- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul Predoiu, reclamat la Parchetul instanţei supreme de un acţionar al BIR
Un acţionar al Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR) a formulat o plângere împotriva ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, acuzându-l de conflic de interese, abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, trafic de influenţă, înşelăciune.
Călin Zamfirescu, socrul actualului ministru al Justiţiei (Imagine: Mediafax Foto)
Toma Bălăşoiu, acţionar al BIR, susţine în plângerea sa - înregistrată la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sub numărul 15876 din 7 august - că ministrul Cătălin Predoiu, ginerele avocatului Călin Zamfirescu, ar fi avut ca scop de a accede către o funcţie "care să-i ofere posibilitatea salvării socrului său de consecinţele unui proces penal împotriva acestuia şi a altor 13 învinuiţi nominalizaţi de ICCJ prin decizia 5515 din 26 septembrie 2006 în dosarul 194/P/2003 privind falimentarea frauduloasă a Băncii Internaţionale a Religiilor".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
"Predoiu, care face parte din categoria «gulerelor albe», deşi a ştiut foarte bine că este incompatibil cu funcţia de ministru al Justiţiei, deoarece a avut/are un interes personal vital/familial într-un act de corupţie la nivel înalt, a acceptat ministerializarea sa", susţine reclamantul Bălăşoiu.
Acţionarul BIR face referire în plângerea sa la faptul că ministrul ar fi incompatibil având în vedere calitatea sa de "co-proprietar al societăţii civile de avocaţi Zamfirescu-Racoţi-Predoiu".
Totodată, Toma Bălăşoiu spune că ministrul s-ar fi "angajat" în litigii privind "lichidarea majorităţii băncilor româneşti cărora li s-a declanşat procedura de faliment, printre care şi devalizarea frauduloasă a BIR".
"Relaţia de familie a d-lui Predoiu cu urmăritul penal Călin Zamfirescu şi raporturile de afaceri cu SCA Zamfirescu-Racoţi-Predoiu au fost - în mod cert - factorii determinanţi ai soluţionării de urgenţă a dosarului 194/P/03 privind falimentarea BIR prin scoaterea de sub urmărire penală a socrului d-lui Predoiu şi a celorlalţi învinuiţi în dosarul menţionat", notează în plângerea sa Bălăşoiu.
"Deşi din declaraţia de interese a d-lui Predoiu rezultă că şi-a cesionat părţile sociale pe care le deţinea la SCA Zamfirescu-Racoţi-Predoiu, se constată de fapt că, în prezent, în înscrisurile folosite de societate în diverse cauze aflate pe rolul instanţelor atât în antetul înscrisurilor societăţii, cât şi pe ştampila acesteia, continuă să figureze numele Predoiu. Mai mult decât atât, SCA prezintă în orice litigiu în care sunt angajaţi avocaţi ai acestei societăţi ca titlu de marcă şi numele Predoiu, inclusiv prin aplicarea ştampilei, pentru a face cunoscut instanţelor şi părţilor în litigiu că, în calitate de apărător, este angajată o personalitate importantă de înalt rang guvernamental, nimeni altul decât ministrul Justiţiei", se arată în plângere.
În acest sens, Bălăşoiu dă exemplu un dosar aflat pe rolul Tribunalului Dâmboviţa unde reprezentanţii SCA Zamfirescu-Racoţi-Predoiu folosesc "ostentativ" numele proprietarilor societăţii de avocaţi, "accentuând numele Predoiu, cu scopul vădit de a timora instanţa".
"Intenţia şi vinovăţia d-lui Predoiu sunt certe, având în vedere că omisiunea de a consemna în declaraţia de interese păstrarea calităţii de co-proprietar al SCA Zamfirescu-Racoţi-Predoiu a avut ca scop unic producerea de consecinţe juridice atât pentru sine, cât şi pentru grupul de interese pe care îl slujeşte cu devotament profesional şi familial, grup care l-a propulsat într-o funcţie guvernamentală", susţine Bălăşoiu.
Direcţia Naţională Anticorupţie a decis, în 24 aprilie, scoaterea de sub acuzare a celor 14 persoane implicate - printre care fostul prim-viceguvernator BNR Emil Iota Ghizari şi fostul viceguvernator BNR Mihai Bogza - în lichidarea Băncii Internaţionale a Religiilor, procurorii apreciind că nu sunt probe.
Şi avocaţii Arin Stănescu şi Călin Zamfirescu (socrul actualului ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu-n.r.) au fost scoşi de sub urmărire penală pentru infracţiuea de abuz în serviciu, deoarece "nu sunt îndeplinite elementele constitutive ale infracţiunii".
Acţionarul BIR Toma Bălăşoiu contestă soluţia DNA şi susţine în plângerea sa adresată Parchetului Înaltei Curţii de Casaţie şi Justiţie că ministrul Cătălin Predoiu ar fi fost numit ca urmare a legăturii dintre avocaţii Călin Zamfirescu, Arin Stănescu şi Valeriu Stoica (lider PDL- n.r.).
"Tot o formă a conflictului de interese şi a traficului de influenţă este şi numirea în funcţia de secretar de stat a două persoane foarte apropiate d-lui Cătălin Predoiu. În acest sens reamintim că presa a relevat faptul că Radu Constantin Ragea a deţinut o firmă de consultanţă având ca asociat pe domnul Predoiu (SCP&Farus Strategies SRL) şi că Gabriel Tănăsescu a fost coleg de facultate cu Predoiu. Evoluţia evenimentelor petrecute de la ministerializarea d-lui Predoiu dovedeşte că în România corupţia şi-a extins influenţa sufocantă la cel mai înalt nivel, manifestându-se cu pregnanţă la nivelul structurilor statului, ale puterii executive şi ale serviciilor publice, motiv pentru care sancţionarea faptelor de corupţie a devenit o necesitate fundamentală atât la nivel naţional, cât şi la nivelul comunităţii internaţionale", spune Bălăşoiu.
Totodată, acesta afirmă că numirea în funcţia de ministru a lui Cătălin Predoiu a fost "un troc", vizând scoaterea de sub urmărire penală a socrului său, Călin Zamfirescu, şi "asigurarea reînscăunării lui Daniel Morar în funcţia de şef al DNA".
În sentinţa din noiembrie 2006 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), judecătorii cereau procurorilor DNA punerea sub acuzare a magistraţilor care au soluţionat dosarul comercial BIR, a avocaţilor firmei implicate în lichidarea băncii, precum şi a fostului prim-viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR).
În opinia magistraţilor instanţei supreme, avocaţii Arin Octav Stănescu şi Călin Andrei Zamfirescu pot fi acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în scopul obţinerii de foloase injuste (articolul 11 alineatul 1 din Legea 78/2000 şi articolul 246 Cod penal).
După un an şi jumătate, procurorul DNA Maria Trandabăţ a decis că Stănescu şi Zamfirescu nu pot fi acuzaţi, deoarece "nu sunt îndeplinite elementele constitutive ale infracţiunii" de abuz în serviciu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO