- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (06.01.2020, 11:33)
- Razvan Tupa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul Bogdan Gheorghiu, despre verificarea Bibliotecii Naţionale: „Am extins controlul”
Bogdan Gheorghiu, ministrul culturii, a vorbit luni despre verificarea Bibliotecii Naţionale în urma imaginilor date publicităţii după Revelionul găzduit de instituţie: ”Am extins controlul pe o perioadă mai mare (...) Am avut informaţii că au mai avut loc evenimente nocturne”.
Urmărește
421 afișări
Ministrul Bogdan Gheorghiu, despre verificarea Bibliotecii Naţionale: „Am extins controlul”
”Am luat decizia de a extinde perioada de control de la 16 decembrie până la 1 ianuarie pentru că am avut informaţii că au mai avut loc evenimente nocturne şi în a doua parte a lunii decembrie şi de aceea vreau să verific aceste informaţii”, a explicat Bogdan Gheorghiu.
Ministrul Culturii a prezentat şi în ce condiţii se desfăşoară în mod normal evenimentele din Biblioteca Naţională şi faptul că imaginile apărute în presă după petrecerea de Revelion sunt analizate: ”Imaginile sunt deja publice. Şi acesta este un subiect de analiză. Ce mă interesează pe mine în primul rând este dacă s-a respectat regulamentul de ordine interioară. Practic, aceste evenimente au loc în baza unui ordin de ministru dat de predecesorul meu. Acest ordin de ministru are rolul de a ajuta instituţiile să facă venituri proprii, dar sunt anumite condiţii care trebuiesc respectate. Evenimentele trebuie să fie cu tentă culturală şi noi trebuie să verificăm dacă s-au respectat aceste condiţii pentru că noi trebuie să păstrăm ideea de instituţie culturală în tot ceea ce înseamnă instituţie subordonată Ministerului. Corpul de control va fi format din patru persoane cu pregătire şi juridică şi economico-financiară”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Bogdan Gheorghiu afirmă că extinderea perioadei vizate de control urmăreşte obţinerea unei imagini de ansamblu asupra activităţilor găzduite de Biblioteca Naţională: ”Rolul meu ca ministru este să nu iau o decizie... Ce am văzut noi poate fi o fază contextuală. De aceea vreau să am o imagine rotundă. De aceea am extins controlul pe o perioadă mai mare, pentru a avea o imagine de ansamblu. În momentul în care acest raport pe care eu l-am cerut să fie amănunţit va fi gata, abia atunci pot lua o decizie în cunoştinţă de cauză, inclusiv dacă va fi vorba de eventuale sancţiuni”.
Deputatul USR Iulian Bulai scria într-un mesaj publicat pe Facebook faptul că sala Atrium a Bibliotecii Naţionale din Bucureşti a rămas "plină de mizerie, vandalizată, practic, după Revelion". Sub titulatura "Revelion în Bibliotecă", petrecerea a inclus un concert susţinut de Delia.
"'O locaţie autentică' pentru petrecerea Revelionului. Plină de mizerie, vandalizată, practic, după Revelion. Nu mi-am imaginat niciodată că Biblioteca Naţională a României, care-şi împarte sediul cu Ministerul Culturii, e o 'locaţie autentică' pentru 'un revelion de poveste', cu Delia et co. Promovat pe Facebook ca fiind organizat nu se ştie de cine - poate de Biblioteca Naţională însăşi, deşi ultima dată când am verificat, nu ăsta era obiectul ei de activitate. În obiectul de activitate nu scrie deloc, dar deloc!, că BNR se ocupă de chermeze. Nici că face viţei la proţap pe scările Ministerului, de Ziua Naţională, pe muzică de nuntă. Nici că noaptea, când nu e revelion, Biblioteca are program de discotecă în Sala Atrium, cu sute de oameni înghesuiţi, care beau pe rupte", a scris deputatul USR.
Corpul de Control al ministrului Culturii va verifica dacă au fost respectate procedurile privind organizarea petrecerii de Revelion la Biblioteca Naţională a României.
Bogdan Gheorghiu a explicat, duminică, pentru MEDIAFAX că luni dimineaţă va elabora ordinul de ministru cu începere imediată, astfel încât reprezentanţii ministerului "să poată demara exact de mâine controlul".
"În general, deplasarea la faţa locului şi constatarea durează o săptămână, iar cealaltă parte legată de documentaţie durează 30 de zile", a mai spus acesta. "Mi-au promis că se vor mişca mai repede şi atunci, bazându-mă pe promisiunea lor, sper să mă încadrez după 15 ianuarie să fac şi public raportul".
"Controlul are două componente, una e deplasarea la faţa locului, să vadă acolo, şi, doi, verificarea tuturor hârtiilor. Pe mine mă interesează foarte mult să văd exact ce contracte s-au semnat, în ce măsură respectă regulamentul de funcţionare interior", a mai spus ministrul Culturii pentru MEDIAFAX.
Rugat să ofere un punct de vedere privind scandalul declanşat în spaţiul public de eveniment, ministrul Culturii a declarat că nu doreşte să se antepronunţe: "Eu aştept rezultatul controlului şi îl voi face public, cel mai probabil după 15 ianuarie".
"E foarte important de verificat şi procedura, tot. E un ordin de ministru în baza căruia se pot organiza astfel de evenimente, există posibilitatea de a se face venituri proprii, dar, sigur că, în urma acestui scandal, trebuie să verificăm exact dacă s-a respectat ora, dacă evenimentul se integrează în ceea ce înseamnă exigenţe legat de ce se poate sau nu în instituţiile de cultură şi aşa mai departe", a mai spus Bogdan Gheorghiu.
De cealaltă parte, Carmen Mihaiu, managerul Bibliotecii Naţionale a României, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că nu a fost oficial informată despre verificarea care va fi demarată, dar că i se pare firesc.
"Oficial nu am fost informată. Dar probabil că urmează luni, mi se pare firesc. Domnul ministru a anunţat public şi probabil luni dimineaţa se vor întâmpla lucrurile afirmate", a declarat Carmen Mihaiu.
Întrebată de MEDIAFAX dacă au fost respectate procedurile, aceasta a răspuns afirmativ: "Da, eu am respectat Legea bibliotecilor care spune foarte clar la Biblioteca Naţională că este o biblioteca care este finanţată din venituri proprii şi de la bugetul statului. În primul rând din venituri. Apoi am respectat regulamentul de organizare şi funcţionare, care, la fel, îmi permite să fac evenimente, şi un ordin de ministru care stabileşte exact tarifele".
Întrebată despre criteriile care trebuie să fie luate în considerare în alegerea acestor evenimente, Mihaiu a spus că acestea trebuie să fie "civilizate şi sigur să respecte o anumită decenţă". "Sigur sunt cele culturale, artistice, ştiinţifice, profesionale, expoziţii dezbateri, iar acest eveniment a fost privit ca un concert de muzică pop, am vrut să atragem tinerii şi o categorie de vârstă de până în 40 de ani şi nu ni s-a părut nimic nepotrivit", a explicat managerul Bibliotecii Naţionale.
Despre imaginile publicate de Bulai, Mihaiu a spus că au fost post-eveniment, când se făcea curăţenie: "Mobilierul nu era al Bibliotecii Naţionale, de altfel, Biblioteca Naţională nu are acest tip mobilier".
"Imaginile sunt furnizate din interior, deci ele trebuiau aduse la cunoştinţa mea dacă era o problemă, Nimeni nu m-a contactat din Ministerul Culturii. Eu am fost să mă asigur că lucrurile intră în normal, se face curat, eu am filmat cu telefonul încă de pe 3 (ianuarie, n.r.) şi mobilierul nu mai era", a mai spus Mihaiu, care a mai precizat că petrecerea a avut loc într-o perioadă în care biblioteca a fost închisă publicului. De altfel, instituţia îşi va relua programul cu publicul luni.
"Evenimentul s-a întâmplat când Biblioteca nu mai avea public, nu am afectat misiunea Bibliotecii, evenimentul a fost închis, nu aveam public în acel moment şi este normal să nu fie", a subliniat aceasta.
De asemenea, Mihaiu a spus că patrimoniul Bibliotecii nu este afectat de astfel de evenimente: "Nu există depozite nici la parter, nici la mezanin unde a avut loc evenimentul concert Delia, nu. Depozitele încep de la etajele 3, 5, 6, colecţiile speciale sunt în depozite cu control acces, noi nu facem evenimente şi să periclităm patrimoniul, în niciun caz".
Întrebată de MEDIAFAX care sunt motivele pentru care un astfel de eveniment organizat de Biblioteca Naţională a ieşit în evidenţă, în condiţiile în care şi alte instituţii din subordinea Ministerului Culturii, precum Opera Naţională şi Teatrul Naţional Bucureşti, găzduiesc petreceri de Revelion, Mihaiu a răspuns că motivul este unul intern.
"Eu am încercat să deschid Biblioteca, sunt primul manager după nouă ani cu concurs, nu mai există interimat, eu vreau să fac reorganizare. De altfel, această reorganizare există ca obligaţie în contractul meu de management, mi-am asumat reorganizarea, eu am trimis noul ROF propus şi organigrama la Ministerul Culturii, sigur că reorganizarea nu convine şefilor şi anumitor directori din Biblioteca Naţională, pentru că eu voi face această reorganizare care sigur va lovi în comoditatea multora care s-au obişnuit de nouă ani de zile să existe interimate şi cum nu le convine ceva să dea jos directorul. Despre acest lucru este vorba, de fapt, se vrea capul meu în acest moment", a spus aceasta.
"Vor cădea câteva capete prin această reorganizare. Biblioteca Naţională este cu prelucrarea cărţilor undeva în 2016 şi este firesc să iau măsuri pentru a mări ritmul şi ca Biblioteca Naţională să ajungă acolo unde trebuie, iar publicul să aibă acces la cărţi aşa cum se aşteaptă de la o Bibliotecă Naţională. Iar eu mi-am propus aceste obiective şi sigur că nu convin. Da, trebuie să muncim, despre asta este vorba, trebuie să muncim mai mult şi să fim mai responsabili", a adăugat aceasta.
"Deranjează foarte mult acest restaurant care este normal să existe într-o instituţie, accesul se face din afara institiţiei, nu din interior, Dar acest spaţiu a fost prevăzut încă din construcţie ca restaurant Eu nu am făcut altceva decât să închiriez şi să aduc venituri instituţiei. Iar restaurantul este civilizat. Şi e normal ca publicul şi cetăţenii Bucureştiului... de ce să stea un spaţiu gol sau şi Biblioteca Naţională să stea goală, un spaţiu imens. Se pot întâmpla evenimente", a spus Mihaiu, care a dat ca exemplu un concert al Patriarhiei organizat în urmă cu câteva săptămâni, ce a avut peste 3.000 de participanţi.
"E normal să dau comunităţii această instituţie şi să se întâmple evenimente, iar atunci când Biblioteca Naţională poate să aducă venituri şi să îi fie mai bine, de ce nu. Atât timp cât nu este afectat publicul", a mai spus managerul Bibliotecii Naţionale.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Ministerul Sănătăţii anunţă că Mircea Beuran a fost demis. Medicii, asistentele şi Spitalul Floreasca au primit amenzi de 30.000 lei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe