- Home
- Social
- BUCURESTI, (20.06.2019, 17:01)
- Roxana Din
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul Sănătăţii: Nu am vorbit de modificarea regulamentului pentru gărzi, ci de „eficientizarea gărzilor” / Se lucrează la nişte indicatori de performanţă, astfel încât să răsplătim munca medicilor
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea a declarat că în ceea ce priveşte regulamentul pentru gărzile din spitale nu a vorbit de o modificare a acestuia, ci de o „eficientizare a gărzilor” pe care fiecare unitate medicală trebuie să o aibă în vedere în scopul diminuării cheltuielilor de pesonal. Totodată, ea a mai declarat că ministerul lucrează la indicatorii de performanţă care vizează efectuarea plăţii personalului medical în funcţie de performanţă, însă că aceştia nu vor afecta salarile medicilor în sensul scăderii. Actul normativ ar putea apărea spre sfârştiul anului.
Urmărește
578 afișări
Ministrul Sănătăţii: Nu am vorbit de modificare a regulamentului pentru gărzi, ci de „eficientizarea gărzilor”
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea a precizat, joi, pentru MEDIAFAX, că în speţa regulamentului pentru gărzile din spital nu s-a pus problema unei modificări, ci doar a „eficientizării” gărzilor la nivelul fiecărei unităţi medicale.„Nu este vorba de o modificare a regulamentului, nu asta am spus. Nu am spus de modificarea regulamentului, am spus că fiecare spital ar trebui să eficientizeze gărzile, pentru că se plâng de cheltuielile mari de personal, care pot fi eficientizate tot în folosul pacientului”, a declarat Pintea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
Ministrul a spus că această eficientizare este esenţială, întrucât nu toate camerele sunt acoperite de medici cu gărzi la nivelul spitalelor.„Adică dacă într-un spital, spitalul are un anumit număr de paturi şi la un număr de paturi are dreptul la un anumit număr de gărzi, dar dacă tu ai gardă de Chirgurgie şi nu ai gardă de Terapie Intenstivă neavând medici, cum poţi să faci Chirurgie neavând Terapie Intensivă? Poţi să faci gărzi la domiciliu cu aceste două specialităţi, dar doar în spitalele care nu au pacienţi suficienţi”, a informat Sorina Pintea.
Potrivit aceleiaşi surse, fiecare spital ar trebui să efectueze o analiză în scopul reducerii cheltuielilor de la nivelul unităţii.„Am văzut şi manageri de spitale universitare care spuneau că „la noi nu se poate gardă la domiciliu”. Eu am spus de eficientizare şi fiecare trebuie să-şi facă o analiză, pentru a reduce nişte cheltuieli care nu îţi aduc un grad de satisfacţie mai mare al pacientului”, a spus ministrul.
Sorina Pintea a declarat că după ce domeniul Sănătăţii s-a bucurat de investiţii substanţiale, următorul pas firesc ar fi eficientizarea, însă că în acest scop este nevoie de o „curăţenie în propria ogradă” efectuată la nivelul tuturor unităţilor sanitare.„Discutam despre investiţiile în Sănătate. Spunea Teodorovici că s-au investit foarte mulţi bani, şi eu spuneam la fel, că ar trebui să începem să eficientizăm şi fiecare spital să-şi facă curăţenie în propria ogradă, nu să modifice ministerul ceva. Pentru că toată lumea aşteaptă acum de la minister să dea acte normative care să facă curăţenie. Există un contract de management, există fişe de post, eu asta încercam să scot în evidenţă că întâi trebuie să ne facem curaţenie în propria ogradă şi apoi să spunem ce nu considerăm că este corespunzător (...) nu vorbeam de modificare gărzilor”, a spus ministrul.
Sorina Pintea a concluzionat spunând că în vederea găsirii unor soluţii optime în vederea eficientizării este nevoie de implicarea tuturor.„Avem legislaţie, nu o aplicăm şi apoi spunem că nu funcţionează sistemul, că nu e bună legislaţia. Niciodată nu o să ştim dacă e bună sau nu, dacă nu o aplicăm”, a conchis ministrul.
Pintea: Se lucrează la nişte indicatori de performanţă, astfel încât să răsplătim munca medicilor
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea a precizat că ministerul lucrează la indicatorii de performanţă care vizează efectuarea plăţii personalului medical în funcţie de performanţă, însă că aceştia nu vor afecta salarile medicilor în sensul scăderii. Actul normativ ar putea apărea spre sfârştiul anului.
Sorina Pintea a decarat, joi, pentru MEDIAFAX, că stabilirea unor indicatori de performanţă are ca scop răsplătirea muncii medicilor, nu scăderea salariilor acestora.„Această discuţie a pornit de la altă discuţie pe care am avut-o cu medici din diverse spitale, cu organizaţii profesionale şi cu parlamentari. (...) Se lucrează la nişte indicatori de performanţă, astfel încât să cuantificăm, să răsplătim munca, nu să scădem salariile”, a spus Pintea.
Potrivit aceleiaşi surse, aceşti indicatori vor fi supuşi unei dezbateri publice. „Mai devreme de sfârşitul anului nu putem vorbi despre un act normativ, tocmai pentru a putea da tuturor posibilitatea de a se exprima, dar clar este nevoie de a răsplăti performanţa(...) Noi avem obligaţia să punem aceşti indicatori în dezbatere, să-i discutăm cu societatea civilă, organizaţii profesionale, reprezentanţii medicilor, e normal. Am spus că orice act normativ în domeniul Sănătăţii necesită o dezbatere îndelungată, pentru că schimbăm destine până la o adică. Am văzut discuţii în spaţiul public legate doar de faptul că vor scădea salariile, nu este vorba de asta şi uităm ceea ce este esenţial: pacientul. El ne interesează, calitatea actului medical”, a informat ministrul.
Sorina Pintea a precizat că stabilirea unor indicatori în această speţă este esenţială în contextul alinierii la situaţia existentă în ţările europene civilizate.„Vreau să vă spun că nu am inventat noi roata la căruţă şi am făcut studii comparate cu ceea ce se întâmplă în ţările Europe civilizate, cum ne place nouă să spunem, astfel încât să păstrăm proporţiile foarte normal. Adică, dacă pe o secţie de Chirurgie se efectuează 50 de operaţii, un medic efectuează 30 de aproximativ aceeaşi complexitate, iar unul cinci, este cu siguranţă, clar, că trebuie să facem o diferenţiere”, a spus ministrul.
Ministrul Sănătăţii a declarat că această idee, a elaborării unor indicatori de perfomanţă a venit ca urmare a unor discuţii purtate cu medici din diverse spitale, spitale municipale, spitale clinice. „Toată lumea îşi doreşte răsplata în funcţie de performanţă”,a spus Pintea.
Sursa citată a mai precizat că în orice societate normală, munca trebuie răsplătită pe măsură.„Am văzut în ultima perioadă în spaţiul public, discuţii şi dezbateri aprinse ale unora care îşi dau cu părerea, cu siguranţă, spunând că dorim să ne întoarcem la comunism. Da, este părerea dânşilor, dar eu cred că în orice societate normală, munca trebuie răsplătită”, informează ministrul.
Sorina Pinta a precizat în acest context şi faptul că în ultima vreme au venit spre minister o serie de reclamaţii legate de modul în care se desfăşoară actul medical şi că lucrurile ar fi trebuit să stea altfel, date fiind investiţiile mari din acest an făcute în domeniul Sănătăţii. „În ultima perioadă, au fost mai multe reclamaţii legate de modul în care se desfăşoară actul medical, deşi odată cu creşterea salarilor, cu dotarea, anul acesta suntem în plin proces de dotare cu aparatură medicală, lucrurile ar fi trebuit să stea altfel. Şi nu o spun eu, o spune chestionarul de feedback implementat din 2016, care scoate în evidenţă aceste lucruri”,a spus Pintea.
Ministrul Sănătăţii a informat că datele raportate prin intermediul chestionarelor de feedback arată că gradul de satisfacţie al pacienţilor a scăzut.„Avem implementat un chestionar de feedback din 2016, pe care îl ducem înainte şi pe care alţii l-au aclamat, „vai, ce lucru bun am făcut”, da, este adevărat, este nemaipomenit, dar acest chestionar ne spune că a scăzut gradul de satisfacţie al pacienţilor. Şi atunci? Pe mine asta mă interesează(...) am putea veni cu soluţii”, a conchis ministrul.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe