- Home
- Social
- BUCURESTI, (06.09.2015, 22:20)
- Cătălina Mănoiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul de externe, Bogdan Aurescu: Aderarea României ar întări spaţiul Schengen
Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a declarat, duminică seară, în contextul crizei migranţilor, că România a dovedit că îşi poate gestiona şi întreţine foarte bine frontierele externe, afirmând că aderarea ţării noastre, inclusiv în acest context, nu ar face decât să întăreacă spaţiul Schengen.
Urmărește
896 afișări
Ministrul de externe, Bogdan Aurescu (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
"România a dovedit, prin activitatea pe care o desfăşoară instituţiile de profil şi care se ocupă de gestionarea fontierelor externe ale României, că se comportă, ca un responsabil şi veritabil stat Schengen, de facto. Ne întreţinem şi ne gestionăm foarte bine frontierele noastre externe. Cred că o aderare a României, inclusiv în acest context, nu ar face decât să întăreacă spaţiul Schengen şi cred că acest lucru este ştiut bine de responsabilii din UE. Este adevărat, contextul în sine, dosarul imigraţiei face destul de dificilă o discuţie despre aderarea oricărui stat la spaţiul Schengen, a declarat ministrul de externe, Bogdan Aurescu, la Digi 24 TV.
ULTIMELE ȘTIRI
-
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
-
Alegeri prezidenţiale. Rezultate EXIT-POLL. Ciolacu câştigă primul tur. Lasconi, Simion, Georgescu şi Ciucă despărţiţi de câteva procente. Geoană rezultat slab / Începe numărătoarea voturilor şi vin primele rezultate parţiale
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Întrebat dacă este posibil ca aderarea etapizată a României să fie amânată, Aurescu a răspuns că rămâne de văzut acest lucru afirmând că "practic, nu este timp, având în vedere concentrarea întregii atenţii şi a eforturilor pe această problemă (criza migranţilor n.r-)".
"Este posibil. Însă, în egală măsură, o aderarea doar cu aeroporturile cu siguranţă nu va reprezenta o vulnerabilitate pentru situaţia actuală a acestui val de refugiaţi care nu folosesc aeroporturile pentru a intra în spaţiu european” , a mai afirmat Bogdan Aurescu.
Aurescu a mai infirmat scenariul sigilării graniţelor europene, precizând că "nu sunt voci din zona oficială a UE, care spun acest lucru".
"Nu sunt voci din zona oficială a UE, care spun acest lucru, nu am auzit pe niciun ministru vorbind despre sigilarea graniţelor UE, nici interne, nici externe ale Uniunii, pentru că asta ar însemna finalul acestui proiect extrem de ambiţios, care este spaţiul Schngen de externe din UE ", a spus Bogdan Aurescu.
Potrivit ministrului de externe, "acest dosar complicat al migraţiei afectează aceste reguli, modul în care ele sunt aplicate", dar asta nu înseamnă că Schengen o să dispară.
Aurescu a mai afirmat, cu privire la criza refugiaţilor, că speră ca UE să ajungă la o soluţie comună, "care să pună în valoare solidaritatea europeană despre care se vorbeşte atât de mult în plan teoretic" şi care trebuie să aibă şi "o descărcare extrem de practică, pragmatică".
Potrivit lui Aurescu, o soluţie solidară exclude orice fel de măsură unilaterală, naţională care "cu siguranţă este ineficientă".
"Dacă fiecare dintre aceste state membre şi-ar face un gard în jurul propriilor frontiere, dincolo de faptul că asta ar afecta iremdiabil funcţionarea spaţului Schengen, atunci, nu am ajunge la niciun fel de rezultat durabil", a mai afirmat Aurescu, spunând că pentru găsirea unei soluţii este necesar să se cunoscă planul CE, care va fi prezentat abia miercuri, de preşedintele Comisiei, într-un discurs despre starea UE, în Parlamentul European..
"Nu există încă acel faimos plan al Comisiei Europene, care a fost anunţat, de unele surse jurnalistice europene şi care va fi prezentat abia miercuri, de preşedintele CE, într-un discurs despre starea UE, în Parlamentul European. Este important să vedem acel plan şi să avem o discuţie solidă, plecând de la propunerile pe care CE le va face. Nu există planul, deocamdată nu cunoaştem ceea este în conţinutul conceptual al acestui planului", a afirmat Bogdan Aurescu.
Ministrul de externe a mai afirmat că "s-a pus cumva accentul în mod disproporţionat pe chestiunea cotelor. Dar este nevoie de o bază de discuţii, iar pe baza aceasta de discuţii, a propunerilor pe care CE le va face, statele membre vor discuta şi vor lua o decizie care poate să nu fie întocmai cu propunerea pe care Comisia o face”.
Bogdan Aurescu a mai ţinut să sublinieze că statele membre trebuie să aibă în vedere imaginea de asamblu a crizei migranţilor şi a afirmat că trebuie să găsească soluţii şi pentru problemele din ţările de origine ale migranţilor.
Cât priveşte centrele de primire, situate în afara UE, în Turcia de exemplu, unde migranţi ar putea să depună cererile de azil, Aurescu a afirmat că este "o idee bună".
"Cred că este o idee bună, se vorbeşte nu doar despre centre de primire în state terţe, ci şi despre centre de primire în statele UE, care sunt în prima linie. Care să facă diferenţa între refugiaţi şi migranţi cu caracter economic", a mai spus Aurescu.
El a precizat că se discută şi despre introducerea unor liste de ţări sigure de origine, astfel că migranţii care provin din acele ţări se vor întoarce acolo. Aurescu a mai a afirmat că una dintre ţările care aplică această formulă este Canada şi "este o idee care trebuie reţinută".
Citește pe alephnews.ro: LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Au apărut rezultatele EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Ca să-ți ia votul, impostorii de partid se prefac că se ceartă. Se vor împăca și vor conduce țara împotriva ta! Știi ce ai de făcut: TE DUCI ȘI PUI ȘTAMPILA PE ALB, ADICĂ PE NICIUNUL!
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe