Ministrul Mediului a convocat o şedinţă extraordinară a CSMU. Debitul Dunării la intrarea în ţară se va dubla la finalul lunii

  • Ministrul Mircea Fechet a convocat o şedinţă extraordinară a CMSU pentru a discuta despre creşterea debitelor Dunării cauzată de precipitaţiile abundente în amonte.
  • Se aşteaptă debite maxime de 9500 m³/s.
Urmărește
205 afișări
Imaginea articolului Ministrul Mediului a convocat o şedinţă extraordinară a CSMU. Debitul Dunării la intrarea în ţară se va dubla la finalul lunii

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a convocat astăzi o şedinţă extraordinară a Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă (CMSU). Scopul întâlnirii a fost evaluarea situaţiei hidrologice a Dunării, având în vedere creşterea semnificativă a debitelor fluviului, cauzată de precipitaţiile abundente în amonte de România.

Conform informaţiilor furnizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), debitul Dunării la intrarea în ţară, în secţiunea Baziaş, a fost de 4200 m³/s în perioada 18-19 septembrie 2024, peste media multianuală a lunii septembrie. Estimările sugerează o posibilă creştere a debitelor până la 9200-9500 m³/s în intervalul 28-29 septembrie, dacă nu vor apărea precipitaţii suplimentare semnificative în bazinul hidrografic al Dunării amonte.

„Dincolo de capacitatea digurilor de apărare şi a lucrărilor hidrotehnice trebuie să nu fim deloc relaxaţi, trebuie să ne asigurăm că instituţiile Ministerului Mediului sunt pregătite, sunt în alertă şi să ştim cum să acţionăm când situaţia o impune. Vedem cu toţii că ne confruntăm cu o realitate care depăşeste statisticile. O să merg personal să verific zonele critice şi depozitele de materiale pe care le are ANAR pentru a interveni acolo unde este cazul. Solicit, de asemenea, reverificarea, în acest interval, a zonelor unde au fost probleme în trecut, de exemplu acolo unde au existat breşe sau unde există eroziuni de mal. De asemenea, doresc o mai bună coordonare a tuturor instituţiilor cu autorităţile locale şi, în perioada următoare, o regândire a procedurilor de comunicare cu acestea. Trebuie să existe un dialog constant cu autorităţile, să rămână în alertă şi să fie pregătite, chiar dacă specialiştii estimează că vom depăşi cu bine acest episod”, a spus, în cadrul şedinţei, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

Guvernatorul Deltei Dunării, Bogdan Bulete, a dat detalii, la rândul său, despre măsurile de monitorizare şi întreţinere a digurilor şi lacurilor din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Ploile sunt aşteptate să revină în ţară, cu cantităţi variate de precipitaţii, conform prognozelor Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici