- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (08.08.2017, 08:59)
- Firuta Flutur
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOTO | Negocieri cu sindicatele la Ministerul Justiţiei privind condiţiile din închisori. Sindicat ANP: Nu vom păcăli CEDO, vom fi amendaţi. Nu doar deţinuţii trebuie să fie despăgubiţi, ci şi noi
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, înainte de întâlnirea cu sindicaliştii din penitenciare, nemulţumiţi de condiţii şi de salarii, că "orice problemă reală are o soluţionare favorabilă", menţionând că urmează ca unii deţinuţi să iasă mai devreme din închisori.
Urmărește
1347 afișări
Negocieri cu sindicatele la Ministerul Justiţiei privind condiţiile din închisori. Sindicat ANP: Nu vom păcăli CEDO, vom fi amendaţi. Nu doar deţinuţii trebuie să fie despăgubiţi, ci şi noi
Tudorel Toader a spus, înainte de întâlnirea cu sindicaliştii din penitenciare de la Ministerul Justiţiei, că este pregatit pentru discuţii, "dar nici chiar la orice", dând asigurări că îi sunt cunoscute problemele din închisori.
"Orice problemă reală are o soluţionare favorabilă. Vă amintesc că avem 27.000 de deţinuţi şi 12.000 de funcţionari cu statut special din ANP (Administraţia Naţională a Penitenciarelor -n.r.). Vom vedea echilibrul necesar. Sigur urmează punerea în aplicare a legii cu privire la recursul compensatoriu şi atunci o parte dintre deţinuţi vor ieşi mai devreme din penitenciare decât durata pedepselor având în vedere cele 6 zile care se scad la 30 de zile de condiţii precare din penitenciare", a declarat Tudorel Toader.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Ministrul Justiţiei a anunţat că vor fi analizate "ieşirile", care este cifra ce se stabilizează în rândul deţinuţilor, nevoia de personal a funcţionarilor cu statut special şi a reiterat ideea potrivit căreia "orice problemă reală are şi trebuie să aibă o soluţionare favorabilă".
În legătură cu penitenciarul din Berceni ce urmează să fie construit, Tudorel Toader a precizat că proiectul de hotărâre de Guvern a fost trimis Executivului pentru achiziţionarea studiului de fezabilitate, iar referitor la construcţia închisorii de la Calafat, ministrul a spus că a cerut lămuriri suplimentare Ministerului Apărării Naţionale pentru a vedea care au fost considerentele primului aviz negativ, având în vedere că penitenciarul este în apropierea unităţii de la Deveselu.
Angajaţii din penitenciare au cerut demisia ministrului Justiţiei şi majorarea salariilor de bază cu 15%, acuzând Guvernul că discriminează salariaţii din închisori.
„Ministrul Justiţiei trebuie să răspundă pentru totala lipsă de implicare, angajaţii din penitenciare fiind singurii care nu beneficiază de majorarea cu până la 15% a salariului de bază acordată prin Ordonanţe de Urgenţă ale Guvernului tuturor celorlalţi angajaţi din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Practic, agenţii şi ofiţerii de penitenciare rămân singura categorie profesională din acest sector de activitate care nu beneficiază de această majorare salarială, deşi în perioada de consultări iniţiatorii proiectului şi instituţiile avizatoare au fost insistent sesizaţi de către sindicatele din penitenciare referitor la această problemă”, potrivit unui comunicat de presă al Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
Între timp, protestele angajaţilor din penitenciare, începute la 1 august, prin refuzul de a efectua ore suplimentare care va duce inevitabil la blocarea a activităţii penitenciarelor, continuă pe durată nedeterminată.
Sindicaliştii ameninţă că urmează pichetări ale penitenciarelor şi acţiuni de protest la Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Ministerul Justiţiei.
Galerie foto
Sindicat ANP: Nu vom păcăli CEDO, vom fi amendaţi. Nu doar deţinuţii trebuie să fie despăgubiţi, ci şi noi. În 2017 şi 2018, capacitatea legală de detenţie în România nu va creşte cu niciun loc
Sindicatul Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP) susţine că în închisorile din România capacitatea de detenţie va creşte doar cu peticeli interne, precizând că angajaţii penitenciarelor ar trebui să fie despăgubiţi, alături de deţinuţi, pentru condiţiile improprii.
"Ne lipsesc o mie de locuri ca şi condiţii de detenţie. Au început demersuri, spune domnul ministru, pentru constuirea unor penitenciare la Caracal şi Berceni. Trebuia emisa o Hotărâre de Guvern pentru achiziţionarea studiilor de fezabilitate. Trebuie să faci un proiect înainte, să ştii cât costă şi să faci efectiv construcţia. Acea hotărâre nu a fost emisa niciodată. Nici nu mai există şanse, chiar dacă din greşeală s-ar emite această hotărâre.Nu mai este timpul fizic ca până la final anului, pe timpul exerciţiului bugetar, să cheltuim acei bani. Studiile nu se mai pot face în 2017. În 2017 şi în 2018 capacitatea legală de detenţie în România nu va creşte cu niciun loc, decât cu peticeli interne. Mai reparăm o aripă, mai extindem o secţie. Nu vom păcăli CEDO, mai devreme sau mai târziu vom fi amendaţi. Nu doar deţinuţii trebuie să primească nişte bani pentru că au avut o detenţie în condiţii improprii, ci şi noi", a declarat liderul SNLP, Ştefan Teoroc.
Precizările au fost făcute la sediul Ministerului Justiţiei, unde sindicaliştii au fost invitaţi pentru discuţii pe tema condiţiilor din închisori, în contextul deciziei pilot a CEDO din aprilie, potrivit căreia statul român are la dispoziţie şase luni pentru prezentarea unui calendar precis pentru punerea în aplicare a măsurilor adecvate pentru rezolvarea problemelor care au dus la încălcarea Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului.
Tudorel Toader a declarat, marţi, înainte de întâlnirea cu sindicaliştii din penitenciare, nemulţumiţi de condiţii şi de salarii, că "orice problemă reală are o soluţionare favorabilă", menţionând că urmează ca unii deţinuţi să iasă mai devreme din închisori.
În legătură cu penitenciarul din Berceni ce urmează să fie construit, Tudorel Toader a precizat că proiectul de hotărâre de Guvern a fost trimis Executivului pentru achiziţionarea studiului de fezabilitate, iar referitor la construcţia închisorii de la Calafat, ministrul a spus că a cerut lămuriri suplimentare Ministerului Apărării Naţionale pentru a vedea care au fost considerentele primului aviz negativ, având în vedere că penitenciarul este în apropierea unităţii de la Deveselu.
Angajaţii din penitenciare sunt nemulţiumiţi şi de modificarea legii pensiilor speciale.
"Este singura categorie de salariaţi din structura de apărare naţională ale căror pensii sunt raportate la veniturile nete, inclusiv pensiile speciale de parlamentari sunt raportate la venituri brute. Ale noastre sunt raportate la venituri nete, în practică se materializează în înjumătăţirea pensiilor cu care vor ieşi la capatul unei cariere, destul de dure într-un sistem ca al nostru, salariaţii din penitenciare şi nu numai", a mai spus Teoroc.
Între timp, protestele angajaţilor din penitenciare, începute la 1 august, prin refuzul de a efectua ore suplimentare, continuă pe durată nedeterminată. Sindicaliştii ameninţă că urmează pichetări ale penitenciarelor şi acţiuni de protest la Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Ministerul Justiţiei.
FSANP: Din 12.000 salariaţi, 7.000 au depus declaraţiile de refuz muncă suplimentară
Federaţia Sindicatelor din ANP anunţă că din cei aproape 12.000 de angajaţi ai sistemului, în jur de 7.000 au refuzat munca suplimentară, depunând declaraţii în acest sens.
"Reprezentanţii ai tuturor celor 33 de sindicate afiliate Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor au venit să depună cererile de refuz de muncă suplimentară. La acest moment sunt 40-50 de colegi. Toţi doresc să vorbească cu ministrul Justiţiei şi să îi ceară explicaţii cu privire la lipsa de implicare a acestuia în legătură cu problemele din penitenciare. Din aproape 12.000 de salariaţi, s-au depus aproximativ 7.000 declaraţii pe tot sistemul", a declarat liderul FSANP, Sorin Dumitraşcu.
Acesta a precizat că un angajat al Penitenciarului Poarta Albă a transmis, luni, refuzul de a munci, după ce i s-ar fi cerut să lucreze singur într-o secţie cu 420 deţinuţi în regim semideschis.
"Dacă nu vom face aceste ore suplimentare, vom ajunge în situaţia în care majoritatea activităţilor vor fi oprite. Practic, se va asigura doar paza şi supravegherea deţinuţilor, urmând ca celelalte activităţi precum escorta la puncte de lucru, la instanţă să fie reduse drastic. Îi vom cere ministrului să îşi ia angajamente concrete în legătură cu îmbunătăţirea condiţiilor de lucru, să intervină pe lângă Guvern astfel încât angajările să poata să continue. Să intervină pe lângă premier ca acea discriminare salarială să fie înlăturată. (..) Nu este zi să nu avem cel puţin un ultraj într-un penitenciar. Din cauza lipsei de personal, deţinuţii profită şi îi agresează pe unii dintre colegii noştri", a mai spus Dumitraşcu.
Sindicaliştii susţin că un angajat acumulează, anual, între 350 şi 400 ore suplimentare, fiind supuşi şi riscurilor de a fi agresaţi de deţinuţi.
"Un angajat are sub supraveghere cam 270-300 de deţinuţi. Cam de trei ori mai mult decât prevede legislaţia. Indolenţa factorilor decidenţi este una supărătoare. Cadrele din penintenciar sunt agresate fizic, sunt ultragiate. Recent, la penitenciarul Deva au fost incendiate autoturismele conducerii unităţii de către foşti deţinuţi. Au fost cazuri când rude ale deţinutilor s-au întâlnit pe strada cu cadre de-alea noastre, au adus ameninţări", spune Mihai Bărbulescu, preşedintele sindicatului Danubius Drobeta.
Citeşte şi: Toader: Codul Penal nu are mereu o proporţie justă între gravitatea faptelor şi limitele de pedeapsă. "Sustrage cineva un document, pedeapsa e până la 7 ani, ucide din culpă, ia până la 5 ani"
Citeşte şi: Acoperişuri avariate, copaci căzuţi pe carosabil şi case inundate, în opt judeţe din ţară, în urma furtunilor
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe