Ministrul Sănătăţii: Evaluăm Institutul Cantacuzino şi pregătim strategia de funcţionare

Institutul Cantacuzino va fi evaluat începând de săptămâna viitoare, după care va fi pregătită strategia de funcţionare a acestuia, a anunţat vineri ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, la Forumul Asociaţiilor de Pacienţi.

Urmărește
243 afișări
Imaginea articolului Ministrul Sănătăţii: Evaluăm Institutul Cantacuzino şi pregătim strategia de funcţionare

Ministrul Sănătăţii: Evaluăm Institutul Cantacuzino şi pregătim strategia de funcţionare (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Bănicioiu a spus că raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), privind vaccinul contaminat de la Institutul Cantacuzino, a fost trimis de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT)Parchetului instanţei supreme şi Curţii Constituţionale.

"Raportul este în acord cu viziunea pe care şi eu o am pe acest subiect, de săptămâna viitoare facem evaluarea şi punem la cale strategia de funcţionare a Institutului Cantacuzino, astfel încât din toamnă să începem producţia de vaccin gripal fără probleme", a precizat ministrul Sănătăţii.

Întrebat dacă fostul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu este de vină pentru ceea ce s-a întâmplat la Cantacuzino, Bănicioiu a spus că raportul OMS este foarte clar.

"Cred că raportul prezentat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este foarte clar, nu confirmă supoziţia privind sabotajul şi nici alte probleme enunţate public, ci mai degrabă denotă tratare superficială. Cred că lucrurile au fost privite politic, de asumare a unei fapte pe care s-o pună neapărat în practică într-un termen cât mai scurt, cu obiective cât mai neclare. Nici măcar echipa care a manageriat acest fapt de la MS nu a avut clar ceea ce trebuie să se întâmple acolo", a declarat Bănicioiu.

Ministrul a mai spus că, în ceea ce s-a întâmplat la Institutul Cantacuzino, a fost vorba de management defectuos şi presiune exercitată în mod nejustificat, ducând la realizarea a 400.000 de doze de vaccin neconform.

Întrebat din nou dacă este de vină ministrul Nicolăescu, Bănicioiu a evitat un răspuns, spunând că cel mai bine este să fie aşteptate concluziile Parchetului.

"Haideţi să aşteptăm concluziile de la Parchet, nu vreau să mă substitui eu nici Parchetului şi nici altui organism", a spus acesta.

Experţii OMS au făcut verificări la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, în perioada 25 - 27 februarie, după ce acesta a produs 400.000 de doze de vaccin antigripal, însă acestea nu au putut fi folosite, întrucât rezultatele testelor au indicat o concentraţie foarte mare de endotoxine, care ar putea să producă la administrare reacţii adverse, precum febră sau şoc anafilactic.

Raportul OMS, obţinut de MEDIAFAX, arată că la Institutul "Cantacuzino" nu există, se pare, un plan de business clar, bugetat, pentru următorii 5 - 10 ani, iar personalul angajat pentru producţia vaccinului a început munca foarte târziu şi sub tensiunea incertitudinii păstrării posturilor.

Preşedintele Traian Băsescu a decis, joi, în şedinţa CSAT, ca raportul să fie trimis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a apreciat că, din cauza managementului defectuos exercitat de conducerile succesive ale Institutului "Cantacuzino", din cauza nerespectării procedurilor, a controlului defectuos al procesului de producţie, dar şi a implicării improprii a Ministerului Sănătăţii, s-au înregistrat, în ultima perioadă, deficienţe care pot genera vulnerabilităţi la adresa stării de sănătate a populaţiei şi că se impune luarea unor măsuri pentru remedierea tuturor acestor deficienţe şi pentru prevenirea repetării acestora.

Anul trecut, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 600.000 de doze de vaccin antigripal din import, pentru campania de vaccinare 2013-2014. Institutul Cantacuzino urma să pună la dispoziţie alte 400.000 de doze.

Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinei B, linia de producţie a fiolelor fiind ulterior închisă.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccinuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici