Video Ministrul justiţiei anunţă până la revelion dacă propune revocarea lui Kovesi/ Răspunsul lui Toader la scrisoarea în care i se cere sancţionarea disciplinară a procurorului şef al DNA

Ministrul Justiţiei a anunţat, marţi, că a primit scrisoarea Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile din 2009 în care i se cere sancţionarea Laurei Codruţa Kovesi pentru refuzul de a se prezenta în Parlament, Tudorel Toader precizând că o decizie va fi luată după analiza documentului.

Urmărește
943 afișări

Solicitat să precizeze dacă a primit scrisoarea Comisiei de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 şi ce sancţiune crede că ar trebui aplicată Laurei Codruţa Kovesi pentru refuzul de a se prezenta, Tudorel Toader a spus: "Da, a ajuns scrisoarea la Ministerul Justiţiei. Da, ceva vom face cu scrisoarea respectivă după ce o analizăm".

Luni, Comisia de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 i-a trimis ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, o scrisoare în care o acuză pe Codruţa Kovesi că a săvârşit o abatere disciplinară prin neprezentarea la audierea în comisie.

În scrisoarea semnată de către preşedintele comisiei, deputatul Oana Florea (PSD), este prezentat istoricul invitaţiilor adresate către procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, de a se prezenta la audieri, precum şi refuzul repetat al acesteia, prin intermediul mai multor scrisori trimise la comisie.

În condiţiile în care disputa a fost soluţionată printr-o decizie a CCR, iar Kovesi a refuzat din nou să se prezinte, Oana Florea o acuză pe Kovesi că încalcă în mod deliberat o decizie Curţii Constituţionale, fapt care este, pentru magistraţi, o abatere disciplinară.

”Considerăm că, prin refuzul de a se prezenta în faţa comisiei parlamentare de anchetă, comisie desemnată de către Parlamentul României în cadrul funcţiei sale de control, doamna Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a încălcat jurământul prevăzut de Constituţie şi a încălcat dispoziţiile Deciziei CCR 611/2017, săvârşind abatere disciplinară , potrivit dispoziţiilor Legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor (...) Pe cale de consecinţă, vă solicităm să dispuneţi măsurile pe care le consideraţi necesare în această situaţie”, se arată în scrisoarea trimisă lui Tudorel Toader.

În sprijinul acestor acuzaţii, Comisia reia o parte din motivarea Curţii Constituţionale la Decizia 611/2017, despre care Florea consideră că ”stabileşte obligativitatea persoanei care ocupă o funcţie de conducere într-o autoritate a statului român” de a se prezenta în faţa unei comisii parlamentare.

Lui Tudorel Toader i se cere să ia măsuri în acest caz întrucât Statutul magistraţilor prevede că ministrul Justiţiei exercită controlul asupra procurorilor şi tot ministrul propune un candidat pentru postul de procuror-şef al DNA. Este amintit şi jurământul pe care îl depun procurorii la intrarea în magistratură, anume de a respecta Constituţia şi legile ţării, precum şi prevederea legală potrivit căreia nerespectarea deciziilor CCR de către un magistrat se consideră abatere disciplinară.

Toader, despre decizia în cazul conducerilor DNA şi PICCJ: Poate o aflaţi în 31 decembrie

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, că toate concluziile sale în legătură cu rapoartele Inspecţiei Judiciare efectuate în urma verificărilor la DNA şi la Parchetul General le va prezenta într-o conferinţă de presă ce e posibil să aibă loc în 31 decembrie.

Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a discutat, marţi, raportul Inspecţiei Judiciare (IJ) după controlul realizat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), cerut de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. La finalul discuţiilor, care nu au fost publice, spre deosebire de cele care vizau raportul privind DNA, ministrul a declarat că îşi va expune concluziile într-o conferinţă ce ar putea avea loc în 31 decembrie. Concluziile vor viza atât decizia privind conducerea DNA, cât şi raportul IJ realizat în urma verificărilor de la Parchetul General.

„S-a discutat conţinutul raportului. Au fost discutate concluzii pe fiecare obiectiv ce a făcut obiectul raportului. S-a stabilit dacă Secţia de procurori îşi însuşeşte sau nu Raportul de control, s-a apreciat dacă obiectivele respective au fost sau nu îndeplinite, s-a stabilit dacă secţia de procurori îşi înşuşeşte sau nu concluziile din raportul de control, concluzii formulate de către inspectorii de la Inspecţia Judiciară. Eu vorbesc în numele meu. (...) Sper că nu vă imaginaţi că am venit să discut fără să ştiu despre ce vorba în el. Concluziile mele vi le voi spune în momentul în care mă voi exprima public, în momentul în care voi prezenta raportul meu, ca ministru al Justiţiei. În momentul în care voi lua o decizie vă voi invita la o conferinţă de presă. Am declarat public, într-un termen public, nu mai târziu de anul acesta. Eu nu am luat concediu anul acesta, nu voi lua nici de sărbători, deci s-ar putea să vă chem pe 31 decembrie”, a spus ministrul, la ieşire din sediul CSM.

Pe 13 noiembrie, Inspecţia Judiciară anunţa că a transmis Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Raportul privind rezultatele controlului managerial, desfăşurat în perioada 4 -29 septembrie 2017, la Parchetul General, în urma verificărilor nefiind menţionate obiecţiuni. Raportul inspectorilor judiciari a fost transmis CSM în cursul zilei de 9 noiembrie.

Surse judiciare au precizat că, în cadrul controlului, nu au fost înregistrate incidente.

Verificările au privit activitatea Parchetului de pe lângă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie desfăşurată în anul 2016 şi primul semestru al anului 2017.

Un control similar a fost făcut şi la Direcţia Naţională Anticorupţie, acesta stârnind mai multe controverse după ce o inspectoare a fost înregistrată în timp ce acuza presiuni din partea Laurei Codruţa Kovesi. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţa, săptămâna trecută, că o decizie referitoare la conducerea DNA, după verificările dispuse, va fi luată până la finele anului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici