condiţiile de climă şi rezerva de dăunători în sol, ne face pe noi producătorii agricoli să mai renunţăm în a mai cultiva în primăvara floarea-soarelui", a declarat Gheorghe Albu, preşedinte interimar al Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

România se află pe primul loc la producţia de floarea-soarelui în Uniunea Europeană, cu o recoltă de 3,4 milioane tone în 2019. Suprafaţa însămânţată a fost de 1,5 milioane hectare.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici