Ministrul Sănătăţii: Pacienţii nu trebuie să fie speriaţi de atacurile informatice. Sistemul CNAS nu e afectat

Sorina Pintea spune că activitatea spitalelor este îngreunată din cauza atacului cibernetic, însă pacienţii nu trebuie să fie speriaţi, deoarece este o problemă a sistemului unităţilor, care nu afectează în mod direct persoanele fizice. Pintea a mai spus că sistemul Casei de Asigurări nu e afectat.

Urmărește
258 afișări
Imaginea articolului Ministrul Sănătăţii: Pacienţii nu trebuie să fie speriaţi de atacurile informatice. Sistemul CNAS nu e afectat

Ministrul Sănătăţii, despre atacurile informatice: Pacienţii nu trebuie să fie speriaţi de atacuri. Sistemul CNAS nu e afectat

Sorina Pintea a precizat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că din cauza atacului cibernetic care a vizat mai multe spitale din Capitală, activitatea medicală va fi îngreunată, dat fiind faptul că multe proceduri se fac online.

„Sunt anumite proceduri care se fac online. Cardul, utilizarea cardului pentru Asigurarea de Sănătate se fac online, prin urmare consultaţiile, internările, categoric sunt îngreunate. Externările, de asemenea, se fac online. E adevărat că se fac de mână, dar vă daţi seama cât durează. (...) Eu nu cred că pacienţii trebuie să fie speriaţi în acest moment pentru că este o problemă de sistem, nu este o problemă care poate afecta în mod direct persoanele fizice din punct de vedere al sănătăţii. Dar cred că e nevoie de mai multă atenţie în acest domeniu”, ”, a spus Pintea.

Ministrul a mai spus şi faptul că inclusiv istoricul pacientului nu poate fi accesat în acest moment în cadrul spitalelor afectate.

„Până la urmă şi istoricul pacientului, care este stocat la nivelul spitalului respectiv nu poate fi accesat. Dacă pacientul vine la control sau are nevoie de o reţetă nouă, fiind pacient cronic. Deci afectează în mod negativ aceste atacuri activitatea spitalelor. (...) La „Victor Babeş” internările sunt îngreunate, nu am luat legătura cu managerul de acolo, am rugat colegii mei din cadrul secretariatului general să facă aceste centralizări, să luăm toate datele şi dacă putem să ajutăm, pentru că repet nu avem competenţe pe zona de sistem informatic al spitalelor, să o facem”, a informat ministrul.

În ceea ce priveşte stocarea pe alte dispozitive a datelor, ministrul a precizat: „Este o recomandare, este o recomandare pe care nu o face Ministerul Sănătăţii, o fac specialiştii, dar sunt convinsă că acolo unde există date confidenţiale şi care pot să afecteze într-un fel sau altul persoane trebuie să existe aceste soluţii”, a declarat Sorina Pintea.

Potrivit aceleiaşi surse, sistemul informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu a fost afectat, ci doar sistemul informatic al fiecărui spital implicat în atac. Pintea a precizat că aceste sisteme individuale ale spitalelor ar trebui să dispună de mentenanţă continuuă.

„Sistemele spitalelor au fost afectate, nu SIUI-ul (Sistemul Informatic Unic Integrat al CNAS, n.r.), platforma PIAS are trei filtre, nu a fost afectat SIUI-ul, ci sistemele informatice ale spitalelor. (...) Există un sistem informatic comun al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Pe lângă acest sistem informatic comun, fiecare spital are sistemul informativ propriu, cu care gestionează datele din spitalul respectiv. Teoretic, sistemul informatic al fiecărui spital ar trebui să aibă mentenanţă asigurată, 24 din 24 de ore. Dar, repet, nu este obligaţia tuturor de a avea acelaşi sistem, există mai multe sisteme utilizate în acest moment în România de către spitale, unul singur comun pe care se fac raportări către Casa Naţională”,a precizat ministrul.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca datele pacienţilor expuşi în urma atacului să apară în anumite medii, Sorina Pintea a spus că e greu de precizat dacă acest lucru poate avea loc, întrucât depinde de „cine a făcut acest atac informatic”.

Taguri:
pintea,
informativ,
atac

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici