Miron Mitrea, trimis în judecată
Senatorul Mitron Mitrea a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în dosarul privind obţinerea de foloase pentru o locuinţă a mamei sale, din comuna ilfoveană Voluntari. Dosarul a fost trimis Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Miron Mitrea, trimis în judecată (Imagine: Mediafax Foto)
Dosarul a fost trimis Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Alături de Miron Mitrea au mai fost trimişi în judecată fostul inspector şef adjunct al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), Irina Paula Jianu precum şi fostul arhitect şef în cadrul Primăriei Voluntari, Popescu Nicolae, informează DNA.
Fost ministru în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei (MLPTL), în perioada 2000-2004, în prezent senator, Miron Mitrea, este acuzat de luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SUA anunță o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea lui Nicolás Maduro
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Pregătire totală: O ţară nordică vrea să construiască adăposturi antiatomice pentru „cel mai rău scenariu”
-
SUA anunţă o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea preşedintelui din Venezuela
Irina Jianu este acuzată de dare de mită, folosirea, cu rea-credinţă, a bunurilor societăţilor comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, folosirea cu rea credinţă a bunurilor societăţilor. Fostul arhitect şef al Primăriei Voluntari va fi judecat pentru fals material în înscrisuri oficiale şi favorizarea infractorului.
Potrivit rechizitoriului, în perioada 2001- 2002, Miron Mitrea, în calitate de ministru al Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei (MLPTL), ar fi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite în cuantum de 9.274.202.542 lei vechi, în schimbul numirii şi menţinerii acesteia în funcţia de inspector şef adjunct şi inspector şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii.
Potrivit procurorilor anticorupţie această sumă a reprezentat contravaloarea lucrărilor de construcţii, amenajare şi dotare efectuate, cu titlu gratuit şi în lipsa unor contracte de antrepriză sau subantrepriză, de societăţile Conimpuls, Vertcon, Durimpuls şi Regal Glass, toate din Bacău, la un imobil din judeţul Ilfov, proprietatea mamei lui Miron Mitrea.
La momentul numirii în funcţia publică, Jianu avea calitatea de vicepreşedinte, respectiv acţionar la aceste societăţi comerciale, arată procurorii în rechizitoriul trimis instanţei supreme. Lucrările astfel efectuate au fost evaluate la suma de 9.274.202.542 lei vechi. Până în prezent, doar societatea Vertcon a recuperat suma de 3,5 miliarde lei vechi(din care 1.584.886.000 lei vechi de la Irina Paula Jianu şi 1.915.114.000 lei vechi de la Miron Mitrea), mai precizează procurorii.
Pentru a nu fi evidenţiate în contabilitate cheltuielile efectuate pentru executarea lucrărilor menţionate mai sus, în perioada 2001 – 2006, Irina Paula Jianu i-ar fi determinat pe administratorii şi pe unii angajaţi ai Conimpuls, Vertcon şi Regal Glass să opereze înregistrări inexacte în contabilitate, să omită efectuarea unor asemenea înregistrări, să falsifice documente contabile (situaţii de lucrări, devize ofertă, devize generale, chitanţe de încasare, dispoziţii de încasare şi facturi fiscale) şi să le depună, ulterior, la compartimentele de specialitate.
La începutul anului 2004, pentru a elimina orice dovezi privind foloasele necuvenite date lui Miron Mitrea, Jianu ar fi dat dispoziţie administratorilor Vertcon şi Conimpuls să şteargă înregistrările din evidenţa contabilă informatizată, să înstrăineze calculatoarele pe care fuseseră implementate şi să distrugă toate documentele financiare şi tehnice. În schimbul foloaselor necuvenite primite, Miron Mitrea, în perioada executării lucrărilor, ar fi numit-o, promovat-o şi menţinut-o pe Jianu în funcţiile de inspector şef adjunct şi inspector general de stat în cadrul I.S.C, mai spun procurorii anticorupţie.
În 2006, fiind determinat de Miron Mitrea, fostul arhitect şef din Primăria Voluntari, Popescu Nicolae, ar fi falsificat autorizaţia de construire emisă în cursul anului 2001 de Primăria Voluntari pentru edificarea imobilului respectiv, înscris pe care i l-a încredinţat, ulterior, lui Miron Mitrea. La rândul său, Mitrea a predat acest document organelor de urmărire penală, cu prilejul efectuării cercetărilor în prezenta cauză, în scopul înlăturării acuzaţiilor vizând infracţiunile de corupţie reţinute în sarcina sa, precizează procurorii.
Citeşte şi:
DNA cere Camerei Deputaţilor aviz pentru urmărirea penală a lui Miron Mitrea
Cererea DNA în cazul Mitrea, respinsă de deputaţi
Mitrea şi-a anunţat, în plen, demisia din Camera Deputaţilor
Bunurile lui Miron Mitrea puse sub sechestru de DNA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO