- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul Sănătăţii a alergat la un cros organizat de Spitalul Municipal Oradea cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii
Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a alergat, sâmbătă, la un cros organizat de Spitalul Municipal Oradea cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, el făcând mai multe recomandări pentru menţinerea sănătăţii în pofida îmbătrânirii şi spunând că face mişcare cel puţin o dată sau de două ori pe săptămână
Ministrul Sănătăţii a alergat la un cros organizat de Spitalul Municipal Oradea cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii (Imagine: Octav Ganea/Arhiva Mediafax Foto)
"Ziua Mondială a Sănătăţii se sărbătoreşte încă din 1950. Organizaţia Mondială a Sănătăţii lansează în fiecare an o temă care reprezintă o problemă majoră sau un domeniu prioritar de sănătate. Ţările membre preiau şi aduc această temă în atenţia opiniei publice, iar anul acesta tema este sănătatea şi îmbătrânirea. România, fiind ţară membră, participă consecvent cu Ministerul Sănătăţii, direcţiile de sănătate publică, institute de sănătate publică sau organizaţii sanitare. Tema este preluată şi reluată în mod special la Spitalul Municipal, de unde provin, care în mod tradiţional marchează această zi, de 15 ani", a declarat Ritli Ladislau, fost director medical al Spitalului Municipal "Gavril Curteanu" din Oradea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Anul ăsta, liderii Democrativei te-au sacrificat. Pe tine, bugetul, țara. 2024 l-ai pierdut pe mâna lor. Puterea ta e în votul tău, de care le e frică
-
Georgia: Mihail Kavelashvili, învestit preşedinte al ţării. Zourabichvili: Rămân singurul preşedinte legitim
-
Accident aviatic în Coreea de Sud: Bilanţul morţilor ajunge la 179
-
Colegiul Medicilor a dat în judecată CNAS. Care este motivul
Ministrul a precizat că, organizat pentru a doua oară la Oradea, crosul are o menire simbolică, nu doar practică, mesajul fiind acela de a promova sănătatea, implicând autorităţile, de la decidenţi politici, până la oameni de rând, vârstnici şi tineri, pentru a ajuta la protejarea şi îmbunătăţirea stării de sănătate odată cu îmbătrânirea.
Ritlu a adăugat că tema coincide şi cu marcarea anului 2012 ca Anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii de către Comisia Europeană şi a explicat că, dacă în urmă cu zece ani, vârstnicii reprezentau doar 16-18 la sută din totalul populaţiei, în prezent, proporţia poate ajunge până la 20-25 la sută, ceea ce înseamnă că a crescut speranţa de viaţă.
"Odată cu vârsta, apar din ce în ce mai multe probleme de sănătate, dar asta nu e o fatalitate", a arătat Ritli.
Potrivit acestuia, oamenii trebuie conştientizaţi în privinţa "îmbătrânirii sănătoase".
"Sunt patru mesaje importante. Primul e că vârstnicii reprezintă membri valoroşi ai societăţii şi combaterea discriminării de vârstă este apanajul societăţilor avansate. În al doilea rând, comunităţile care acordă aprecierea cuvenită vârstnicilor şi încurajează participarea lor activă la viaţa socială sunt mai bine pregătite pentru încercările viitorului, apoi sistemele de sănătate şi sociale trebuie adaptate nevoilor unei populaţii vârstnice în continuă creştere. În al patrulea rând, prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos pe parcursul întregii vieţi puteţi avea o bătrâneţe activă, sănătoasă şi fericită", a spus Ritli.
El a spus că Ministerul Sănătăţii va transmite populaţiei zece recomandări care reprezintă "secretul îmbătrânirii sănătoase" - multă mişcare, menţinerea sănătăţii în limite normale, renunţarea la fumat, controalele periodice pentru prevenirea şi detectarea precoce a cancerului, protejarea de bolile infecţioase, depistarea din timp a diabetului zaharat de tip 2, scăderea valorii colesterolului.
"Fiţi activi pentru a vă îmbunătăţi starea de sănătate, menţineţi-vă o stare bună de sănătate a musculaturii, oaselor şi articulaţiilor, pentru a evita osteoporoza, participaţi activ la viaţa socială, căci este important, şi menţineţi-vă o stare bună de sănătate mintală", a recomandat ministrul Sănătăţii.
La întrebările jurnaliştilor, Ritli a precizat că el este adeptul mişcării pe care o promovează.
"Mesajul acestui cros nu e altceva decât să arătăm că mişcarea este importantă. Aproape toate bolile au tangenţă cu mişcarea. Eu în fiecare săptămână fac mişcare, cel puţin o dată sau de două ori", a spus el.
După discursul ţinut, ministrul, îmbrăcat în trening şi încurajat de soţia sa, a pornit să alerge în jurul Parcului "I. C. Brătianu" din Oradea, flancat de cadre medicale ale Spitalului Municipal "Gavril Curteanu", în frunte cu managerul Ovidiu Laurean Pop.
La cros au participat aproximativ 70 de persoane, cadre medicale inclusiv din Spitalul Judeţean Oradea, dar şi angajaţi ai cabinetului său sau angajaţi ai Primăriei Oradea.
După ce a parcurs traseul de un kilometru, la sosire Ritli a făcut un sprint, după care, entuziasmat, a mai făcut o tură în jurul parcului.
Toţi participanţii la cros au purtat tricouri imprimate cu mesajul "Spitalul Municipal Oradea, Ziua Mondială a Sănătăţii". Potrivit managerului Ovidiu Laurean Pop, 300 de tricouri au fost imprimate special pentru acest eveniment.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO