Ministrul Educaţiei: Este nevoie de o nouă lege a educaţiei şi o altă clasificare a universităţilor

Sistemul de învăţământ are nevoie de o nouă lege, întrucât actualul document este deja amendat prin trei ordonanţe de urgenţă, dar şi de un alt sistem de clasificare a universităţilor şi de internaţionalizarea acestora, a declarat, vineri, noul ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Urmărește
467 afișări
Imaginea articolului Ministrul Educaţiei: Este nevoie de o nouă lege a educaţiei şi o altă clasificare a universităţilor

Ministrul Educaţiei: Este nevoie de o nouă lege a educaţiei şi o altă clasificare a universităţilor (Imagine: Shutterstock)

Despre clasificarea universităţilor, Cîmpeanu a spus că aceasta trebuie făcută "într-o modalitate transparentă", fiind necesare criterii general acceptate şi asumate. "Asta pentru că am avut clasificare şi ierarhizare pe baza unor criterii neasumate şi nerecunoscute de nimeni. Trebuie să se ţină seama că nu putem compara universităţi politehnice cu cele de muzică, iar pe cele de medicină cu cele de educaţie fizică", a explicat ministrul Educaţiei, la preluarea mandatului de ministru al Educaţiei şi Cercetării.

În opinia lui Sorin Cîmpeanu, noua lege a educaţiei este necesară pentru că actualul act normativ a fost deja amendat prin trei ordonanţe de urgenţă. O nouă lege, a adăugat el, trebuie să fie "rezultatul negocierilor" între toţi cei interesaţi din sistem.

Referitor la cercetare, noul ministru a spus că va susţine proiectele începute de Mihnea Costoiu, care, în opinia lui Cîmpeanu, a reuşit, pentru prima dată în sistem, să "impună cercetarea pe agenda publică" nu prin lipsa de fonduri, ci prin proiecte.

"Putem spune că domnul Costoiu a fost primul ministru al Cercetării care a reuşit să impună cercetarea pe agenda publică, cercetarea ca motor al progresului şi sursă de creştere a competitivităţii. Mă refer nu numai la nivel naţional, ci şi internaţional. De aceea, o prioritate va fi susţinerea cercetării aplicative şi transferul rezultatelor cercetării în mediul real. Susţin şi ideea constituirii de consorţii, pentru mai buna accesare de fonduri, internaţionalizarea univeristăţilor şi continuarea proiectelor începute - ELI (laserul de la Măgurele - n.r.) şi Dunăre-Delta Dunării -Marea Neagră", a mai spus Cîmpeanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici