Ministrul Justiţiei despre cărţile scrise în penitenciar: Am cerut premierului anchetă administrativă

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, marţi, că este prematur să ia în considerare schimbarea şefului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), precizând că a cerut premierului să facă, prin Corpul de control, o anchetă administrativă legat de cărţile scrise în penitenciar.

Urmărește
1007 afișări
Imaginea articolului Ministrul Justiţiei despre cărţile scrise în penitenciar: Am cerut premierului anchetă administrativă

Ministrul Justiţiei despre cărţile scrise în penitenciar:Am cerut premierului anchetă administrativă (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Potrivit ministrului Justiţiei, în baza Regulamentului privind punerea în aplicare a legii de executare a pedepselor, există o decizie a directorului general al ANP, respectiv Decizia 619 din 2011, care prevede detaliat care este procedura pe care o persoană condamnată, în situaţia în care doreşte să scrie o lucrare ştiinţifică, trebuie să o urmeze pentru a putea scrie şi publica o asemenea lucrare.

Întrebată dacă se gândeşte să îl retragă din funcţie pe şeful ANP, ministrul Raluca Prună a spus: "Este prematur acum să spun dacă iau în considerare schimbarea şefului ANP. În luna ianuarie a fiecărui an, există o evaluare şi nu vreau să mă pronunţ acum, dar cred că faptele vorbesc destul de elocvent despre competenţa managerială a directorului general al ANP. (...) Evaluarea nu a început, dar cred că faptul că fac eu public lucruri pe care trebuia să le facă ANP publice, înseamnă că am început informal această evaluare".

Ministrul Justiţiei a precizat că există o responsabilitate, cel puţin administrativă, iar din acest punct de vedere, a cerut premierului ca, prin Corpul de control, să facă o anchetă administrativă.

"Am făcut acest lucru prin Corpul de control al Guvernului pentru că, dată fiind implicarea procedurară, deci potrivit procedurii, a profesorilor, a unor edituri care trebuie să fie recunoscute, evident că aceste lucruri exced competenţa Ministerului Justiţiei şi am considerat că, din acest motiv, o anchetă administrativă poate fi făcută de Corpul de control aflat în subordinea premierului. Dat fiind faptul că, astăzi, DNA a anunţat că s-a autosesizat, rămâne de văzut. Sunt convinsă că DNA, împreună cu Corpul de control al Guvernului şi, de altfel, cu Corpul de control al ministrului Justiţiei, care este la dispoziţia unei anchete administrative, în măsura în care ea va mai fi necesară şi nu se suprapune cu actele făcute de procurori, o anchetă administrativă probabil că va avea loc", a precizat Raluca Prună.

Ministrul Justiţiei a anunţat că va propune Guvernului emiterea unei ordonanţe de urgenţă pentru abrogarea articolului din lege care prevede că deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice beneficiază de o reducere cu 30 de zile a pedepsei pentru fiecare carte.

Raluca Prună a spus că cifrele arătau că în perioada 2007-2010 a existat câte o lucrare pe an, în 2014 au fost 90 de lucrări, iar în 2015 au fost 340 de lucrări scrise de deţinuţi, precizând că acest fenomen este "scăpat completamente de sub control".

Conform articolului 96 alineatul 1, litera f) din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor, în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice, se consideră 30 de zile executate pentru fiecare lucrare ştiinţifică.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, declara, în 6 ianuarie, la televiziunea Digi24, că va dispune măsuri deloc blânde dacă va constata, în urma unei analize asupra lucrărilor publicate de deţinuţi, că legea a fost încălcată sau aplicată defectuos în această privinţă.

Marţi, DNA a anunţat că a deschis dosar penal în cazul cărţilor scrise de către deţinuţi şi face verificări privind favorizarea făptuitorului, fiind vizaţi profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea.

"Potrivit procesului verbal de sesizare din oficiu întocmit de procurori, fapta ar fi fost săvârşită de mai multe persoane care au acţionat concertat în scopul de a crea aparenţa că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie liberate condiţionat. Dintr-o notă întocmită de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, precum şi din datele existente în spaţiul public rezultă indicii că, în realitate, aceste condiţii nu erau îndeplinite în realitate, iar prin faptele săvârşite s-a urmărit exclusiv favorizarea persoanelor condamnate", a arătat DNA, într-un comunicat de presă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici