Ministrul Sănătăţii: Discutăm cum trebuie să modificăm legislaţia privind coplata, ca să fie aplicabilă

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că a început o serie de discuţii cu comisiile de specialitate ale Parlamentului pentru a stabili cum ar putea fi modificată legislaţia privind coplata, astfel încât aceasta să fie aplicabilă.

Urmărește
376 afișări
Imaginea articolului Ministrul Sănătăţii: Discutăm cum trebuie să modificăm legislaţia privind coplata, ca să fie aplicabilă

Ministrul Sănătăţii: Discutăm cum trebuie să modificăm legislaţia privind coplata, ca să fie aplicabilă (Imagine:Shutterstock)

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a declarat că "există în toată lumea conceptul de coplată şi va exista", însă în România legislaţia privind coplata nu a putut fi aplicată, din "motive tehnice".

El a precizat că legislaţia privind coplata va trebui modificată, astfel încât aceasta să fie aplicabilă.

"Legea coplăţii, care este aprobată de Parlament, nu a putut fi aplicată din motive tehnice. Pentru că, aşa cum a fost gândită, nu poate fi aplicată. De la faptul că se prevede că a douăsprezecea parte din venituri se constituie plafonul maxim - ceea ce înseamnă să monitorizezi veniturile fiecărui cetăţean, să monitorizezi consumul de servicii pe fiecare cetăţean ş.a.m.d., ar însemna nişte cheltuieli de administrare care ar depăşi cu mult coplata. Sau ar trebui să punem o coplată care ar reduce accesibilitatea populaţiei la servicii medicale. Şi atunci trebuie să modificăm legislaţia", a spus el.

Cepoi a precizat că a început o serie de discuţii cu comisiile de specialitate ale Parlamentului pentru a stabili cum ar putea fi modificată legislaţia privind coplata, astfel încât aceasta să fie aplicabilă.

"Suntem în discuţie cu comisiile de specialitate ale Parlamentului, să vedem cum putem modifica, ca ea să fie aplicabilă. Deci coplata este un mecanism - nu care reduce accesibilitatea la servicii medicale, ci care reduce accesibilitatea nejustificată la servicii medicale, pe de o parte, iar pe de altă parte permite un control mai corect al consumului de servicii medicale. Pentru că dacă acum un furnizor de servicii medicale rău intenţionat poate să raporteze în mod fals nişte servicii medicale, atunci nu va mai putea, pentru că va trebui să aibă o chitanţă şi o plată făcută şi o semnătură a cuiva, care a dat acei bani. Deci este şi un mecanism de control şi o limitare a consumului nejustificat medical de servicii medicale", a spus el.

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, participă la Târgu Mureş la cea de-a doua ediţie a conferinţelor "Amfiteatrul de sănătate " cu tema "Spitalul public, între anacronism şi eficienţă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici