Ministrul Stanoevici i-a îndemnat pe bursierii "Eugen Ionescu" să renunţe la cravate

Bursierii Eugen Ionescu, din promoţia 2013-2014, au fost primiţi, vineri, la MAE, de ministrul pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, care i-a invitat să renunţe la cravate, întrucât în direcţia sa s-a instituit "casual friday".

Urmărește
56 afișări
Imaginea articolului Ministrul Stanoevici i-a îndemnat pe bursierii "Eugen Ionescu" să renunţe la cravate

Ministrul Stanoevici i-a îndemnat pe bursierii "Eugen Ionescu" să renunţe la cravate (Imagine: Răzvan Lupică/Mediafax Foto)

"Mi-am pregătit un discurs pe care l-am uitat în birou", a spus ministrul pentru românii de pretutindeni, care a improvizat timp de câteva minute, până a primit discursul.

"Privindu-vă nu pot să nu-mi amintesc de perioada când era la Uuniversitate, la Facultatea de Teatru şi Cinema, pentru că sunt actor de meserie. E bine, pentru că ne jucăm cu cuvintele. Toată viaţa am trăit cu cuvintele, dar acum diferenţa este trebuie să-mi folosesc propriile cuvinte, înainte erau textele altora", le-a povestit Stanoevici bursierilor francofoni.

El le-a mărturisit că "în epoca frumoasă" a studenţiei avea colegi din ţările din Africa, ale căror nume erau dificil de pronunţat, astfel că erau botezaţi cu nume româneşti.

"Deseori, cum era dificil pentru noi să pronunţăm anumite nume, nu din Africa francofonă, ci din alte părţi ale Africii, le dădeam prenumele de-ale noastre. Aveam astfel africani care se numeau Vasile, Ilie, pentru că era mult mai simplu. Ei şi-au însuţit aceste nume şi am avut situaţii în care ei scriau în documentele oficiale Vasile şi nimeni nu-i găsea, pentru că nu corespundea cu ce era înscris în documentele oficiale", a spus Stanoevici.

Oficialul român le-a mai spus bursierilor că fiind vineri, se pot relaxa şi pot renunţa la cravate.

"Azi e vineri şi la noi, în direcţia mea, am decretat că e 'casual friday'. Vinerea ne relaxăm, ne dăm jos cravatele. Dacă vreţi, o puteţi face şi voi. Am avut deja la Lyon întâlniri cu presa de limbă română din Europa şi primul lucru pe care l-am făcut a fost să-mi scot cravata. În sală erau tineri ca şi voi care au făcut exact la fel. Începând din acel moment, totul a fost mult mai simplu. Dialogul s-a înfiripat foarte lejer. Deci aveţi dreptul să vă scoateţi cravatele", a declarat Stanoevici.

Ministrul i-a salutat pe bursierii din Algeria, Benin, Burkina Faso, Camerun, Coasta de Fildeş, Congo, Franţa, Maroc, Madagascar, R Moldova, Senegal, Tunisia sau Vietman şi a precizat că din cauza crizei numărul de burse nu poate fi mai mare.

"Ştiu că această criză, care ne atinge pe toţi, ne împiedică să putem acorda mult mai multe burse cum era cazul înainte. Dar sperăm ca în timp, cu abnegaţia tuturor şi cu implicarea fiecăruia în ţara sa, în economie, să reuşim să depăşim criza şi, odată depăşită criză, vom putea profita de un număr şi mai mare de burse", a subliniat ministrul.

MAE şi Biroul pentru Centrală şi Orientală al Agenţiei Universitare a Francofoniei au organizat, la sediul Ministerului de Externe, reuniunea anuală a bursierilor "Eugen Ionescu", promoţia 2013-2014.

La reuniune au participat 57 de bursieri din cadrul Programului de burse "Eugen Ionescu", din 14 ţări francofone.

Programul de burse doctorale şi post-doctorale "Eugen Ionescu" a fost iniţiat de România în 2007. El are scopul de a sprijini dezvoltarea durabilă din spaţiul francofon, în special din Europa Centrală şi de Est şi din Sudul francofon. Bursele permit cercetătorilor şi doctoranzilor să beneficieze de o formare, în limba franceză, în 26 de universităţi din România.

Până acum au beneficiat de acest program şapte promoţii de bursieri, numărând aproximativ 470 de doctoranzi şi cercetători.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici