Misterul dronei americane de recunoaştere Global Hawk. Canale ruseşti: unul dintre avioanele noastre Mig-31 a doborât-o în Marea Neagră

Surse americane exclud că aseară a avut loc vreun „accident în Marea Neagră”.

Urmărește
54114 afișări
Imaginea articolului Misterul dronei americane de recunoaştere Global Hawk. Canale ruseşti: unul dintre avioanele noastre Mig-31 a doborât-o în Marea Neagră

Anunţul sosit aseară de la „Military Informant”, unul dintre cele mai bine informate canale de Telegram ruseşti (uneori, oferă informaţii în timp real), cu privire la ceea ce se întâmplă în spaţiul aerian şi în aviaţia rusească, spunea următoarele:

„Un avion de vânătoare rusesc MiG-31 a doborât o donă de recunoaştere deasupra Mării Negre. Se presupune că este o dronă de recunoaştere RQ-4B Global Hawk”.

La scurt timp după aceea, a sosit o actualizare: „Da, accidentul a fost acum confirmat”. Cu câteva minute mai devreme, acelaşi lucru fusese scris de „Fighterbomber”, un alt canal foarte apropiat de comandamentul Forţelor Aeriene Ruse:

„Felicitări tuturor celor implicaţi. Tipi de treaba! Aşteptăm acum aprobarea Statelor Unite cu privire la „acţiunile neprofesionale”. Acum sunt turbulenţe mai mari în Marea Neagră. Să vedem dacă este un lucru permanentizat sau dacă a fost un eveniment petrecut o dată în viaţă”.

În trecut, aceste două canale au scris destul de rar lucruri puţin informate. În realitate, nu există nicio confirmare din sursele oficiale americane a evenimentului.

Singura sursă care vorbeşte despre asta, corespondentul Reuters Idris Ali, care urmăreşte Pentagonul, citând un reprezentant anonim al Departamentului de Apărare al SUA, a făcut un scurt comentariu.

Tensiune permanentă pe axa Moscova-Washington

Povestea stârneşte îngrijorare în rândul diferitelor agenţii de informaţii occidentale şi se încadrează perfect în contextul tensiunilor puternice din ultimele 24 de ore dintre Moscova şi Washington.

Duminică, 23 iunie, schijele unei rachete Atacms lansate de ucraineni în direcţia aeroportului militar Belbek din Crimeea au aterizat pe plaja din Sevastopol, ucigând patru turişti şi rănind în jur de 150.

Deşi mai multe canale ultranaţionaliste ruse au dat vina pe Moscova pentru lipsa adăposturilor anti-avertizări de rachete şi sirene pe plajele din Crimeea, Kremlinul s-a grăbit să acuze Statele Unite, avertizând că evenimentul nu va rămâne fără consecinţe.

„Conform Ministerului Apărării - scria o notă de la Moscova - au fost folosite rachete americane Atacms, înarmate cu bombe cu dispersie pentru a le spori forţa letală. Toate datele de zbor au fost introduse de specialişti americani pe baza datelor lor de recunoaştere prin satelit şi o dronă de recunoaştere americană Global Hawk zbura pe cerul din apropierea Crimeei”.

Nu ar fi prima dată când are loc un astfel de „accident” – adică doborârea sau deteriorarea unui aparat american în Marea Neagră. În martie 2023, un avion de luptă rus Su-27 a avariat un UAV american MQ-9 Reaper, care a fost apoi scufundat în Marea Neagră.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici