- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (02.04.2019, 15:13)
- Dora Vulcan
Ministrul Sănătăţii, declaraţie bulversantă: Nu există un registru al pacienţilor bolnavi de cancer. Avem o evidenţă
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a recunoscut, marţi, că nu există un registru al pacienţilor bolnavi de cancer, dar a precizat că există un program naţional de oncologie, în cadrul căruia orice bolnav nou depistat şi care are acces la tratament este înregistrat.
Urmărește
697 afișări
Ministrul Sănătăţii: Nu există un registru al pacienţilor bolnavi de cancer. Avem o evidenţă
„Nu există în acest moment un registru al pacienţilor bolnavi de cancer. Ministerul Sănătăţii, anul trecut, a depus o cerere de finanţare pentru a accesa bani euro, pentru a crea 108 noi registre de boală, dar există program naţional de oncologie, în care orice bolnav nou depistat şi care are acces la tratament e înregistrat. Avem o evidenţă a acestora. Pentru că există medicamente noi introduse în ultimii doi ani, am introdus 32 de molecule pentru bolnavii de cancer. Anul trecut, 37 pentru mai multe patologii. A fost reluat programul Băncii Mondiale, care era blocat, în privinţa dotării de echipamente de radioterapie şi pot să va spun că mâine vom deschide oficial, şi vor avea acces şi pacienţii, în primul centru finanţat cu banii Băncii Mondiale. Acest centru e la Baia Mare", a spus ministrul Pintea marţi, la Digi 24.
Ministrul a annunţat că, în acest an, se vor deschide noi patru centru pentru care contractele sunt deja încheiate şi că a demarat o serie de programe de screening a cancerului.
„În acest an, se vor deschide şi celelalte patru centre, pentru care contractele s-au semnat în noiembrie 2017. Am demarat programe de screening, concomitent cu crearea acestui registru, program care sunt deja în implementare. E adevărat că se fac paşi, nu sunt suficienţi, dar nu putem face într-un an ce nu s-a făcut în ultimii 30. Dar trebuie să recunoaştem că sunt molecule noi introduse, există programe pentru dotare cu aparatură, vorbeam de bugetul de investiţii al MS, se fac eforturi şi nu în ultimul ceas, poate în ultimul ceas dintr-un anumit punct de vedere, dar insist, nu putem face într-un an ce nu s-a făcut în 30”, mai spune Sorina Pintea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cum a reuşit un tânăr absolvent de mate-info să facă din pasiunea lui pentru maşini o afacere de succes. Azi el readuce la viaţă maşina românească preferată a tuturor şi pregăteşte o nouă mutare
-
Israelul continuă atacurile în Gaza. Hamas nu a furnizat la timp lista ostaticilor
-
Una dintre „perlele” turismului românesc este la pământ. Care sunt soluţiile să salvăm una dintre cele mai vânate destinaţii din România
Ea a amintit că programul naţional de oncologie este gestionat de Casa de Asigurări de Sănătate, motiv pentru care ministerul nu deţine o centralizare a acestor date, dar a dat asigurări că în momentul în care se introduce o moleculă nouă se poate estima, implicit numărul pacienţilor în baza protocoalelor făcute de comisia de oncologie a Ministerului Sănătăţii.
„Cel mai avansat este programul de screening pentru cancerul de col uterin. Un proiect în valoare de cinci milioane de euro. S-au achiziţionat deja echipamentele necesare utilizării în teritoriu, adică se vor deplasa specialiştii în teritoriu şi vor face acest screening. Există dotate deja în 8 centre din România cu aceste maşini, centrele universitare. Ele merg în teren la solicitare şi după un programul stabilit. Apoi, avem în implementare un proiect pilot de screening pentru cancerul de sân, tot 5 milioane de euro. Aici, implementăm efectiva doar în zona Clujului. Avem un proiect de dezvoltare şi planificare a iniţierii pilotului de screening pe cancerul colorectal. Aici, baza de implementare efectivă încă nu a început, va începe în mai”, a mai spus Sorina Pintea.
Citește pe alephnews.ro: Acordul de încetare a focului în Gaza, programat la 08:30, a fost întârziat. Hamas nu a transmis numele femeilor care trebuie eliberate, din „motive tehnice”
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
TikTok a devenit inaccesibil în SUA cu câteva ore înainte ca legea adoptată să intre în vigoare. Ce le-a transmis compania utilizatorilor
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 09:48
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1061. Merkel subliniază importanţa NATO în sprijinirea Ucrainei şi face apel la solidaritate transatlantică / Rusia critică parteneriatul de 100 de ani dintre Ucraina şi Regatul Unit / Forţele ucrainene lovesc o fabrică ocupată de ruşi după retragere în Ciasiv Iar
-
astăzi, 09:01