Ministrul Educaţiei vrea oficializarea fondului clasei. Acesta ar putea aduce un plus de 5 la sută la buget

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, vineri, la Sibiu, că doreşte stabilirea de reguli clare de constituire a fondului clasei, în acest fel asigurându-se o sursă de creştere a bugetului", afirmând că ar putea fi vorba despre "5% în bugetul Educaţiei".

Urmărește
504 afișări
Imaginea articolului Ministrul Educaţiei vrea oficializarea fondului clasei. Acesta ar putea aduce un plus de 5 la sută la buget

Ministrul Educaţiei ar vrea oficializarea fondului clasei. Acesta ar putea aduce un plus de 5 la sută la buget (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, într-o conferinţă de presă, că în multe şcoli din România există un fond al clasei, gestionat, de obicei, de părinţi, şi "ar fi foarte bine" ca acesta să fie legalizat.

"Eu cred că ar fi foarte bine dacă acest fond al clasei ar fi la lumină, ar fi oficializat şi ar exista reguli clare de utilizare şi constituire a lui", a declarat Remus Pricopie.

Acesta a adăugat că a mai vorbit despre acest subiect în câteva rânduri şi s-a înţeles că ar exista vreo obligaţie din partea părinţilor de a contribui la fondul clasei, odată legalizat.

"Vreau să subliniez că fondul clasei nu poate să implice o obligativitate din partea părinţilor de a contribui. Cine doreşte contribuie, cine nu doreşte, nu contribuie. În plus, nici nu trebuie să existe vreo ierarhie a contributorilor, trebuie să existe o transparenţă a sumelor constituite şi a modului de utilizare a sumelor", a susţinut ministrul Educaţiei.

Potrivit acestuia, sistemul este folosit "peste tot în lume în statele dezvoltate" ca "o sursă de creştere a bugetului".

"Per total, în bugetul Educaţiei vorbim de cinci la sută. Este un instrument care se poate folosi şi care poate acoperi unele nevoi. Nu vorbim de acele nevoi obligatorii pe care statul trebuie să le acopere, ci de facilităţi suplimentare pe care o şcoală le-ar putea avea ca urmare a acestui fond", a afirmat Remus Pricopie.

Acesta nu a putut preciza data la care s-ar putea trece la legalizarea fondului clasei, dar a spus că "determinarea este clară" în adoptarea acestui proiect.

Pricopie: Valoarea decontată pentru naveta elevilor a crescut de 6 ori, situaţia nu este sustenabilă

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, vineri, la Sibiu, că valoarea decontărilor pentru naveta elevilor a crescut, în 18 luni, de şase ori, autorităţile fiind obligate să plătească "indiferent de valoarea biletului", situaţie care "nu este sustenabilă", urmând să fie modificată.

Remus Pricopie a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, despre decontările pentru naveta elevilor, având în vedere că se înregistrează întârzieri la plată, iar ministrul a răspuns că plăţile se vor face "într-un orizont apropiat", însă sistemul de decontare a navetei va fi modificat.

"Problema este cât se poate de clară. În 18 luni, valoarea decontărilor şi a biletelor a crescut de şase ori. Am ajuns în situaţii în care, de fapt, indiferent de valoarea biletului, Ministerul Educaţiei, autorităţile locale trebuie să deconteze, ceea ce nu este în regulă. Nu există un mecanism foarte clar de estimare a unui preţ decent sau normal pentru un anumit traseu şi, indiferent de valoarea biletului, noi trebuie să decontăm. Ori această situaţie nu este sustenabilă şi, dacă nu luăm nişte măsuri pe care le pregătim acum, vom ajunge în situaţia în care un bilet de autobuz pentru un elev să coste mult mai mult decât costă, de fapt, un bilet de autobuz pe traseul respectiv", a afirmat ministrul Educaţiei.

Acesta a adăugat că "se vor acoperi cheltuielile neacoperite până în prezent, dar se vor stabili reguli mult mai clare legate de modul în care se vor face aceste decontări".

Întrebat când se vor plăti sumele restante, Pricopie a răspuns că "într-un orizont apropiat".

"Nu pot să vă spun acum pentru că nu ţine doar de decizia celor din Ministerul Educaţiei, dar eu cred că într-un interval relativ scurt de timp cel puţin o parte din aceşti bani vor fi acoperiţi", a afirmat Remus Pricopie, care a adăugat că banii care nu vor putea fi achitaţi acum vor fi plătiţi după rectificarea bugetară din luna iulie.

În judeţul Covasna, peste 2.500 de semnături au fost strânse, într-o singură săptămână, în 16 licee, prin care elevii şi-au dat acordul să declanşeze proteste, întrucât Ministerul Educaţiei nu le-a decontat, din octombrie până acum, abonamentele pentru navetă, care costă între 60 şi 260 de lei. Ministerul Educaţiei a acumulat, din octombrie până în martie, o datorie de peste 1,6 milioane lei la decontarea abonamentelor pentru naveta elevilor din judeţul Covasna.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici