- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul Justiţiei: Mandatele de conducere a parchetelor şi instanţelor, modificate de la trei la patru ani. Toader, lui Tudose: Mandatele se duc la capăt
Mandatele de conducere ale şefilor de parchete sau instanţe judecătoreşti vor fi majorate de la trei la patru ani, cele actuale nefiind afectate de această iniţiativă, a declarat marţi Tudorel Toader, în cadrul conferinţei în care a prezentat modificările propuse pentru legile justiţiei. Ministrul Justiţiei prezintă, miercuri, modificările propuse pentru Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.
Mandatele de conducere a parchetelor şi instanţelor, modificate de la trei la patru ani . Toader, lui Tudose: Mandatele se duc la capăt
„Mandatele în curs nu sunt afectate, nu sunt prelungite pentru că e împotriva regulilor constituţionale şi a deciziilor CCR”, a spus ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
"Procedura de numire în funcţiile de conducere de la ICCJ, parţial se păstrează, parţial se modifică. Preşedinte ICCJ se numeşte de preşedinte, propunerea să nu o mai facă plenul CSM, ci secţia de judecători. Procedura de numire la ministerul PUBLIC - PG, DNA, DIICOT, să decidă secţia de procurori din cadrul CSM, la propunerea ministrului Justiţiei. Ce apare modificat aici, faptul că decide secţia pentru procurori, faptul că propunrea vine de la ministrul Justiţiei. MCV recomandă o procedură transparentă, neamestecul factorului politic. Se va spune, de ce preşedintele ICCJ e numit de preşedintele Republicii şi procurorii sefi de CSM? Răspunsul derivă din statulul special: procurorii sunt subordonaţi ierarhic, judecătorii nu", a spus Toader.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
Toader, lui Tudose: Mandatele pe funcţiile de conducere în Justiţie se duc la capăt
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat, miercuri, în şedinţa de Guvern, la solicitarea premierului Mihai Tudose, că judecătorii şi procurorii care au mandate pe funcţii de conducere le vor duce la capăt, modificările aduse duratei mandatelor fiind aplicate după intrarea în vigoare a legii.
„Am propus şi modificarea duratei mandatelor funcţiilor de conducere. În prezent, judecătorii, procurorii care au funcţie de conducere, indiferent de nivelul ierarhic, au un mandat pe o durată de 3 ani. Am propus un mandat de 4 ani, în loc de 3 ani, cu precizarea faptului că există o regulă, un principiu constituţional care spune că o lege nouă nu poate afecta durata mandatelor în curs. Prin urmare, cine are astăzi un mandat de 3 ani, îl duce la capăt, şi după ce va intra în vigoare noua lege, vor începe mandate de 4 ani. Este împotriva regulilor constituţionale ideea prelungirii mandatelor în curs”, a spus Tudorel Toader în şedinţa de Guvern.
Premierul Mihai Tudose i-a transmis ministrului Justiţiei că e important cât de bine comunică aceste propuneri privind legile Justiţiei, dar şi cât de bine sunt înţelese.
„Este foarte important cât de bine comunicaţi şi cât de bine înţelege toată lumea. De când le-aţi prezentat, vă spun că la mine a ajuns că până diseară schimbăm tot şi se numeşte de către altcineva. Nu. Deocamdată, toată lumea rămâne unde e, pe mandatul care e, numit de cine a fost numit, în concluzie”, a spus Tudose.
”În concluzie, cei care au astăzi mandate le duc la capăt, dacă le duc la capăt. Şi după ce intră legea în vigoare se vor aplica noile prevederi”, a subliniat Tudorel Toader.
Mandatele de conducere ale şefilor de parchete sau instanţe judecătoreşti vor fi majorate de la trei la patru ani, mandatele actuale nefiind afectate de această iniţiativă, a declarat, marţi, Tudorel Toader, în cadrul conferinţei în care a prezentat modificările propuse pentru legile justiţiei.
8 ani vechime ca procuror pentru a promova la DIICOT sau DNA
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri, că o primă categorie de propuneri din noile legi ale justiţiei se referă la majorarea vechimii necesare pentru promovare, precizând, printre altele, că un procuror va avea nevoie de 8 ani vechime pentru a ajunge la DIICOT sau DNA.
Tudorel Toader a anunţat, miercuri, că propune majorarea vechimii necesare pentru promovare la 7 ani de activitate efectivă în funcţia de judecător pentru a promova la tribunal sau la tribunal specializat.
Astfel, Ministerul Justiţiei propune 10 ani vechime în funcţia de judecător pentru a promova ca judecător la Curtea de Apel, şi, la fel, 10 ani vechime efectivă în funcţia de procuror pentru a promova la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel.
Totodată, Ministerul Justiţiei propune ca, pentru a promova procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, să fie nevoie de 15 ani vechime efectivă în funcţia de procuror.
O altă propunere este ca, pentru a promova judecător la Înalta Curte, să fie nevoie de 18 ani vechime efectivă în funcţia de judecător. Aceeaşi propunere este şi în privinţa procurorului.
Totodată, o altă propunere este o vechime de 8 ani în funcţia de procuror pentru a promova în funcţia de procurori la DIICOT sau DNA, perioadă la care se adauga şi restul condiţiilor, a anunţat Tudorel Toader.
„Proiectul de lege va merge la Guvern, Guvernul exprim speranţa că îl va adopta, după care îl trimitem imediat în Parlament pentru a intra în procedură legislativă normală. Adică nu este şi nu poate fi vorba despre adoptarea prin OUG”, a mai spus Toader, în cadrul conferinţei de presă.
Legile Justiţiei: Procurorul poate ajunge judecător şi invers, dar în anumite condiţii
Ministrul Tudorel Toader a anunţat miercuri că în ceea ce priveşte posibilitatea schimbării statutului din judecător în procuror şi invers, aceasta rămâne valabilă în noile Legi ale Justiţiei, dar mutarea se va putea face doar pe lângă o judecătorie.
”Există o decizie a CCR privind posibilitatea ca un procuror să treacă judecător şi invers. Noi propunem respectarea deciziei, menţinem posibilitatea ca un procuror să treacă judecător şi invers, un judecător să devină procuror, dar nu oricând, ci doar la nivel de judecătorie, parchet de judecătorie, pentru că astfel apar şi condiţiile de vechime”, a declarat miercuri Tudorel Toader.
Prevederile apar în noul pachet de legi în Justiţie. Ministrul spune că în acest fel sunt excluse problemele ridicate în trecut cu privire la avansarea rapidă a unui fost procuror direct la Înalta Curte.
”Un procuror de carieră ajunge direct judecător la ICCJ, părând majorităţii că nu e o măsură în acord cu exigenţele statului de drept”, a mai spus Toader.
Candidaţii la INM să aibă vârsta minimă de 30 de ani
Candidaţii la Institutul Naţional de Magistratură trebuie să aibă, potrivit modificării legilor justiţiei prezentate miercuri de către ministrul Tudorel Toader, vârsta minimă de 30 de ani şi o experienţă în profesiile juridice de cel puţin cinci ani.
„În multe ţări, nu se încredinţează puterea judecătorească unui tânăr de 23-24 de ani, cât are când termină la noi Institutul Naţional al Magistraturii. Prin urmare propunem ca la INM, candidaţii să aibă vârsta minimă de 30 de ani şi o experienţă în profesiile juridice de cel puţin cinci ani. Cu alte cuvinte, termină facultatea de Drept, face masterat sau nu, face doctorat sau nu, avem foarte multe profesii juridice. Ţara nu are nevoie numai de procurori – avem 7.000 de procurori şi judecători – ci de consilieri juridici, de mediatori, de notari, de avocaţi, de secretari de consilii de primării, care trebuie să aibă pregătire juridică sau în administraţie. Jurişti sunt în ministere, jurişti sunt peste tot. (...) Ai 30 de ani în care dobândeşti, pe lângă experienţa profesională, maturitatea, experienţa de viaţă, după care statul să-ţi pună în mână decizia care schimbă soarta unui om. Destinul unui om”, a declarat ministrul Justiţiei.
Tudorel Toader a mai precizat că, potrivit modificării pachetului de legi ale Justiţiei, candidaţii la Institutul Naţional al Magistraturii trebuie să fie apţi din punct de vedere medical, psihologic, dar şi să fi dobândit cel puţin cinci ani de activitate efectivă, desfăşurată într-una dintre profesiile juridice reglementate de lege. De asemenea, dispare concursul pentru intrarea direct în magistratură, cu o vechime de cinci ani în alte profesii juridice.
Pe lângă aceste modificări, ministrul Justiţiei a mai spus că admiterea la INM va fi anunţată cu şase luni înainte de data stabilită, nu cu 60 de zile, cum se informează în prezent.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO