Ministrul Mediului, despre poluare: Responsabilitatea calităţii aerului le revine primarilor/ Comisia Europeană a convocat România şi alte opt state din cauza poluării

Ministrul Mediului din România, Graţiela Gavrilescu, spune că statele convocate de Comisia Europeană pe tema calităţităţii aerului, inclusiv România, nu au altă soluţie decât aceea de a se conforma, menţionând că, potrivit legii, responsabilitatea calităţii aerului le aparţine primarilor.

Urmărește
905 afișări
Imaginea articolului Ministrul Mediului, despre poluare: Responsabilitatea calităţii aerului le revine primarilor/ Comisia Europeană a convocat România şi alte opt state din cauza poluării

Ministrul Mediului, despre poluare: Responsabilitatea calităţii aerului le revine primarilor/ Comisia Europeană a convocat România şi alte opt state din cauza poluării

"Potrivit legii, responsabilitatea calităţii aerului le revine, direct, primarilor, Ministerului Mediului revenindu-i doar cele ce privesc reglementarea şi monitorizarea acesteia. Din această perspectivă, am avut întâlniri şi am purtat corespondenţă oficială cu edilii marilor aglomerări urbane şi i-am invitat să ne unim eforturile pentru binele sănătăţii locuitorilor din oraşele dumnealor şi pentru evitarea situaţiei ca României să i se impună sancţiuni de către CE", a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

În acest sens, ministrul spune că a avut întâlniri şi a purtat corespondenţe cu primarii marilor aglomerări urbane.

"I-am invitat să ne unim eforturile pentru binele sănătăţii locuitorilor din oraşele dumnealor şi pentru evitarea situaţiei ca României să i se impună sancţiuni de către CE. Chiar la începutul săptămânii trecute, am avut o astfel de întâlnire de lucru, la sediul Ministerului, cu doamna Gabriela Firea, primarul General al Capitalei, la care au participat şi specialiştii noştri şi cei din Primărie, o întâlnire foarte bună, in care am stabilit ţinte, priorităţi şi termene concrete pentru investiţii şi proiecte ce vor avea ca efect reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi îmbunătăţirea calităţii aerului. (...) Am credinţa că voi primi semnale pozitive şi de la Consiliul Judeţean Braşov- Primăria Braşov şi că, în sfârşit, şi Primăria Iaşi se va conforma în ceea ce priveşte elaborarea Planului de calitate a aerului şi a punerii în aplicare a acestuia, pentru că nu e de glumă", a mai declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

Ministrul susţine că reuniunea programată pentru 30 ianuarie, la Bruxelles, pe tema calităţii aerului, unde au fost convocaţi miniştrii Mediului din nouă ţări europene, inclusiv din România, este binevenită.

"Vom putea prezenta progresele făcute de România şi termenele realiste pe care ni le putem asuma şi sunt sigură că dacă şi primarii vor înţelege că situaţia este extrem de serioasă şi că, aşa cum aţi observat, dacă nici state membre cu vechime în UE, ca Germania, Spania, Franţa, Italia, nu sunt <<iertate>>, altă soluţie decât aceea de a ne conforma nu avem", susţine Gavrilescu.

"Calitatea aerului este o prioritate a Ministerului Mediului, asumată prin Programul de guvernare. Chiar din primul meu mandat, în 2015, am iniţiat toate demersurile pentru punerea la punct a reţelei naţionale de monitorizare a calităţii aerului, pentru achiziţii de echipamente mobile şi pentru informarea corectă, în timp real, a tuturor cetăţenilor. Din păcate, abia în 2017 am putut finaliza aceste demersuri, 2016 fiind un an în care guvernul tehnocrat nu a dorit să îşi asume nicio decizie notabilă în domeniul protecţiei mediului", a mai spus ministrul.

Comisia Europeană va organiza, pe 30 ianuarie, la Bruxelles, o reuniune pe tema calităţii aerului, fiind convocaţi miniştrii Mediului din nouă ţări europene, inclusiv din România, care riscă să fie vizate de proceduri de sancţionare din cauza poluării.

"Într-un ultim efort pentru găsirea soluţiilor la problema gravă a poluării aerului în Uniunea Europeană, comisarul UE pentru Mediu, Karmenu Vella, a invitat miniştrii din nouă ţări europene la Bruxelles pe 30 ianuarie. Cele nouă state membre - Cehia, Germania, Spania, Franţa, Italia, Ungaria, România, Slovacia şi Marea Britanie - riscă să fie vizate de proceduri de sancţionare pentru depăşirea limitelor stabilite în cazul poluării aerului. Reuniunea oferă statelor membre oportunitatea de a demonstra că vor fi luate măsuri suplimentare adecvate pentru redresarea fără întârziere a actualei situaţii şi pentru conformarea cu reglementările europene", anunţă Comisia Europeană într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

"Această reuniune pe tema calităţii aerului a fost convocată din trei motive. Pentru protejarea cetăţenilor. Pentru a clarifica faptul că dacă nu vor fi îmbunătăţiri ale calităţii aerului vor apărea consecinţe juridice. Pentru a le reaminti statelor membre că acest pas este sfârşitul unei perioade lungi, unii ar spune prea lungi, de oferte pentru asistenţă, consultanţă şi avertizări", afirmă Karmenu Vella, comisarul UE pentru Mediu, Afaceri maritime şi Pescuit.

"Principala noastră responsabilitate la Comisia Europeană este pentru milioanele de europeni - tineri şi bătrâni, bolnavi şi sănătoşi - care au de suferit din cauza calităţii proaste a aerului. Părinţii unui copil care suferă de bronşită ori fiica unei persoane care are afecţiuni pulmonare vor să observe îmbunătăţirea calităţii aerului cât mai curând. Pentru ei, planurile de acţiune pe 10-12 ani ori ineficiente nu au nicio utilitate", subliniază comisarul UE.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici