Ministrul Digitalizării explică aplicaţia prin care românii sunt în contact permanent cu statul

  • Despre o aplicaţie care îţi spune cât mai ai de contribuit până la pensie, cu ce pensie vei ieşi, dar care te şi anunţă când îţi expiră paşaportul sau permisul a vorbit, miercuri, ministrul Digitalizării, Bogdan Gruia Ivan.
  • În plus, aplicaţia completează cererea în locul solicitantului.
Urmărește
1147 afișări
Imaginea articolului Ministrul Digitalizării explică aplicaţia prin care românii sunt în contact permanent cu statul

Ministrul Bogdan Gruia Ivan a spus că Hub-ul de la Ministerul Muncii va fi interconectat cu cloud-ul guvernamental şi odată cu asta, prin aplicaţia unică pe care o are fiecare român pe telefon, laptop sau tabletă, va putea să vadă în timp real cât mai are de contribuit până când va ieşi la pensie, va putea să vadă cu ce pensie va ieşi în momentul respectiv, va putea să vadă dacă vrea să se pensioneze anticipat care va fi penalizarea.

Mai important, milioane de români care au lucrat şi în România, dar şi în afara ţării, vor putea vedea în timp real cu cât au contribuit în Germania, în Franţa sau în Italia, care va fi automat pensia de pe urma contribuţiei, pentru că se va interconecta nodul de date al României cu cel al UE.

„În clipa în care omul se va duce să se pensioneze nu va mai fi nevoit să meargă până în Germania sau în Franţa şi va putea, direct de pe telefon să vadă, va trimite o solicitare şi va primi automat pensia. Iar acest lucru va fi foarte transparent şi orice om care consideră că nu îi apare un anumit stagiu de cotizare în aplicaţie atunci când verifică cât a cotizat va putea în secunda doi să se ducă să facă o solicitare şi să vină automat cu documente care să dovedească că el înainte a cotizat şi merită o pensie mai mare. Vorbim de tot ce înseamnă pensii, prestaţii sociale, şomaj, permis de tip paşaport care va putea fi reînnoit în această aplicaţie fără să fii nevoit să mergi cu dosar”, a spus Bogdan Gruia Ivan la România TV.

Ministrul a explicat că în clipa în care un român şi-a creat un cont în ID-ul digital al României şi se loghează în această aplicaţie va fi la fel de simplu ca şi când şi-ar fi instalat o aplicaţie de reţea de socializare.

„Stabilim un nume, un cod pe care îl ştim doar noi, facem un selfie ca să ne asigurăm că acea persoană corespunde cu datele din buletin, iar odată ce ai aceste credenţiale nu vei mai avea nevoie să prezinţi de fiecare dată buletinul sau orice altceva. Înainte să expire buletinul, paşaportul sau permisul (...) cu 30 de zile înainte să expire documentul orice persoană care are aplicaţia primeşte o notificare care să sune tare şi să atragă atenţia.: să reînnoieşti documentul sau nu şi atunci când selectezi să reînnoieşti, vei avea precompletată solicitarea, ora şi data când să faci poza”, a mai explicat Ivan.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici