- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.10.2015, 19:30)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mircea Beuran: Numărul cazurilor de cancer digestiv a crescut odată cu modificarea stilului alimentar
Numărul cazurilor de cancer digestiv a crescut şi în România, odată cu adoptarea unui stil alimentar cu care genetic nu suntem acomodaţi, hrană pe care organismul nu o poate metaboliza complet, a declarat medicul Mircea Beuran, în deschiderea Conferinţei Naţionale de Chiurgie 2015.
Urmărește
986 afișări
Mircea Beuran: Numărul cazurilor de cancer digestiv a crescut odată cu modificarea stilului alimentar
"În urmă cu 15 - 20 de ani aveam mai puţin cancer, mai puţine diverticulite (afecţiune care se caracterizează prin ruperea diverticulilor, structuri sub forma unor saci formaţi din pliurile mucoasei intestinale, ruptură ce are ca rezultat infectarea ţesuturilor care înconjoară colonul) şi complicaţiile lor. Citeam în literatura occidentală că aceste cancere sunt în creştere. Explicaţiile de atunci aparţin alimentaţiei, cu foarte mulţi conservanţi, băuturi cu coloranţi şi alte substanţe cu care noi, genetic, nu suntem acomodaţi şi care nu pot fi metabolizate complet. Alimente şi băuturi cu substanţe toxice. Din nefericire, mediul înconjurător, toxicitatea, poluarea, lipsa de mişcare şi stresul sunt cauzele frecvente ale creşterii numărului cazurilor de cancer digestiv", a explicat profesorul Mircea Beuran, în deschiderea Conferinţei Naţionale de Chiurgie 2015, ce a avut loc joi în Capitală.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Potrivit medicului, organismul nu mai face faţă excesului industrializării alimentare. Cancerul gastric prezintă în România o incidenţă de 15 la 100.000 de locuitori şi o mortalitate de 13 la 100.000 de locuitori, ocupând locul 2 în patologia oncologică digestivă, după cel de colon.
Beuran a precizat că majoritatea pacienţilor cu cancer gastric se prezintă în momentul apariţiei simptomelor, moment în care boala este avansată şi deci incurabilă. De asemenea, în momentul diagnosticului, la aproximativ 50 la sută din pacienţi boala a depăşit graniţele locoregionale, numai jumătate dintre cei cu boala localizată putând fi operaţi.
"În cancerul gastric, vindecarea este maximă în stadii incipiente, dar care sunt asimptomatice. Boala poate fi depistată în acest stadiu doar prin programe de screening, cum sunt cele aplicate în ţări cu o frecvenţă foarte mare a bolii, ca Japonia, Venezuela şi Chile", a mai spus Mircea Beuran.
Însă, în România nu există un program naţional pentru depistarea precoce a cancerului gastric
Medicul a mai arătat că un alt tip de cancer digestiv, cel de esofag, ocupă locul cinci din patologia oncologică digestivă, cu o incidenţă de cinci cazuri la 100.000 de locuitori.
Un alt tip de boli digestive cu incidenţă în creştere sunt cele inflamatorii intestinale. Acestea apar de obicei la tineri şi cresc în mod considerabil riscul de cancer.
La rândul lui, profesor doctor Ştefan Georgescu din Iaşi a menţionat că tot mai multe cazuri de cancer apar la tineri, în unele cazuri boala având o evoluţie fulminantă. Medicul a precizat de altfel că 80 la sută din viaţa celulei canceroase nu poate fi surprinsă.
"Sunt bolnavi, nu boli. Din 10 persoane, nouă au hemoroizi, de fapt cred că zece din zece. Asta din cauza alimentaţiei, a lipsei de mişcare, statul la calculator multe ore", a declarat Silviu Constantinoiu, şef de clinică la Spitalul Sf. Ioan din Bucureşti, precizând că a avut un pacient de 18 ani cu cancer de rect.
Având ca temă "Patologie eso-gastro-duodenală", Conferinţa Naţională de Chirurgie, desfăşurată pe parcursul a patru zile, cuprinde sesiuni ce abordează patologia malignă esofagiană, gastrică şi duodeno-pancreatică, patologia beningă eso-gastrică (herniile hiatale, boala de reflux gastroesofagian), patologia benignă şi malignă biliară, precum şi abordul chirurgical minim invaziv în această arie, sesiuni conduse de cele mai reprezentative personalităţi ale chirurgiei româneşti, din centrele universitare tradiţionale ale ţării.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe