Ministrul Sănătăţii vrea desfacerea contractelor pentru medicii şpăgari. Sanitas: O asemenea măsură ar contraveni Codului Muncii

Preşedintele Federaţiei Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu, a declarat, după ce ministrul Sănătăţii Victor Costache a spus că analizează posibilitatea ca în contractele personalului medical să fie menţionat că primirea de „atenţii” va duce la pierdea postului, că demersul contravine Codului Muncii.

Urmărește
3049 afișări
Imaginea articolului Ministrul Sănătăţii vrea desfacerea contractelor pentru medicii şpăgari. Sanitas: O asemenea măsură ar contraveni Codului Muncii

V. Costache vrea desfacerea contractelor pentru medicii şpăgari. Sindicat: Contravine Codului Muncii

Preşedintele Federaţiei Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu, consideră că nu se poate ca în contractul colectiv de muncă să fie introdusă o clauză potrivit căreia primirea de atenţii duce încălcarea duce la desfacerea contractului de muncă deoarece, în opinia sa, demersul contravine Codului Muncii.

„Această problemă este de foarte mulţi ani dezbătută şi nu este în regulă să se condiţioneze actul medical, cu toţii am spus acest lucru. Din punctul meu de vedere o asemenea măsură nu ar fi posibilă pentru că ar contraveni Codului Muncii. Codul Muncii este o lege fundamentală a salariatului, iar o astfel de sancţiune cred că ar încălca prevederile Codului Muncii. În momentul de faţă, nu cred că se poate implementa aşa ceva. (...) Orice modificare a contractului individual de muncă se face prin act adiţional cu acordul salariatului! De aceea am spus că o măsură unilaterală contravine Codului Muncii. Mai mult, m-am uitat acum peste CCM recent negociat cu Ministerul Sănătăţii si la anexe este prevăzut un model cadru al CIM care nu poate fi modificat unilateral de catre Minister”, spune Huşanu.

Întrebat dacă a influenţat creşterea salariului medicilor diminuarea fenomenului şpăgii, liderul Federaţiei Sanitas Bucureşti a precizat faptul că aceasta „nu a fost neapărat o soluţie”, întrucât măririle salariale au vizat doar medicii, fapt ce a dus la „dezbinarea” echipei medicale.

„Sunt foarte puţine cazuri în momentul de faţă ale personalului medical care condiţionează actul medical. Că mai mulţi primesc decât condiţionează, da, este un fenomen în România, nu neapărat în sistemul medical. Şi aici cred că trebuie cumva lucrat, la mentalitatea pacientului, a omului care odată ajuns în spital nu ar trebui să se mai gândească ce sau cât să dea, ci pur şi simplu că beneficiază de acest serviciu în mod gratuit, oferit de statul român. (...) Dacă pacientul nu ar mai da, probabil ar mai rămâne doar foarte puţine cazuri izolate. Nu pot să neg că există, cazur de persoane care ar condiţiona într-adevăr (actul medical, n.r.) şi ar trebui deferite justiţiei, acele cazuri. Umblaţi la pacient în primul rând, la mentalitatea de a nu mai da”, a declarat liderul Sanitas Bucureşti.

Precizările vin după ce ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat, joi, pentru B1 TV, că aşteaptă un punct de vedere din partea juriştilor în sensul analizării posibilităţii ca în contractele semnate la angajare de personalul medical să se stipuleze faptul că primirea de „atenţii” va duce la pierderea locului de muncă.

„Aşteptăm un punct de vedere al juriştilor dacă se poate implementa în contractul care se semnează că aceste practici duc la încetarea contractului de muncă. Ar trebui lucrat cu Colegiul medicilor pentru a da şi sancţiuni la nivelul Colegiului. (...) Probabil câteva exemple cu încetarea contractelor de muncă ar fi foarte bună, dar nu e o singură măsură care să funcţioneze”, a declarat Victor Costache, pentru B1 TV.

În cadrul aceleiaşi intervenţii, ministrul Sănătăţii a menţionat şi faptul că pacienţii nu trebuie învinovăţiţi pentru existenţa acestui fenomen în spitalele româneşti, completând totodată că amploarea sa s-a diminuat odată cu măririle salariale din sistemul medical.

„A dispărut această senzaţie de empatie care era în trecut, faptul că medici şi asistentele aveau salarii mici şi asta era un stimulent. Acum, opinia publică ştie că aceste lipsuri au dispărut şi e doar un fenomen care trebuie combătut”, a conchis ministrul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
spaga,
spitale,
sindicate

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici