Misiune internaţională la centrala nucleară de la Cernavodă, privind retehnologizarea reactorului 1

  • Proiectul de retehnologizare are trei faze şi va fi încheiat în 2028
  • Unitatea 1, cu o capacitate de 700 MW, va fi oprită începând cu 2026
  • Misiunea AIEA a vizat evaluarea pregătirilor pentru implementarea proiectului de retehnologizare
Urmărește
2845 afișări
Imaginea articolului Misiune internaţională la centrala nucleară de la Cernavodă, privind retehnologizarea reactorului 1

O misiune internaţională a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a avut loc la Cernavodă, aceasta având loc la iniţiativa Nuclearelectrica şi a vizat evaluarea derulării proiectului de retehnologizare a reactorului 1.

În esenţă, au fost evaluate nivelul de pregătire şi organizare a programelor aferente proiectului, potrivit unui comunicat.

Unitatea 1, dată în exploatare în 1996, este aşteptată să intre în 2026 într-un amplu proces de retehnolozire pentru extinderea duratei de viaţă cu încă 30 de ani.

Cele două reactoare de la Cernavodă, fiecare cu o capacitate de 700 MW, produce circa 20% din consumul de energie electrică a ţării.

„Scopul solicitării unei astfel de misiuni internaţionale a AIEA este să ne asigurăm că Proiectul Retehnologizării Unităţii 1 se desfăşoară în conformitate cu cele mai înalte standarde ale AIEA şi că suntem în permanenţă conectaţi la experienţa internaţională. Este un mod de operare obiectiv şi eficient, specific industriei nucleare. Utilizăm experienţa internaţională şi evaluările obiective pentru a manageria un proiect extrem de riguros, la timp şi la cele mai înalte standarde de securitate nucleară. Importanţa retehnologizării Unităţii 1, implicit operarea pentru încă 30 de ani dincolo de durata de viaţă iniţială de 30 de ani reprezintă un scop strategic atât pentru SNN, cât şi pentru sistemul energetic din România, la care se adaugă îndeplinirea ţintelor de mediu asumate de România", spune Cosmin Ghiţă, directorul general al companiei.

Proiectul are o durată de aproximativ nouă ani până la momentul opririi efective a reactorului. Proiectul de desfăşoară în 3 etape:

- Faza 1 – Definirea proiectului de retehnologizare (2017-2021)

Această fază se află în derulare, în prezent, şi se va finaliza cu aprobarea Studiului de Fezabilitate a Proiectului de Retehnologizare a Unităţii 1. După finalizarea elaborării Studiului de Fezabilitate, acesta va fi supus aprobării acţionarilor SNN.

"În cadrul fazei 1, SNN a realizat contractarea documentaţiilor suport necesare pregătirii Studiului de Fezabilitate. Una din documentaţiile suport necesare pregătirii Studiului de Fezabilitate este “Evaluarea stării tehnice a structurilor, sistemelor şi componentelor (SSC) Unităţii 1. Aceasta reprezintă o activitate complexă, cu o durată de aproximativ 1,5 – 2 ani în care vor fi implicaţi specialişti atât ai SNN, cât şi experţi internaţionali cu o vastă experienţă în ceea ce priveşte evaluarea stării structurilor, sistemelor şi componentelor a reactoarelor de tip CANDU", se arată într-un comunicat al companiei.

- Faza 2 – Pregătirea implementării proiectului de retehnologizare (2021-2026)

- Faza 3 – Implementarea proiectului de retehnologizare, oprirea planificată prelungită în vederea realizării retehnologizării. (2026-2028).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici