- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO: Nu sunt indicii cu privire la riscul de război în România
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat astăzi pentru jurnaliştii din România într-o conferinţă de presă video online desfăşurată imediat după întâlnirea miniştrilor apărării din ţările NATO că flancul sud-estic al alianţei va primi forţe suplimentare.
Sursa Foto-Facebook, Mircea Geoană
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat astăzi pentru jurnaliştii din România într-o conferinţă de presă video online desfăşurată imediat după întâlnirea miniştrilor apărării din ţările NATO că flancul sud-estic al alianţei va primi forţe suplimentare.
„Nu sunt indicii cu privire la riscul de război în România. Cea mai bună poliţă de asigurare este descurajarea. Aducerea de forţe suplimentare NATO în România este o garanţie a păcii”, a spus Geoană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
El afirmă că în acest moment NATO nu anticipează un risc al unui atac deliberat al Federaţiei Ruse asupra teritoriului NATO.
„Evaluările noastre arată că 75% din forţele ruse sunt deja desfăşurate în Ucraina şi suferă pierderi. Nu anticipăm riscuri asupra statelor NATO”.
În cadrul întâlnirii miniştrilor apărării din ţările NATO au fost discutate consecinţele „atacului Federaţiei Ruse asupra Ucrainei independente”.
La dezbateri a participat şi ministrul apărării din Ucraina în teleconferinţă securizată, în calitate de invitat. „Miniştrii NATO au salutat eroismul ucrainean în faţa războiului ilogic şi barbar declanşat de Federaţia Rusă şi preşedintele Putin în Ucraina”.
Geoană a spus că NATO a reconfirmat sprijinul militar, financiar şi umanitar pentru Ucraina, pentru ca această ţară să-şi menţină „dreptul la libertate şi autoapărare”.
NATO va continua să sprijine Ucraina cu echipamente militare critice.
„Preşedintele Putin trebuie să oprească războiul imediat, să se retragă acum şi să se angajeze la soluţii diplomatice”.
Geoană spune că NATO a activat deja planurile de pregătire, dar că forţele ruse suferă pierderi în Ucraina şi nu anticipează riscuri asupra ţărilor NATO.
A fost asumată în cadrul reuniunii o „deplasare de gândire strategică spre Est”. „Vom avea elemente suplimentare de prezenţă şi permanenţă a NATO în flancul estic”.
A fost discutat vreun mesaj al ţărilor NATO către Federaţia Rusă privind posibila apartenenţă viitoare a Ucrainei la NATO?
„Poziţia NATO rămâne neschimbată. Ţările care vor să adere la NATO au dreptul să o facă, nu poate fi decizia unui terţ. Nu este decizia NATO sau a UE daca Ucraina vrea sau nu să adere la NATO sau la UE . Nu decidem noi şi nici UE decizia Ucrainei. Poziţia noastră rămâne neschimbată, de uşi deschise. Ţările trebuie să decidă în mod suveran. În noua constituţie a Ucrainei se prevede aderarea la UE şi NATO. Dacă Ucraina îşi va schimba acest obiectiv în schimbul unor garanţii de securitate, vom vedea”, a răspuns Geoană.
Ţările NATO au mai anunţat în cadrul întâlnirii că măresc bugetele pentru apărare. Polonia îşi va majora bugetul la 3% din PIB, iar Germania a anunţat un buget de 100 miliarde de euro pentru apărare.
Ce explicaţii sunt privind dronele care au pătruns în spaţiul NATO? „Am stabilit că este necesar să se integreze diversele sisteme de supraveghere care există în acest moment, să se treacă la o altă generaţie a arhitecturii de sisteme antirachetă în cadrul NATO”, a fost răspunsul.
Mircea Geoană a susţinut că NATO a mobilizat rapid de la începerea războiului 40 000 de soldaţi în Est, sute de aeronave şi sute de nave care sunt gata de luptă dacă teritoriul NATO va fi atacat.
În acelaşi timp, NATO va face tot astfel încât să evite riscul unui război direct cu Federaţia Rusă. „Nu anticipăm un risc al unui atac deliberat al Federaţiei Ruse asupra teritoriului NATO”.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO