Mironescu, Durbac, Bogatu au negat legăturile cu Blejnar sau că banii ajungeau la ANAF

Liviu Durbac a negat, marţi, la ICCJ, că "omul de la capătul tunelului", la care se face referire într-o interceptare existentă la dosarul privind Portul Constanţa, ar fi Sorin Blejnar, iar Laurenţiu Mironescu şi Eugen Bogatu au susţinut că nu au avut legături cu şeful ANAF, potrivit unor avocaţi.

Urmărește
536 afișări
Imaginea articolului Mironescu, Durbac, Bogatu au negat legăturile cu Blejnar sau că banii ajungeau la ANAF

Mironescu, Durbac, Bogatu au negat legăturile cu Blejnar sau că banii ajungeau la ANAF (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

La instanţa supremă sunt audiaţi cei 28 de inculpaţi reţinuţi în dosarul afacerilor ilegale din Portul Constanţa. Potrivit dispoziţiei judecătorului, inculpaţii dau declaraţii separat, ei fiind duşi în arestul instanţei până când sunt chemaţi pe rând să dea declaraţii.

Unii dintre avocaţii care au asistat la audieri au declarat jurnaliştilor că toţi cei opt inculpaţi audiaţi până la ora 20.30, printre care fostul secretar general al MAI, Laurenţiu Mironescu, fostul director al Direcţiei Domenii Portuare din Constanţa, Eugen Bogatu, şeful Biroului Vamal Constanţa Sud-Agigea, Liviu Durbac şi Aurelian-Cătălin Pilcă, au fost întrebaţi "insistent" de către procurorul de şedinţă - Gheorghe Bocşan - dacă au avut legături directe sau indirecte cu şeful ANAF Sorin Blejnar sau dacă sume de bani din afacerile din Portul Constanţa ajungeau la ANAF. Potrivit avocaţilor, toţi cei opt ar fi răspuns negativ la aceste întrebări.

Totodată, Liviu Durbac ar fi negat în faţa judecătorului Iulian Dragomir că în interceptarea în care el îi spune unei alte persoane "vezi că s-a supărat omul de la capătul tunelului" ar fi vorba de Sorin Blejnar.

Ordonanţele de reţinere în acest caz vor începe să expire după ora 23.00, caz în care persoanele vor putea asista libere în sala de judecată la proces.

În acest dosar, procurorii DNA efectuează cercetări penale pentru infracţiuni de corupţie în legătură cu activităţile de import-export de mărfuri provenite din afara graniţelor Uniunii Europene desfăşurate prin birourile vamale de pe raza Direcţie Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa, se arată într-un comunicat de marţi al DNA.

Senatorului Mircea Marius Banias i-a fost impusă interdicţia de a părăsi ţara pentru 30 de zile, iar 28 de persoane au fost reţinute. De asemenea, procurorii au solicitat arestarea preventivă în lipsă a lui El Haj Ahmad, cetăţean libanez, intermediar vamal.

Printre cei reţinuţi sunt Laurenţiu Mironescu, fost secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Liviu Adrian Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, în prezent şef al Biroului Vamal Târguri şi Expoziţii Bucureşti şi Liviu Costel Bratu, adjunct al şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Aurelian-Cătălin Pilcă.

Laurenţiu Mironescu este acuzat că a cerut, în calitate de lider al PDL Constanţa, suma de 8.000 de lei lui Aurelian Cătălin Pilcă, pentru ca Mironescu să fie ales în conducerea organizaţiei municipale, promiţând că apoi va interveni pentru ca Pilcă să fie numit director în CN Administrarea Porturilor Maritime.

Senatorul Mircea Banias i-a cerut, în octombrie 2010, lui Eugen Bogatu, în acea perioadă şef al Direcţiei Domenii Portuare, să îi dea gratuit mărfuri confiscate aflate la Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea, în schimbul intervenţiilor sale în favoarea intereselor lui Bogatu.

Potrivit DNA, Eugen Bogatu, fostul director al Direcţiei Domenii Portuare din Constanţa, este considerat "leader" al grupului infracţional din care mai fac parte Mircea Banias şi Laurenţiu Mironescu. Procurorii îl acuză pe Eugen Bogatu că "s-a implicat în activitatea de colectare a sumelor de bani prin intermediul comisionarilor vamali Dragoş Iulian Tudoran şi Valentin Ţiripan", dar şi că "a intervenit" la Liviu Durbac, şeful Biroului Vamal Constanţa Sud-Agigea, pentru a ajuta o firmă să importe ilegal mărfuri subevaluate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici