Mironescu: Dosarul în care am fost trimis în judecată conţine date neconforme cu realitatea

Fostul secretar general al MAI Laurenţiu Mironescu, trimis în judecată în dosarul Portul, susţine că în rechizitoriul procurorilor nu se mai regăsesc fapte care apăreau în cursul urmăririi penale şi pentru care fusese arestat, precizând că acesta conţine date neconforme cu realitatea.

Urmărește
74 afișări
Imaginea articolului Mironescu: Dosarul în care am fost trimis în judecată conţine date neconforme cu realitatea

Laurentiu Mironescu (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Mironescu a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, neconcordanţele procurorilor DNA în privinţa anchetării sale în acest dosar, susţinând că acesta este "plin de incompetenţă".

"Am fost acuzat că în calitate de preşedinte al organizaţiei municipale a PDL Constanţa am cerut mită de la un om de afaceri care să ajute la câştigarea poziţiei de vicepreşedinte la alegerile interne din iunie 2010. Am mai fost acuzat că, împreună cu Mircea Banias, fac parte dintr-un grup care ar fi protejat interesele unei grupări cu activitate penală în vamă. Materialele care mi-au fost prezentate conţineau aceste acuzaţii. Ulterior, la instanţa care a hotărât arestarea s-au prezentat aceleaşi acuzaţii împănate cu considerente de genul «corupţia a ajuns la cele mai înalte niveluri în stat», «din funcţia de secretar general al Ministerului de Interne s-ar fi protejat această activitate infracţională», samd" , a explicat Laurenţiu Mironescu.

El susţine că în rechizitoriul pe baza căruia a fost trimis în judecată nu se regăsesc multe din acuzaţiile aduse în cadrul urmăririi penale, precizând că faptele prezentate de procurori nu sunt adevărate.

"În rechizitoriu nu am mai văzut niciun motiv pentru care am fost arestat. Am fost arestat pentru că în calitate de secretar general al MAI am avut o îndelungată activitate infracţională, nu mai apare acest fapt, nici legătura cu Mircea Banias nu mai este vizibilă. În rechizitoriu, domnii procurorii, care se contrazic de multe ori, au strecurat mai multe adevăruri. Nu eram preşedintele la organizaţia municipală. Din iunie 2008, preşedinte a fost Constantin Florian. Alegerile din 5 iunie, unde am câştigat poziţia de prim-vicepreşedinte, nu au fost validate. Procurorii au ajuns la concluzia că nu am influenţă politică şi doar aş fi lăsat impresia că o am, ceea ce nu este adevărat. Rechizitoriul în virtutea căruia am fost trimis în judecată este complet modificat faţă de materialul de urmărire penală şi faţă de materialul pentru care am fost arestat. Ceea ce s-a reţinut în rechizitoriu nu are nicio legătură cu motivele arestării. Atunci de ce am mai fost arestat ?", a spus Laurenţiu Mironescu.

El a precizat că dacă ar fi avut vreo activitate infracţională atunci nu ar fi primit avizul din partea Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat pentru a avea acces la informaţiile clasificate atunci când a fost numit secretar general al MAI, în ianuarie 2011.

Laurenţiu Mironescu a lămurit şi relaţia sa cu Mircea Banias, spunând că până în 2008 au fost foarte apropiată, însă relaţiile "au început să se răcească" la sfârşitul anului 2009, culminând cu intenţia lui Banias de a-l exclude din Biroul Permanent Judeţean.

"Am avut o relaţie extrem de apropiată cu domnul Banias, am copilărit împreună, am fost vecini de bloc, am făcut şi Institutul de Marină împreună, el cu doi ani mai mare ca mine. Cred că de la politică ne-am luat în anul 2008. Relaţiile au început să se răcească şi au culminat cu intenţia lui a mă exclude din Biroul Permanent Judeţean în decembrie 2009. L-am sunat, mi-a confirmat acest lucru, mi-a spus că îl încurc, iar eu l-am înjurat şi de atunci nu am mai avut un cuvânt schimbat cu el. Ulterior, a vrut să mă dea şi afară din partid prin vara lui 2010", a spus Mironescu.

El a criticat şi modul cum s-au comportat cei care i-au percheziţionat locuinţa în mai 2011, spunând că iniţial a crezut că este o glumă din partea ministrului de Interne de la acea dată, Traian Igaş.

"Au spart poarta. Până nu se termină acest dosar, eu nu repar poarta, vreau să îmi aduc aminte în fiecare zi când ies pe poartă de ce mi s-a întâmplat. Apoi, a intrat un comando din ăsta, care cred că văzuse Die Hard 4 cu o zi înainte. Erau foarte injectaţi, se tupilau pe după colţuri, liber, nu ştiu ce. Era doar soţia acasă şi căţelul care a plecat la vecini. Le-am zis şi celor care m-au dus cu maşina la DNA, «dacă faceţi glume, eu vă omor pe voi». Iniţial am crezut că e o glumă, am crezut că face Igaş vreo...Mă gândeam să nu fie vreo poantă de autobază", a povestit Mironescu.

Întrebat de jurnalişti dacă este un dosar politic, fostul secretar general al MAI a răspuns: "Nu, eu cred că e un dosar plin de incompetenţă".

Mironescu a mai spus că a trimis o adresă la Administraţia Prezidenţială în care povesteşte abuzurile procurorilor DNA, fiind informat că cererea sa a ajuns în atenţia CSM.

Laurenţiu Mironescu a fost secretar general al MAI în perioada ianuarie - mai 2011.

În 2 aprilie, senatorul Mircea Banias, Eugen Bogatu, Laurenţiu Mironescu şi alte 36 de persoane, inspectori vamali, intermediari şi reprezentanţi ai unor firme, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, în dosarul privind importurile ilegale din Portul Constanţa.

Laurenţiu Mironescu, fostul secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, este judecat pentru iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup şi trafic de influenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici