Ministrul Apărării a sesizat Parchetul Militar după ce o dronă subacvatică a Armatei a dispărut

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a sesizat Parchetul Militar după ce o dronă militară subacvatică a Armatei Române a fost pierdută, potrivit unui răspuns al Ministerului Apărării Naţionale(MApN), remis la solicitarea MEDIAFAX.

Urmărește
3258 afișări
Imaginea articolului Ministrul Apărării a sesizat Parchetul Militar după ce o dronă subacvatică a Armatei a dispărut

Ministrul Apărării a sesizat Parchetul Militar după ce o dronă subacvatică a Armatei a dispărut

Drona subacvatică a fost pierdută în iunie 2017, în timpul unor activităţi de cercetare ştiinţifică în Marea Neagră.

"În cursul unor activităţi de cercetare ştiinţifică efectuate în luna iunie a anului trecut în Marea Neagră, platforma a fost pierdută, iar activităţile de căutare pe mare, desfăşurate împreună cu specialişti ai Forţelor Navale, nu au avut succes. În consecinţă, ministrul Mihai Fifor a dispus sesizarea Parchetului Militar Bucureşti", se arată în răspunsul MApN, remis la solicitarea agenţiei de presă MEDIAFAX.

Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale mai precizează că submersibilul SECRIS a fost construit pe o platformă subacvatică furnizată de firma Ocean Server.

"Aportul tehnico-ştiinţific al Centrului de Cercetări Ştiinţifice pentru Forţele Navale (CCSFN) la proiectul ”SECRIS” a constat în identificarea cerinţelor operaţionale, elaborarea studiului de concept (cu o analiză Remotely operated underwater vehicle vs. Autonomus underwater vehicle), analiza de risc, proiectare şi modelare de sistem, integrarea unor subcomponente şi module şi efectuarea activităţilor de testare platformă „in-house” (în bazin şi testare pe mare). În anul 2015, o comisie a Direcţiei de Prevenire şi Investigare a Corupţiei şi Fraudelor din cadrul MApN a derulat un control privind desfăşurarea programelor de cercetare ale CCSFN, având ca obiectiv verificarea modului de derulare a unor proiecte de cercetare cuprinse în Planul sectorial de cercetare dezvoltare şi Planul Naţional de cercetare dezvoltare şi inovare. Ca urmare, echipa de control a înaintat sesizări către instituţiile abilitate în ceea ce priveşte existenţa unor suspiciuni privind săvârşirea unor acte penale", arată MApN.

Mai mult, ministrul apărării naţionale a dispus conducerii Statului Major al Forţelor Navale analiza şi formularea unei concepţii prin care să preia CCSFN în subordine, ca departament de cercetare ştiinţifică al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici