- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (06.02.2011, 12:50)
- Lucia Efrim , Lucia Efrim ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul francez al Afacerilor Europene: Franţa nu are opoziţie de principiu ca România să intre în Schengen în 2011
Ministrul francez al Afacerilor Europene, Laurent Wauquiez, a declarat, duminică la RFI, că Franţa nu se opune, de principiu, ca România să intre în Schengen în 2011, însă, dat fiind că Bulgaria nu este încă pregătită, cele două ţări nu pot adera în următoarele trei luni.
Urmărește
34 afișări
Ministrul francez al Afacerilor Europene: Franţa nu are opoziţie de principiu ca România să intre în Schengen în 2011 (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)
"Dacă sunt gata să intre anul acesta şi există toate garanţiile ca sunt pregătiţi, atunci noi nu ne vom opune. Dar dacă sunt gata anul viitor sau în doi ani, vor intra anul viitor sau în doi ani", a afirmat Laurent Wauquiez, în emisiunea Carrefour de l'Europe de la RFI.
Oficialul francez susţine însă că România şi Bulgaria nu pot intra în Schengen în următoarele trei luni deoarece "Bulgaria nu este pregatită". "Şi dacă Bulgaria nu e gata, nici România nu poate intra. Dosarul nu este numai unul românesc, ci românesc şi bulgăresc. Pentru moment, rapoartele ne spun că Bulgaria nu este gata. Şi, cum nu s-a făcut nimic pentru acoperirea Schengen a frontierei dintre România şi Bulgaria, România nu poate adera singură. Trebuie ca ambele ţări să fie pregătite".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Ministrul francez a mai vorbit şi despre alt fenomen neliniştitor: corupţia din România şi Bulgaria, chiar dacă Bucureştiul - spune el - face eforturi pentru a o combate. "Ştim că guvernul român încearcă să ducă o luptă nemiloasă cu acest fenomen, dar din rapoartele pe care le primim există încă probleme serioase cu corupţia în România şi Bulgaria", a declarat ministrul francez.
Laurent Wauquiez a lăudat eforturile României. "România a făcut multe eforturi şi vreau să subliniez acest lucru. A făcut eforturi pentru a îmbunătăţi protecţia frontierelor. A făcut eforturi foarte dure pentru a lupta împotriva corupţiei. A parcurs o mare parte din drum. Întrebarea este dacă s-a ajuns la capătul drumului sau nu. Analiza noastră este că deocamdată nu s-a ajuns la capătul drumului".
Ministrul francez aminteşte că mai multe ţări au rezerve faţă de intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen şi spune că pentru Franţa nu este o decizie uşoară.
"E o decizie grea şi dificilă pe plan afectiv. România e o ţară cu care avem legături afective şi de prietenie extrem de profunde. România e o ţară francofonă cu care am construit multe lucruri împreună de-a lungul istoriei. Chiar dacă România este una dintre ţările europene cu care avem extrem de multe lucruri în comun, nu putem lua însă această decizie numai pentru a fi pe placul guvernului român. Recunosc că nu e uşor. Comunic cu prietenii din România şi nu mă simt bine, ştiu că pentru ei nu e deloc plăcut să audă astfel de mesaje. Am convingerea însă că nu e în interesul României şi Bulgariei să aibă parte de o aderare pripită şi apoi să fie criticate de toată lumea", a conchis ministrul francez al afacerilor europene, Laurent Wauquiez.
Franţa şi Germania consideră însă că România şi Bulgaria ar trebui primite în Schengen numai dacă înregistrează progrese în lupta împotriva corupţiei şi în reformarea sistemului judiciar.
Finlanda s-a raliat Germaniei şi Franţei şi a refuzat, la rândul său, intrarea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen de liberă circulaţie a persoanelor în cadrul UE, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului finlandez.
Spaţiul Schengen include 25 de state membre şi permite unui număr de peste 400 de milioane de cetăţeni să circule liber, fără a prezenta paşapoartele.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe