- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (07.10.2019, 16:47)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul Justiţiei Ana Birchall îi cere şefei CSM explicaţii cu privire la modificările propuse la legea ANI
Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, îi cere preşedintelui CSM, Lia Savonea, să îi comunice „cu celeritate” dacă CSM a primit o sesizare privind modificările propuse legislaţiei ANI şi care a fost temeiul legal şi regulamentar al iniţierii unui astfel de demers.
Urmărește
1082 afișări
Ministrul Justiţiei Ana Birchall îi cere şefei CSM explicaţii cu privire la modificările propuse la legea ANI
Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, i-a transmis o scrisoare preşedintelui CSM, Lia Savonea, prin care îi cere să îi comunice „cu celeritate” dacă Comisia nr. 1 a CSM sau CSM a primit o sesizare privind demersul legislativ ce vizează modificarea legislaţiei ANI şi care a fost temeiul legal al iniţierii acestui demers şi, mai mult, al trimiterii modificărilor către Senat.
„Urmare comunicatului Consiliului Superior al Magistraturii publicat pe site-ul instituţiei în data de 03.10.2019 relativ la gravele dezinformări din mass-media pe marginea unei propuneri legislative iniţiate de Consiliul Superior al Magistraturii şi având în vedere conţinutul comunicatului, vă rog să îmi comunicaţi, cu celeritate, dacă Comisia nr. 1 a CSM, sau CSM, a primit o sesizare cu privire la un demers legislativ vizând modificarea legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate şi care a fost temeiul legal şi regulamentar al iniţierii unui astfel de demers, precum şi al trimiterii către Comisia Juridică, de disciplină şi imunităţi a Senatului României a propunerilor formulate de CSM. De asemenea, vă rog Doamnă Preşedinte să îmi transmiteţi, în copie, lucrarea Direcţiei Legislaţie, Documentare şi Contencios prin care au fost centralizate opiniile instanţelor şi parchetelor cu privire la propunerile de modificare a legii nr. 176/2010”, i-a scris Ana Birchall, Liei Savonea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Procurorii CSM arată că au solicitat săptămâna trecută Liei Savonea, şefa Consiliului, toată documentaţia privind propunerea de modificare a legii ANI, inclusiv actele care vizau îngrijorările din spaţiul public, însă nu au primit forma care a ajuns la Comisia juridică a Senatului.
„În data de 04.10.2019 patru membri ai Secţiei au solicitat preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii întreaga documentaţie care a stat la baza lucrării având acest obiect, inclusiv actele în care s-au consemnat opiniile minoritare formulate în legătură cu modificările care au generat îngrijorare în rândul opiniei publice şi al magistraţilor”, informează Secţia pentru procurori a CSM, printr-un comunicat de presă.
Potrivit procurorilor CSM, o parte din membrii Secţiei nu a participat la şedinţa Comisiei nr.1 din data de 3 octombrie, când au fost dezbătute modificările, „nefiind accesibilă nici ulterior forma care ar fi fost transmisă Comisiei juridice a Senatului României”.
În sursa citată se mai menţionează că procurorii CSM vor reveni public pe marginea proiectului, după ce vor avea acces la toate înscrisurile.
Consiliul Suprem al Magistraturii a transmis, joi, că afirmaţiile potrivit cărora propunerile de modificare a legii ANI s-au făcut într-un scop ilegitim, fără consultarea corpului judecătorilor şi procurorilor, sunt lipsite de fundament.
Despre propunerile de modificare a legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea ANI, CSM a precizat că începând cu data de 9 mai 2019 a fost iniţiată o lucrare având acest obiect, finalizată la data de 3 iulie 2019, după consultarea tuturor instanţelor şi parchetelor.
„Demersul CSM a valorificat şi probleme desprinse din dificultăţile întâmpinate de instanţe, dar şi în activitatea proprie a Consiliului, în aplicarea legislaţiei ANI de-a lungul timpului, aşa cum au fost reportate începând cu anul 2014, nefiind prima iniţiativă de acest fel. Propunerea iniţială nu a cuprins nicio referire la averea soţului declarantului, aceasta concretizându-se după centralizarea propunerilor şi observaţiilor sosite din instanţe şi parchete”, precizează CSM.
Reprezentanţii CSM adaugă faptul că demersurile lor au avut în vedere „nevoia de a proteja independenţa magistratului de riscurile existenţei unei legislaţii neclare, necorelate care ridică în practică foarte multe dificultăţi de interpretare”.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Motivarea eliberării lui Cristian Borcea: A avut atitudine pozitivă în detenţie, a fost stăruitor în muncă şi a făcut sport
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe