- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (22.03.2018, 15:40)
- Mihaela Gidei
Ministrul Tudorel Toader explică normele legale prin care e susţinută despăgubirea deţinuţilor
Ministerul Justiţiei, Tudorel Toader a explicat, joi, pe Facebook, care este cadrul legal pe baza căruia este se lucrează la proiectul prin care deţinuţii care au stat în condiţii improprii să fie despăgubiţi financiar, invocând în acest sens decizii CEDO.
Urmărește
663 afișări
Ministrul Tudorel Toader explică normele legale prin care e susţinută despăgubirea deţinuţilor
"Ce solicită CEDO prin hotărârea-pilot Rezmives şi alţii împotriva României [extras] Paragraf 121 - De asemenea, orice persoană supusă unei detenţii care a adus atingere demnităţii sale trebuie să aibă posibilitatea de a obţine o reparaţie pentru încălcarea suferită. Paragraf 125- Curtea îndeamnă statul român să instituie o cale de atac compensatorie specifică, în măsură să permită obţinerea unei despăgubiri corespunzătoare pentru orice încălcare a Convenţiei care a avut loc deja ca urmare a spaţiului vital insuficient şi/sau a condiţiilor materiale precare", a scris Toader pe Facebook.
Un prim pas prezentat de ministru se referă la Legera recursului compensatoriu, fiind în curs o analiză privind acordarea "unei compensaţii financiare pentru persoanele care au acţiuni pendinte pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului sau care au vocaţia de a deschide o acţiune pe rolul Curţii", a explicat ministrul Justiţiei..
Ministrul a prezentat şi un extras din concluziile Serviciului Serviciul de supraveghere a executării hotărârilor Curţii Europene, în urma evaluării măsurilor compensatorii incluse în calendar Guvernului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
"Evoluţiile recente sunt foarte pozitive. Persoanele deţinute în condiţii necorespunzătoare beneficiază acum de o reducere a pedepsei, care le-a fost acordată în mod explicit pentru remedierea încălcării articolului 3, şi are un impact măsurabil asupra cuantumului sentinţei (Stella şi alţii, §§ 59-60 ). Pentru cei care nu au sau nu vor putea beneficia de această reducere, se ia în considerare acordarea de compensaţii pecuniare, în scopul de a permite repatrierea cererilor în aşteptare la Curtea Europeană şi de a împiedica introducerea de noi cereri. Este important ca această activitate să conducă rapid la rezultate concrete", potrivit sursei citate.
Un alt exemplu este decizia Comitetului miniştrilor din cadrul Consiliului Europei.
"A constatat cu satisfacţie că autorităţile au asigurat căi de atac efective pentru persoanele reţinute în condiţii care contravin articolului 3, sub forma unei reduceri a pedepsei; a încurajat activitatea legislativă în curs de desfăşurare care vizează acordarea de despăgubiri financiare acelora care nu au beneficiat de o reducere a pedepsei şi au sau ar putea încă să depună cereri la Curtea Europeană cu privire la condiţiile de detenţie", se redă în postare.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că unele state europene, precum Italia şi Ungaria, au despăgubit deţinuţii care au stat în condiţii necorespunzătoare, cu 5 euro pe zi. Precizarea, după ce ministrul a anunţat că este în lucru un proiect de lege în acest sens.
„Decizia pilot a Curţii Europene prevede un recurs efectiv, recurs efectiv neînsemnând doar pentru cei pe care legea i-a prins în penitenciar, şi care au putut beneficia de 6 zile considerate executate, la 30 de zile în condiţii necorespunzătoare. Să ne imaginăm că cineva a ieşit din penitenciar cu o săptămână înainte de apariţia legii, şi atunci n-a mai beneficiat de recursul compensatoriu, şi Curtea Europeană spune că trebuie să le dăm şi lor despăgbiri băneşti, matariale, pentru perioada în care au stat în detenţe nercorespunzătoare”, a declarat, miercuri, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Pensionarii din România care au muncit între acești ani ar putea primi 400 de lei în plus, începând cu 1 februarie 2025
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:21
Sejururile de două nopţi pentru minivacanţa de Ziua Unirii Principatelor costă, în medie, 850 de lei
-
astăzi, 12:18
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani