- Home
- Social
- ARAD, (07.10.2019, 15:08)
- Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul ungar de Externe Szijjarto Peter în România: Conflictul din Valea Uzului să se rezolve pe un plan diplomatic
Ministrul ungar de Externe, Szijjarto Peter, susţine că Ungaria ar dori ca problema conflictului de la Cimitirul din Valea Uzului să se rezolve pe un plan diplomatic, pe un plan profesional, încurajând negocierile şi întâlnirile între comisii profesionale.
Urmărește
805 afișări
Ministrul ungar de Externe Szijjarto Peter: Conflictul din Valea Uzului să se rezolve pe un plan diplomatic, încurajăm negocierile
Szijjarto Peter a declarat, luni, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, la Aeroportul Arad, că ar dori ca şi România şi Guvernul de la Bucureşti să aibă o atitudine mai pozitivă faţă de comunitatea maghiară din România.
„Am dori ca conflictul din Valea Uzului din ultima vreme, care s-a declanşat, să se rezolve pe un plan diplomatic, pe un plan profesional, şi încurajăm ca aceste negocieri şi întâlniri să aibă loc între cele două comisii profesionale şi ca Guvernul din România să contribuie la acest fapt. (...) Considerăm că acum este foarte important să avem o relaţie bilaterală foarte stabilă şi de încredere pentru că, împreună, România şi Ungaria putem să avem un rol foarte important în regiune, în Europa Centrală şi de Est. (...) Ungaria consideră, în continuare, foarte importantă relaţia dintre cele două ţări, ca aceasta să fie stabilă, şi avem încredere că, şi în continuare, putem să avem această relaţie bazată pe respect reciproc. Avem încredere că dacă întărim comunitatea maghiară care trăieşte în România, va contribui şi ea la relaţia dintre cele două ţări, ca aceasta să fie una stabilă şi de parteneriat strategic. Am dori ca şi România şi Guvernul din România să aibă o atitudine mai pozitivă spre comunitatea maghiară din România”, a spus Szijjarto.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
În opinia diplomatului ungar, comunitatea maghiară din România este un element pozitiv, pe care şi Ungaria îl finanţează şi îl consideră ca fiind un fapt care întăreşte relaţia dintre cele două ţări.
„Avem metode financiare şi culturale cu care întărim această comunitate şi am dori ca şi Guvernul din România să facă acelaşi lucru”, a subliniat ministrul ungar de Externe.
Acesta a precizat că şi a treia fază a programului de dezvoltare economică din Ardeal, din Secuime, din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş a avut un succes imens, fiind vorba despre 5.991 de proiecte care primesc o finanţare în valoare de 21,4 miliarde de forinţi din partea Ungariei.
„Având în vedere acest succes am căzut de acord cu Kelemen Hunor ca a patra fază a acestui program va fi organizată în judeţele din Partium şi vom anunţa proiectele în luna noiembrie. Până atunci cădem de acord ce domenii sunt importante pentru această regiune din România şi au nevoie de dezvoltare. Despre proiectele pentru judeţele din Partium ţinem cont de sugestia lui Kelemen Hunor, ce are exact nevoie comunitatea”, a menţionat Szijjarto Peter.
Ministrul ungar a precizat că, în ceea ce priveşte relaţia cu Guvernul României, lista problemelor care nu sunt rezolvate este mai lungă decât a celor rezolvate.
„Desigur, există elemente pozitive, şi ne bucurăm că Liceul Catolic de la Târgu Mureş şi-a început activitatea, am avea nevoie de o atitudine pozitivă. Acum am prezentat o listă cu probleme actuale şi dacă la câteva s-ar găsi rezolvarea, am fi mult mai înainte cu aceste relaţii bilaterale. (...) Dacă există voinţă politică, atunci avem poveşti de succes. Dacă noi, Ungaria, am reuşit să avem cu Serbia o relaţie stabilă şi de încredere, şi cu Slovacia avem o relaţie foarte bună de cooperare, de ce nu am avea şi cu România?”, s-a întrebat Szijjarto.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a declarat convins, în aceeaşi conferinţă de presă, că o colaborare bună între România şi Ungaria va avea un efect bun, pozitiv pentru comunitatea maghiară din România, dar în acelaşi timp are rezultate bune atât pentru români cât şi pentru maghiarii din ambele ţări.
„Printr-o astfel de colaborare, atât România cât şi Ungaria vor fi mai puternice în regiune. Sunt convins că maghiarii din România, ca şi românii, vor o ţară mai bună, mai performantă şi aşteaptă respect din partea statului român, din partea majorităţii, şi oferă respect, pentru că respectul trebuie să fie reciproc”, a spus Kelemen.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe