- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (03.02.2015, 14:02)
- Emma Toader
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul Justiţiei şi şeful Penitenciarelor, audiaţi în Parlament privind condiţiile din închisori
Comisia de abuzuri a Camerei Deputaţilor a decis să-i invite săptămâna viitoare la audieri pe ministrul Justiţiei şi pe directorul Penitenciarelor, Cătălin Bejan, pentru a discuta despre condiţiile şi gradul de ocupare din penitenciare, după ce comisia parlamentară a primit 260 de memorii.
Urmărește
1091 afișări
Ministrul Justiţiei şi şeful Penitenciarelor, audiaţi în Parlament privind condiţiile din închisori (Imagine: Adrian Staicoviciu/Mediafax Foto)
”Vrem să cădem de acord asupra unui grafic de vizite în penitenciare, să verificăm cele sesizate în memorii”, a precizat, marţi, preşedintele comisiei de abuzuri din Camera Deputaţilor, Mircea Man (PNL).
Mircea Man, alături de Paul Dumbrăveanu (PC) şi Scarlat Iriza (PSD), au susţinut o conferinţă de presă în care au arătat că în perioada 2012-2014 au fost înregistrate la comisia parlamentară 260 de memorii ale persoanelor condamnate penal şi aflate în penitenciare, care reclamă regimul de detenţie, hrana insuficientă, supraaglomerarea camerelor de detenţie, condiţiile igenico-sanitare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
”Am primit memorii şi de la oameni politici, am primit şi de la persoane publice (aflate în unităţile detenţie-n.r.), care reclamă regimul de detenţie, aspecte legate de vizite şi pachete şi am trimit aceste memorii spre instituţiile statului”, a precizat preşedintele comisie de abuzuri, răspunzând la o întrebare pe această temă şi arătând că nu poate să nominalizeze persoanele politice aflate în penitenciare care au depus astfel de memorii.
Mircea Man a precizat că deputaţii din comisie vor să discute săptămâna viitoare, pe 10 februarie, cu reprezentanţii ministerului Justiţiei şi ai Direcţiei Penitenciarelor despre bugetul şi investiţiile pe 2015 în cadrul penitenciarelor, precum şi condiţiile şi gradul de ocupare al acestora.
”Vrem să cădem de acord asupra unui grafic de vizite în penitenciare, să verificăm cele sesizate în memorii. După audiere, o să fac o informare Parlamentului şi voi cere plenului să stabilească pentru fiecare judeţ, deputaţii din acel judeţ, ca să verificăm aspectele sesizate în memorii la fiecare din penitenciare. Comisia are un număr limitat de membri, informez plenul să desemneze comisii mixte cu un membru de la comisia de abuzuri, cu deputaţii din zona respectivă şi cu reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei şi Direcţiei Penitenciarelor să verificăm aceste aspecte”, a explicat Mircea Man.
Potrivit lui Man, cele mai multe reclamaţii au fost trimise de deţinuţi care execută o pedeapsă privativă de libertate în unităţile de penitenciar din Giurgiu, Rahova, Jilava, Colibaşi, Timişoara, Tg. Jiu, Iaşi, Craiova.
Man a mai spus că în 107 dintre aceste memorii au fost reclamate organele de urmărire penală ale Poliţiei şi Parchetelor, precum şi magistraţi ai instanţelor judecătoreşti, care, în opinia petenţilor, ar fi dat dovadă de cercetare abuzivă, rele tratamente, neasigurarea asistenţei juridice.
Mircea Man a arătat că toate acest petiţii au fost trimise spre soluţionare conducerilor CSM, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi DNA.
”Alte 153 de memorii s-au referit la încălcarea prevederilor legii 254/2013, respectiv 28, în 2012, 37, în 2013 şi 88, în 2014. În acest sens sunt reclamate fapte privind hrana care este insuficientă şi prost gătită, supraaglomerarea camerelor de detenţie prin nerespectarea suprafeţelor stabilite pentru fiecare persoană, precum şi a cazării în aceeaşi cameră a celor condamnaţi pentru fapte deosebit de grave şi a recidiviştilor cu infractori primari, asistenţă medicală precară, neluarea unor măsuri igienico-sanitare individuale şi colective. Sunt situaţii incredibile, cu spaţii extrem de restrânse, cu un număr mare de deţinuţi, cu imposibilitatea de a folosi o igienă corespunzătaore”, a mai spus Mircea Man.
El a arătat că unii dintre cei care au trimis petiţii la comisie au fost persecutaţi, după ce s-a aflat de demersul lor.
De asemenea, Mircea Man a arătat că nu i se pare corect ca deputaţii din comisie să nu aibă un răspuns de la instituţiile pe care le-au sesizat, după primirea acestor memorii.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe