Primarul Iaşiului a afirmat că, după 15 ianuarie, va putea începe procesul de vaccinare pentru grupele de risc. Toţi seniorii sunt identificaţi deja de casele de pensii. În acelaşi timp, centrele de vaccinare au fost astfel alese încât să nu se aglomereze zonele centrale.
Vaccinarea bătrânilor va dura mai mult de 6 luni în Iaşi. Primarul dă vina pe timpul lent în care se fabrică vaccinul. La finalul acestei perioade, doar puţin peste jumătate din populaţia bătrânilor este de aşteptat să se vaccineze.
„Ar fi nevoie de cel puţin 6 luni de zile pentru a putea să parcurgem măcar 60% din populaţia vulnerabilă. Înseamnă o perioadă destul de lungă, dar mie mi se pare rezonabilă, având în vedere faptul că nici ritmul de fabricare a vaccinului nu cred că va fi mai rapid de 6 luni”, a completat Mihai Chirica.
„Avem 16 puncte de vaccinare, dintr-un pachet în care iniţial am trimis 22 de puncte de vaccinare, dar la orice solicitare îl putem dubla sau chiar tripla”.
În fiecare centru de bătrâni şi Puncte Termice vor activa 2 echipe de vaccinare. În celelalte centre de vaccinare vor activa cate 4 echipe. O echipă este formată din medic, asistent şi registrator.
Potrivit datele transmise de Statistica DSP pe Municipiul Iaşi, sunt:
La Iaşi, prima etapă de vaccinare se va încheia până pe 15 ianuarie. La Oradea, 1250 de cadre medicale s-au înscris pe listă pentru a-şi face vaccinul.
Florin Birta, primarul municipiului Oradea, a afirmat că în această etapă, la Oradea sunt 6 centre de vaccinare. În a doua etapă, atunci când vor fi vaccinaţi seniorii şi bolnavii cronici, vor fi 39.000 de persoane pe listă.