Ministrul Justiţiei speră să nu crească rata criminalităţii după eliberarea deţinuţilor pe noua lege

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, la Iaşi că speră să nu existe „o dinamică crescândă a ratei criminalităţi”, mai ales că Serviciile de Probaţiune au luat măsuri de supraveghere a celor eliberaţi, după intrarea în vigoare a recursului compensatoriu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
600 afișări
Imaginea articolului Ministrul Justiţiei speră să nu crească rata criminalităţii după eliberarea deţinuţilor pe noua lege

Ministrul Justiţiei speră să nu crească ratei criminalităţii după eliberarea deţinuţilor pe noua lege

Tudorel Toader a declarat că reprezentanţii Serviciilor de Probaţiune au luat măsuri suplimentare pentru supravegherea a celor eliberaţi în urma intrării în vigoare a legii privind recursul compensatoriu. De cealaltă parte, reprezentanţii Serviciului de Probaţiune Iaşi susţin că doar cei care au o hotărâre judecătorească şi un rest de pedeapsă de doi ani ajung să fie în supravegherea acestei instituţii.

„Imaginaţi-vă ce ar fi însemnat ca eu în calitate de ministru al Justiţiei să spun <da, a intrat legea în vigoare. Aveţi dreptul la şase zile calculate considerate efectiv la 30, dar haideţi să vedem studiul de impact, câţi ieşiţi, cum ieşiţi>. Asta ar fi o ţinere a celor care au dreptul, o menţinere a lor în mediul penitenciar fără temei legal. Nu cred că cineva doreşte sau acceptă ideea ca în penitenciar să fie ţinut cineva în lipsa temeiului legal, temeiului juridic, care este hotărârea judecătorească>, a explicat Tudorel Toader.

Întrebat dacă se aşteaptă la o eventuală creştere a ratei infracţionalităţii, ministrul Justiţiei a declarat că speră ca acest lucru să nu se întâmple.

„Dinamica infracţionalităţii este într-o continuă schimbare. Direcţiile de Probaţiune au luat măsuri suplimentare pentru supravegherea celor eliberaţi, în condiţiile acestei legi privind recursul compensatoriu. Vă dau un exemplu. Dacă ai un deţinut care avea şase ani de executat şi a executat efectiv cinci ani, el are beneficiu de un an. Acum, dacă a stat cinci ani efectiv în penitenciar, ce a avut de învăţat, ce învăţăminte a tras de pe urma pedepsei sigur au fost trase cu bunele şi cu relele lor. Nu ştiu, vom vedea. Sper să nu existe, să spunem, o dinamică crescândă a ratei criminalităţii”, a declarat ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader a explicat faptul că în luna septembrie a avut o întâlnire cu şefii Serviciilor de Probaţiune.

„Am discutat la Bucureşti, la Ministerul Justiţiei, toate dificultăţile întâmpinate în activitatea dânşilor, toate măsurile pe care trebuie să le luăm şi le vom lua pentru îmbunătăţirea activităţii. Cu siguranţă, în faţa acestor eliberări fac o prioritizare a măsurilor pe care trebuie să le ia, prioritizare în care intră şi aducerea sub supraveghere imediată a celor care au ieşit sau ies din penitenciar pe baza recursului compensatoriu”, a mai spus ministrul.

În schimb, reprezentanţii Serviciului de Probaţiune Iaşi susţin că nu ştiu nimic despre măsuri suplimentare şi explică faptul că oricum puţini din cei care ies din închisori ca efect al legii 169/2017 intră în competenţa lor.

„Nu pot comenta această declaraţie (n.r. privind măsurile suplimentare) pentru că nu ştiu despre ce este vorba. Poate au existat consultări la nivel de minister, mă refer cu Direcţia Naţională de Probaţiune. Noi nu am informaţi despre acest lucru. Şi în afara cadrului legal noi nu putem acţiona”, a declarat Oana Paicu, şef serviciu delegat al Serviciului de Probaţiune Iaşi.

Oana Paicu a explicat şi faptul că, în acest moment, Serviciul de Probaţiune nu are informaţii clare despre numărul celor care vor ieşi din Penitenciarul Iaşi şi vor fi de competenţa instituţiei pe care o conduce, deoarece, potrivit Codului penal, a legii de funcţionare a Serviciilor de Probaţiune şi a legii privind executarea pedepselor neprivative de libertate, sunt sub supraveghere doar cei care îndeplinesc anunite condiţii.

„Din aceste prevederi legale tragem concluzia că în competenţa Serviciilor de Probaţiune vor intra numai acei liberaţi condiţionat care în baza unei sentinţe penale, în baza unei hotărâri judecătoreşti sunt încredinţaţi în mod expres, în supravegherea serviciului, condiţia să aibă un rest de pedeapsă de 2 ani sau mai mare. Deci dacă nu sunt îndeplinite aceste condiţii strict prevăzute de lege, Serviciile de Probaţiune nu sunt competente pentru a prelua aceste persoane eliberate condiţionat în urma noii legi”, a declarat Oana Paicu.

Întrebată dacă există vreo instituţie care să îi supravegheze pe cei ieşiti din penitenciare, şefa Serviciului de Probaţiune Iaşi a declarat a infirmat.

„Dacă nu sunt de competenţa noastră nu există o instituţie abilitată în acest sens prin lege cu supravegherea persoanelor eliberate condiţionat”, a explicat Oana Paicu.

Potrivit reprezentanţilor Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi, 39 de persoane au fost eliberate la termen de joi şi până luni, iar luni au fost discutate 86 de dosare în comisia de eliberare condiţionată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici