Ministrul francez de Interne a anunţat "rectificarea" notei cu privire la romi

Ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve a anunţat, citat într-un comunicat, că a fost "rectificat" un consemn intern, referindu-se la o notă internă de la un comisariat parizian care dă poliţiştilor indicaţii să localizeze şi "evacueze sistematic" familii de romi.

Urmărește
316 afișări
Imaginea articolului Ministrul francez de Interne a anunţat "rectificarea" notei cu privire la romi

Ministrul francez de Interne a anunţat "rectificarea" notei cu privire la romi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cazeneuve a subliniat asupra "principiului potrivit căruia niciun control al poliţiei nu poate să fie efectuat ţintind o persoană în funcţie de naţionalitatea reală sau presupusă".

Această notă a creat marţi o polemică puternică în Franţa.

Difuzată în interior, în comisariatul arondismentului al VI-lea, în centrul capitalei, redactată de către un căpitan de poliţie, nota cere efectivelor, "la instrucţiunea" ierarhiei, să "localizeze", "ziua şi noaptea", "familii rome care trăiesc pe stradă şi să le evacueze în mod sistematic".

Într-o conferinţă de presă, directorul de cabinet al prefectului poliţiei din Paris, Laurent Nunez, a confirmat existenţa acestei note dezvăluite de către cotidianul Le Parisien marţi. În opinia sa, ea "vizează să transmită instrucţiuni date efectivelor de poliţie", deoarece, în acest arondisment şic din centrul Parisului, a fost "semnalată o recrudescenţă a familiilor care trăiesc pe drumuri publice împreună cu copii, unii foarte mici".

"Faţă de această situaţie, noi angajaăm acţiuni", "le propunem soluţii de găzduire de urgenţă", a declarat funcţionarul de rang înalt, dând asigurări că "forţele de ordine acţionează într-un cadru legal", fără "stigmatizarea populaţiilor vizate".

"Termenul «a evacua» poate fi pus pe seama unei stângăcii", a insistat Nunez.

Cazul a relansat dezbaterea, în continuare foarte puternică, asupra problemei romilor.

Ministrul Stéphane Le Foll, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat marţi pentru postul de radio RTL că este necesar "să căutăm să-i determinăm să se întoarcă de unde vin, în România sau în Bulgaria", în numele unei "politici care trebuie să-şi păstreze dimensiunea umană" - deviza Guvernului socialist în legătură cu acest subiect.

O poliţie "care recenzează romii sub pretextul unor «viitoare operaţiuni de evacuare şi asistenţă» nu este o poliţie a unui stat democratic", şi-a exprimat marţi furia, într-un comunicat, asociaţia La Voix des Roms.

Asociaţia SOS Racisme s-a declarat "scandalizată", stigmatizând o "violenţă suplimentară vizând populaţii de romi sau presupuse (ca fiind) rome" şi "o lipsă de voinţă politică de atacare a acestei urgenţe sociale".

Politica franceză de desfiinţare cu forţa a taberelor de romi, lansată de către fostul preşedinte de dreapta Nicolas Sarkozy şi continuată de către actualul Guvern al şefului socialist de stat François Hollande, a fost criticată de către ONG-uri franceze şi ONU.

Potrivit unor estimări efectuate de către stat, coroborate de către asociaţii, în Franţa ar fi instalaţi între 15.000 şi 20.000 de romi, marea majoritate trăind în tabere improvizate sau pe străzi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici