- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Minulescu şi Sadoveanu, la proba scrisă de Limba şi literatura română
Ion Minulescu, Mihail Sadoveanu şi un eseu al lui Mihai Ralea, "De ce nu avem roman?", au fost cele trei subiecte pe care elevii le-au avut de rezolvat, joi, la proba scrisă de Limba şi literatura română a examenului de bacalaureat, sesiunea de toamnă.
Minulescu şi Sadoveanu, la proba scrisă de Limba şi literatura română (Imagine: Aduard Andrei/Mediafax Foto)
La subiectul numărul 1 elevii au avut de răspuns la nouă cerinţe cu privire la poezia "Trei lacrimi reci de călătoare", de Ion Minulescu.
Subiectul al doilea a constat în redactarea unui text de tip argumentativ, de 15-20 de rânduri, despre libertate, pornind de la ideea identificată în afirmaţia "Libertatea este mai ales forţa de a înlătura înrâurirea altora, de a înlătura interesul şi instinctul, de a întrebuinţa inteligenţa ta singur, în chip nobil", din "Idei trăite", de Mihail Sadoveanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Investiţiile străine din Bulgaria se prăbuşesc din cauza nesiguranţei economice şi politice
-
1,3 milioane de dolari pentru un ton de 276 de kilograme - un lanţ de restaurante de sushi a plătit a doilea cel mai mare preţ din istorie
-
Războiul din Ucraina. Zelenski: Forţele ruse şi nord-coreene au suferit pierderi importante în luptele din sudul regiunii ruse Kursk
La ultimul subiect elevii au avut de scris un eseu de două-trei pagini despre evoluţia unui personaj ilustrat într-un roman psihologic din perioada interbelică, pornind de la ideile exprimate în afirmaţia "Romanul e povestea unor oameni caracteristici, originali, a căror viaţă se degajă clar de mediul cu care intră în contact. Viaţa lor sufletească trebuie să fie complexă, tocmai ca să fie posibil acest conflict, adică să apară în conştiinţa lor problema care-i torturează şi-i îndepărtează de felul cum concep viaţa semenii lor. Romanul e legat de apariţia conştiinţei", din eseul lui Mihai Ralea - "De ce nu avem roman?".
Pentru fiecare subiect rezolvat corect elevii primesc 30 de puncte, 10 puncte fiind din oficiu.
Probele scrise de la examenul de bacalaureat sesiunea august-septembrie au început joi cu Limba şi literatura română. Candidaţii înscrişi la această sesiune vor susţine vineri proba la Limba şi literatura maternă. Proba obligatorie a profilului va avea loc în 24 august, proba la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării (scrisă sau practică) va fi susţinută pe 25 august, iar ultima probă, cea la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzătoare specializării (scrisă sau practică), pe 26 august.
În 28 august vor fi afişate primele rezultate (până la ora 16.00) şi vor fi depuse contestaţii (între orele 16.00 şi 20.00). Acestea vor fi soluţionate în intervalul 30 august - 2 septembrie, urmând ca rezultatele finale să fie afişate în 3 septembrie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO