Ministrul Sănătăţii, despre infecţiile de la „Marius Nasta”: Nu putem da vina pe bacterie că a ucis pacienţii

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, consideră că nu se poata da vina pe acinetobacter că a ucis pacienţii de la Institutul ”Marius Nasta” din Bucureşti, în condiţiile în care aceştia aveau multiple afecţiuni şi prognostic rezervat încă de la internare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
287 afișări
Imaginea articolului Ministrul Sănătăţii, despre infecţiile de la „Marius Nasta”: Nu putem da vina pe bacterie că a ucis pacienţii

Ministrul Sănătăţii, despre infecţiile de la „Marius Nasta”: Nu putem da vina pe bacterie că a ucis pacienţii

Sorina Pintea a declarat, joi, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că infecţii asociate există nu numai în România, ci în toată lumea, important fiind ca acestea să fie raportate, să fie minimizate efectele, să fie prevenite.

”La <<Nasta>> a fost focar. Există infecţii asociate, nu numai în România, ci în toată lumea aceasta, important este să le raportăm, să minimizăm efectul acestora, să prevenim. Aceşti pacienţi care au decedat la <<Marius Nasta>> erau cu multiple co-morbidităţi, cu prognostic rezervat încă de la internare. Să nu uităm că în acel spital vin foarte multe cazuri din ţară, cazuri terminale, deci nu putem da vină pe bacterie că a ucis aceşti pacienţi, nici vorbă. Erau pacienţi taraţi, cu prognostic rezervat din start”, a spus Pintea.

Ministrul Sănătăţii susţine că a fost de acord cu luarea unei decizii radicale, şi anume de închidere a blocului operator, aceasta fiind una absolut normală când situaţia o cere.

”Până la urmă trebuie să facem odată ordine în sistem, să facem ce trebuie. Avem reguli, să le aplicăm”, a mai spus Sorina Pintea.

Întrebată dacă ancheta de la Institutul ”Marius Nasta” şi raportarea către DSP Bucureşti s-a făcut târziu, ministrul Sănătăţii a afirmat că ancheta epidemiologică încă nu este finalizată.

”Posibil să fi fost 18 decese la <<Marius Nasta>>, nu neapărat din cauza infecţiilor, doar a acelei bacterii, s-ar fi putut să fie şi alte infecţii. Ancheta epidemiologică va merge în urmă, să vadă ce s-a întâmplat. Au fost raportate infecţii şi în ianuarie, dar peste un anumit număr este focar. Până la urmă vom şti ce s-a întâmplat”, a menţionat Pintea.

Aceasta a precizat că pacientul care a venit de la Spitalul ”Matei Balş” nu a infectat alţi pacienţi, deoarece avea o tulpină diferită de a celorlalţi.

”Ministerul Sănătăţii ştia că la <<Marius Nasta>> este nevoie de reparaţii capitale. S-au făcut renovări sporadice. Trebuie să separăm partea de pneumologie, de partea de tuberculoză. Eu aş opina că trebuie un spital nou şi separat”, a mai subliniat Sorina Pintea.

Trei pacienţi ai Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitală au decedat în urma infecţiei cu acinetobacter.

În total au fost şase persoane suspecte de infectarea cu această bacterie, dintre care trei au murit, iar o altă persoană, o femeie, se află în stare gravă.

Direcţia de Sănătate Publică a decis, marţi, oprirea activităţii blocului operator şi a secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) din cadrul Institutului „Marius Nasta” din Capitală deoarece rezultatele analizelor privind infecţiile intraspitaliceşti nu au fost conforme.

Colectivul de epidemiologi din cadrul DSPMB a considerat necesară instituirea unor măsuri mai severe de combatere şi limitare a infecţiei cu Acinetobacter baumanii în cadrul institutului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici