Ministrul Justiţiei, despre modificarea codurilor penale: Cel târziu miercuri trimitem un punct de vedere la comisie

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, vineri, referitor la proiectul de modificare a codurilor penale, că până miercuri dimineaţa va transmite comisiei parlamentare pentru legile justiţiei un punct de vedere al ministerului.

Urmărește
777 afișări
Imaginea articolului Ministrul Justiţiei, despre modificarea codurilor penale: Cel târziu miercuri trimitem un punct de vedere la comisie

Ministrul Justiţiei, despre modificarea codurilor penale: Cel târziu miercuri trimitem un punct de vedere la comisie

"De la Ministerul Justiţiei au plecat proiectele de lege pentru punerea de acord cu deciziile Curţii Constituţionale cu directivele Uniunii Europene. Comisia specială le-a integrat într-un proiect mai mare, pe care l-am primit azi şi l-am trimis la comisia de avizări, iar până marţi sau miercuri vom exprima punctul de vedere al ministerului. (...) Să nu amestecăm demersul pe care l-am început anul trecut,în aprilie, de evaluare a celor 4 coduri. (...) Există temeiuri constituţionale ca să se adopte o ordonantă de urgenţă dacă legiuitorul nu modifică. Temeiul există si astăzi", a declarat Tudorel Toader referitor la proiectul de modificare a codurilor penale.

Comisia specială pentru Legile Justiţiei, condusă de fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache, a publicat miercuri proiectele de modificare a codurilor penale, care vor intra în dezbatere. După ce a modificat legile privind organizarea judiciară, organizarea CSM şi statutul magistraţilor, Comisia urmează să aducă modificări codurilor penale şi să implementeze în legislaţia românească directiva europeană privind prezumţia de nevinovăţie.

Printre propuneri se află abrogarea infracţiunii de neglijenţă în serviciu, redefinirea grupului infracţional organizat astfel încât acesta nu poate fi definit ca un grup format ocazional pentru comiterea unei infracţiuni ce nu are continuitate sau o structură determinată.

Una dintre prevederile cuprinse în proiectul de modificare a codurilor penale depus în Parlament vizează modalitatea de audiere a unei persoane, care nu trebuie să depăşească mai mult de şase ore din 24. O altă modificare arată că înregistrările convorbirilor nu mai pot fi folosite ca probe.

O altă prevedere arată că dacă acţiunea de traficare nu a fost consumată, simpla ”laudă”, care conduce la dobândirea unor foloase necuvenite, este infracţiune, dar e înşelăciune, nu trafic de influenţă.

Potrivit proiectului de modificare a codurilor penale depus în Parlament, substituirea avocatului ales poate fi realizată doar cu acordul inculpatului, iar în lipsa acordului acestuia anchetatorii nu pot desemna un avocat din oficiu. Deasemenea, denunţătorul poate beneficia de "imunitate", adică scutirea sau reducerea pedepsei, doar în cazul în care face denunţul în şase luni de la comiterea faptei

O altă modificare se referă la interdicţia comunicării publice de informaţii, în cursul anchetei sau în camera preliminară, provenind de la autorităţi, persoane fizice sau juridice, despre persoanele sau faptele vizate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici