- Home
- Social
- (29.02.2024, 06:00)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mirosul pielii: tot ce poate dezvălui, conform ştiinţei
Mirosul pielii poate dezvălui şi prezenţa unor boli, stres şi chiar dacă faci sport.
Urmărește
33744 afișări
Mirosul pielii: tot ce poate dezvălui, conform ştiinţei
Grecii antici erau convinşi că se pot simţi afecţiunile din mirosul unei persoane. Ştiinţa a dovedit că aveau dreptate: astăzi, ştim că diverse condiţii dau respiraţiei un miros caracteristic. Şi nu numai atât: chiar şi mirosul pielii poate spune multe despre noi.
Corpul uman emite permanent o varietate de mirosuri, produse de compuşi chimici volatili numiţi VOC (compuşi organici volatili), care pot dezvălui mai multe lucruri despre starea noastră de sănătate. Deja, în 1971, câştigătorul Premiului Nobel, Linus Pauling, identificase peste 250 de COV diferite în respiraţia umană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Sunt semnale care permit câinilor să distingă oamenii după miros
De atunci, cercetările au descoperit că mirosul corporal este generat de sute de aceste molecule organice volatile. Unele COV au parfumuri perceptibile de „nas”, altele nu au. Şi adesea pot semnala apariţia patologiilor, chiar cu ani înainte de diagnosticare.
„VOC-urile pielii sunt rezultatul a milioane de glande ale pielii care elimină deşeurile metabolice din organism, precum şi deşeurile generate de bacterii şi alţi microbi care trăiesc pe pielea noastră”, scrie Aoife Morrin, profesor de chimie la universitate, în The Conversation. din Dublin (Irlanda).
„Transpiraţia produce nutrienţi pe care aceste bacterii îi pot metaboliza, ceea ce poate duce la COV deosebit de mirositoare. Cu toate acestea, mirosul transpiraţiei reprezintă doar o parte din mirosurile COV. Pielea şi microbiomul nostru intestinal sunt alcătuiţi dintr-un echilibru delicat al acestor microbi. Oamenii de ştiinţă cred că ne afectează sănătatea, dar încă nu înţelegem prea multe despre cum funcţionează această relaţie.”
Spre deosebire de intestin, pielea este relativ uşor de analizat: laboratorul lui Morrin studiază ce caracteristici ale persoanei căreia îi aparţine pot dezvălui semnătura compuşilor organici volatili (COV) ai pielii. Aceste semnale sunt probabil aceleaşi care permit câinilor să distingă oamenii după miros.
Se poate prezice vârsta cu exactitate
Morrin spune că puteţi prezice cu exactitate câţi ani are o persoană pur şi simplu analizând COV-urile emise de pielea sa. Acest lucru se datorează faptului că, pe măsură ce îmbătrânim, stresul oxidativ creşte în corpul nostru, ceea ce dăunează celulelor şi organelor. Studii recente au identificat VOC-urile pielii ca produse secundare ale acestor daune.
Pe lângă faptul că ne determină mirosul personal, aceste molecule dezvăluie informaţii despre sănătatea noastră, cum ar fi vârsta, dieta, starea fizică şi nivelul de stres.
Potrivit mai multor studii, de exemplu, atunci când începi un program de exerciţii şi te antrenezi mai mult decât înainte, mirosul corporal se schimbă, şi pentru că indivizii în formă fizică bună tind să aibă o concentraţie mai mică de compuşi care contribuie la mirosul transpiraţiei.
„În regnul animal, există dovezi bune că COV-urile pot acţiona ca afrodisiace”, spune Morrin. „Şoarecii, de exemplu, au microbi care contribuie cu un compus deosebit de mirositor, trimetilamină, care permite altor şoareci să verifice speciile unui potenţial partener. Porcii şi elefanţii au şi feromoni sexuali”.
Dar oamenii? Este posibil să producă COV pentru a atrage partenerul perfect?
Este greu de spus. „Dovezile de până acum pentru existenţa feromonilor iubirii umani sunt, în cel mai bun caz, controversate”, continuă Morrin. „O teorie sugerează că s-au pierdut cu aproximativ 23 de milioane de ani în urmă, când primatele au dezvoltat vederea în culori şi au început să se bazeze pe vederea lor îmbunătăţită pentru a-şi alege partenerul”.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36