Miron Cozma s-a prezentat la procesul de la Curtea Constituţională
Cozma a primit permisiunea poliţiei de a intra în Bucureşti doar în ziua procesului, de la ora 08.00, şi trebuie să părăsească localitatea imediat după încheierea audierilor.
Fostul lider al minerilor are interdicţie să intre în Bucureşti şi Petroşani pe o perioadă de cinci ani de la punerea în libertate, dar poate merge la Lupeni sau în celelalte oraşe din Valea Jiului. Aceasta este o măsură complementară dispusă de instanţa supremă în februarie 1999, când l-a condamnat la 18 ani de detenţie pentru mineriada din septembrie 1991, soldată cu căderea Guvernului Petre Roman.
Miron Cozma are termen, marţi, la Curtea Constituţională, pentru o excepţie de neconstituţionalitate a dispoziţilor articolului 59 aliniatul 1 din Codul penal, articolului 75 din Legea 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.
Excepţia a fost invocată în dosarul de la Judecătoria sectorului 5 privind eliberarea condiţionată. Dosarul a fost trimis la Curtea Constituţională la finalul lunii noiembrie 2007.
Comisia specială de la Penitenciarul Rahova a dat aviz favorabil, în 16 noiembrie, pentru eliberarea condiţionată a lui Miron Cozma, care a ieşit din închisoare pe 2 decembrie. Conform procedurii, decizia a fost trimisă Judecătoriei Sectorului 5.
Instanţa a dispus, în 27 noiembrie, suspendarea procesului, după ce avocatul lui Cozma a ridicat mai multe excepţii de neconstituţionalitate, printre care şi aceea privind articolul 59 din Codul penal şi articolul 75 din Legea 275/2006, cele două fiind în contradicţie cu articolul 16 şi 21 din Constituţie.
În 9 ianuarie 2007, Judecătoria sectorului 5 Bucureşti admisese propunerea Comisiei speciale a Penitenciarului Rahova de eliberare condiţionată a fostului lider al minerilor din Valea Jiului, considerând că Miron Cozma, care a executat peste 3.300 de zile de închisoare, a dat dovadă de îndreptare a comportamentului său antisocial.
Decizia Judecătoriei sectorului 5 a fost atacată cu recurs, iar instanţa Tribunalului Bucureşti a admis recursul Parchetului Judecătoriei sectorului 5 Bucureşti, respingând cererea de eliberare condiţionată a lui Cozma. Totodată, instanţa a dispus ca o nouă cerere de eliberare condiţionată să fie luată în discuţie la jumătatea lunii noiembrie.
Miron Cozma, alături de locotenent colonelul (r) Silviu Popescu, a fost condamnat de instanţa supremă, în 15 februarie 1999, la 18 ani de detenţie pentru instigare la subminarea puterii de stat, în legătură cu mineriada din 1991, soldată cu căderea Guvernului Roman.