Ministrul Sănătăţii: 3.440 de copii sunt diagnosticaţi cu diabet zaharat. 500 pot primi sisteme de monitorizare

Peste 800.000 de pacienţi cu diabet zaharat din România beneficiază de tratament, spune ministrul Sănătăţii, precizând că 3.440 sunt copii. Anul acesta, s-au alocat fonduri pentru 500 de copii ce vor primi sisteme de monitorizare a glicemiei şi pompe de insulină, dar nu au fost depuse multe dosare.

Urmărește
711 afișări
Imaginea articolului Ministrul Sănătăţii: 3.440 de copii sunt diagnosticaţi cu diabet zaharat. 500 pot primi sisteme de monitorizare

Ministrul Sănătăţii: 3.440 de copii sunt diagnosticaţi cu diabet zaharat. 500 pot primi sisteme de monitorizare

“Numărul de persoane care suferă de diabet este foarte mare, 823.000 la nivelul ţării, care sunt trataţi în cadrul programului naţional de diabet. Incidenţa diabetului este foarte mare la nivelul României, 12,4% din nivelul populaţiei României. (...) În rândurile copiilor se constată o creştere a incidenţei diabetului. Astăzi avem în monitorizare 3.440 de copii cu diabet zaharat tip 1. Aceste date au impus necesitatea unei măsuri urgente. În primul rând pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor cu diabet”, a spus, joi, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în cadrul unei conferinţe de presă privind diabetul zaharat în România.

Programul naţional de diabet a fost reorganizat în două subprograme: de diabet zaharat I şi diabet zaharat II şi alte tipuri de diabet.

“Începând cu 1 octombrie 2018 prin HG 737 programul naţional de diabet a fost reorganizat în două subprograme, respectiv subprogramul de diabet zaharat tip I şi subprogramul de diabet zaharat tip II şi alte tipuri de diabet zaharat. Am creat cadrul legal pentru acordarea unor dispozitive medicale moderne pentru pacienţii cu diabet zaharat tip I. Este vorba de sisteme de monitorizare continuă a glicemiei şi sisteme de pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei precum şi a materialelor consumabile aferente acestora. Se estimează că printre beneficiarii aceste dispozitive vor fi şi copiii”, a mai spus Sorina Pintea.

În cadrul Programului, 500 de copii, diagnosticaţi cu diabet zaharat, vor primi sisteme de monitorizare a glicemiei şi pompe de insulină. Programul a fost lansat în data de 1 octombrie, iar procedurile de achiziţie durează 90 de zile.

“Din punctul meu de vedere important este că s-a pornit, sunt definite centrele regionale, deja s-au alocat bani pentru achiziţie. (...) Sumele pentru anul viitor vor fi alocate pentru toţi copiii, pentru cei 3.440 aflaţi în evidenţă. Important este ca acei pacienţi să facă solicitări, să se facă aceste dosare. Noi am spus că alocăm anul acesta bani pentru 500 (n.r. - copiii), este nevoie de alocarea banilor pentru a putea permite începerea programului de achiziţie, dar am citit solicitările”, a mai spus Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii spune că nu au fost depuse multe dosare pentru că populaţia nu e informată sau reticentă: “Nici nu ştiu cum să explic, important este că s-a pornit. Anul viitor vor avea mult mai mult curaj să depună dosare şi să ceară dispozitivele”.

Pentru a beneficia gratuit de sisteme de monitorizare a glicemiei şi pompe de insulină, dosarul copilului trebuie întocmit de medicul diabetolog, care are în vedere criteriile medicale din cadrul programului.

“Documentele sunt transmise Casei de Asigurări în Sănătate cu care centrul respectiv se află în relaţie contractuală, Casa de Asigurări în Sănătate centralizează dosarele primite şi le transmite Comisiei de Evaluare a Centrului Metodologic Regional, care spuneam că sunt aceste 11 centre care trebuie să primească dosarele. Comisia de Evaluare din Centrul metodologic verifică respectarea criteriilor de eligibilitate, dar de regulă nu le mai verifică pentru că se trimit nişte grile care se bifează, apoi emit o decizie în baza căreia se realizează includerea în program. (...) Lucrurile nu sunt atât de importante, principalul să se facă toţi paşii”, a explicat Sorina Pintea.

În acest moment, subprogramul naţional de diabet tip I se desfăşoară în 11 centre regionale care vor pune la dispoziţia pacienţilor aceste sisteme pe baza unor criterii medicale de includere în program şi a procedurilor stabilite.

Achiziţia, montarea şi eliberarea dispozitivelor medicale specifice diabetului zaharat se realizează prin centrele metodologice regionale din Bucureşti (4 spitale) , Timişoara (2 spitale), Iaşi (2 spitale), Cluj (2 spitale), Dolj (1 spital)

De asemenea, Sorina Pintea a făcut un apel către medicii de familie ca să utilizeze riscograma pentru a preveni şi depista în fazele incipiente diverse afecţiuni, printre care şi diabetul: “Medicul de familie poate preveni îmbolnăviri prin consilierea persoanelor din lista proprie prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi o dietă corespunzătoare”.

Începand din acest an, pachetul de servicii medicale de bază conţine screeningul prenatal, realizat la nivelul maternităţilor. În cadrul acestui pachet, fiecare gravidă are acces la o serie de servicii medicale printre care sunt incluse controlul glicemiei şi toleranţa la glucoză.

În programul care se adresează pacienţilor de diabet au fost incluse şi trei molecule noi, care cresc opţiunile de tratament ale adulţilor cu diabet zaharat tip 2. La nivel naţional, în anul 2017, 1.785.300 de persoane cu vârsta între 20 şi 79 de ani, adică 12,4% din populaţia României, sufereau de diabet.

În Europa, peste 66 de milioane de persoane suferă de diabet zaharat, din care peste 38% nu au fost diagnosticate şi prezintă un risc mai mare de complicaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici