Ministrul de Interne Carmen Dan şi Cătălin Paraschiv, comandantul Brigăzii Speciale a Jandarmeriei, sunt audiaţi în Parlament

Publicat: 18 09. 2018, 10:50
Actualizat: 09 04. 2020, 09:23

La şedinţa Comisiei vor participa şi Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, şi directorul Institutului Român pentru Drepturile Omului, Adrian Bulgaru.

 

Pe 11 septembrie, plenul Camerei Deputaţilor a dezbătut moţiunea simplă a partidelor de Opoziţie, cu titlul „Bastoanele PSD peste obrazul democraţiei româneşti”. La dezbaterea moţiunii simple în care opoziţia îi cere demisia, ministrul de Interne, Carmen Dan, a spus că acuzaţiile care i se aduc sunt false, bazate pe „pasaje din presă” şi că nu a ascuns de parlamentari raportul despre protestele din 10 august. Acesta a mai declarat, de la tribuna Parlamentului, că nu este nevoie ca prefectul să semneze ordinul de intervenţie a Jandarmeriei în cazul unor proteste violente. Pe 12 septembrie, deputaţii au respins moţiunea simplă împotriva lui Carmen Dan.

Pe 13 septembrie, şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei, Cătălin Paraschiv, a fost audiat la Parchetul Militar în dosarul mitingului din 10 august. Acesta a declarat, ulterior, că nu a fost pus sub acuzare, are calitatea de martor şi că nu a avut informaţii despre o presupusă tentativă de lovitură de stat în acea seară.

Întrebat dacă avea informaţii despre o pretinsă tentativă de lovitură de stat din seara de 10 august, Paraschiv a răspuns: „Eu sunt comandantul Brigăzii Speciale de Intervenţie. Cred că nu vă adresaţi cui trebuie. Eu nu am avut informaţii de această natură. Nu pot să dau mai multe explicaţii, dar sunt militar. Asteptăm să vedem care e părerea procurorilor. Îmi asum toate faptele jandarmilor mei, nu se pune problema, dar ale BSIJ (Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei – n.r.), atâta tot. Brigada Specială a acţionat conform legii, în literii şi în spiritul legii”.

Este a doua audiere a lui Cătălin Paraschiv în acest dosar, după cea din 23 august de la Parchetul General.

Până în prezent, procurorii militari de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au înregistrat, peste 800 de plângeri depuse împotriva jandarmilor care au intervenit la protestul din 10 august.