- Home
- Social
- (19.02.2016, 22:38)
- Silvana Chiujdea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul Justiţiei, despre numirea la şefia DNA: Rezultatele cuantificabile mă determină să aplic legea şi să o reînvestesc pe Kovesi. Ce spune despre alegerea procurorului general
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, vineri seara, că rezultatele cuantificabile obţinute de DNA, sub conducerea Laurei Codruţa Kovesi, nu lasă loc de interpretare şi a subliniat, că în luna mai, atunci când funcţia va rămâne vacantă, tot ce are de făcut este să aplice legea şi să reînvestească procurorul şef în funcţie.
Urmărește
2152 afișări
Ministrul Justiţiei, despre numirea la şefia DNA: Rezultatele cuantificabile mă determină să aplic legea şi să o reînvestesc pe Laura Codruţa Kovesi (Imagine: Codrin Prisecaru/ Arhiva Mediafax Foto)
"Funcţia devine vacantă la mijlocul lunii mai şi aici aş dori să repet ceea ce prevede legea. Deci, legea prevede şi posibilitatea reînvestirii persoanei şi dacă legea permite acest lucru eu mă gândesc că este absolut logic să deducem că cineva care a avut rezultate care sunt cuantificabile, care sunt statistice, care reies din bilanţul instituţiei care se face anual, deci, în aceste situaţii trebuie să nu fim ipocriţi şi să ne jucăm de-a procedura. Eu nu am să fac asta şi aştept bilanţul DNA, dar toate datele de până acum mă determină să cred că ceea ce am de făcut este un lucru simplu: să aplic legea şi să reînvestesc la DNA pe procurorul şef", a declarat Raluca Prună.
Ministrul Justiţiei a subliniat că meritele pe care le are Laura Codruţa Kovesi sunt recunoscute şi la nivel internaţional.
"Meritele DNA-ului sub conducerea procurorului şef Codruţa Kovesi sunt recunoscute şi sunt reţinute nu numai la nivel intern, al societăţii noastre, ci şi în rapoartele de progres. Îmi pare rău că trebuie să le invoc, dar ele sunt un reper în funcţionarea instituţională în materie de sistem judiciar în România, iar aceste rapoarte notază progresele remarcabile ale instituţiei sub actuala conducere ", a mai spus Raluca Prună.
Citeşte şi: Ministrul Justiţiei: Nu am nimic cu Kovesi, e probabil cel mai bun procuror şef pe care l-a avut DNA
Despre funcţia de procuror general
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Pe de altă parte, ministrul Justiţiei a explicat că încă nu a primit nicio candidatură pentru funcţia de procuror general, procedura fiind anunţată doar de doar două zile. Prună a atras însă atenţia că insistă pe criteriile de integritate ale candidaţilor, iar un magistrat trebuie să fie "albă ca zăpada".
"Nu am primit nicio propunere şi este prematur să primim o propunere. Trebuie să nu uităm că am lansat procedura pentru cea mai înaltă funcţie din Ministerul Public, cea de procuror general, care este după cum ştiţi vacantă, şi mă gândesc că două zile este mult prea puţin pentru ca cineva să îşi depună vreo candidatură", a explicat Raluca Prună.
Ea a ţinut să precizeze că "magistratul, care este cel chemat să judece dacă este judecător, sau procurorul, cel chemat să urmărească penal, trebuie să fie 'albă ca zăpada'. Înainte să judeci sau să-i urmăreşti penal pe alţii, trebuie să fii tu un reper moral în societate".
În privinţa unei mai mari influenţe a CSM în procedura de numire a şefilor de parchete, Raluca Prună a explicat că din cele 28 de state membre ale UE, în 17 state, printre care şi România, propunerea se face de către guvernare, prin ministrul de Justiţie şi doar într-un singur stat, Bulgaria, propunerea pentru funcţia de procuror general este făcută de CSM.
"Ceea ce s-a discutat în spaţiul public este să mutăm propunerea de la ministrul Justiţiei la CSM, evident numirea urmând a fi făcută direct de către preşedinte. Tot pentru a evoca un model european, singurul stat din UE care are o asemenea procedură este Bulgaria. Deci, în Bulgaria avem procedura propunerii la Consiliul Judiciar. Nu vreau să fac judecăţi de valoare, dacă este o procedură mai bună sau nu. Şi Bulgaria face obiectul unei verificări şi raportul pentru Bulgaria nu notează progrese deloc. Există şi o a treia şcoală de gândire, care s-a materializat printr-o propunere legislativă depusă la Senat, în data de 2 februarie, care scoate complet şi Executivul, prin ministrul de Justiţie, şi preşedintele, urmând ca propunerea şi numirea să fie făcută de CSM. Aici aş dori să afirm că am fi singulari în UE. Nu poţi într-un stat de drept, în care trebuie să ai un echilibru între puterile statului, să laşi una din acele puteri absolut fără niciun fel de control din partea celorlalte două", a subliniat Raluca Prună.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe