- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mita, larg răspândită în sistemul sanitar din România - International Herald Tribune
Medicii români se plâng că mita este atât de larg răspândită în sistemul medical românesc, încât atunci când unul dintre ei refuză banii, pacienţii cred că boala lor e incurabilă, iar medicii acceptă mita pentru a-i linişti, comentează International Herald Tribune.
Mita, larg răspândită în sistemul sanitar din România - International Herald Tribune (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
Medicii şi pacienţii spun că mita în sistemul de asistenţă medicală urmează un set de reguli nescrise, valoarea acesteia depinzând de tratament şi variind între 100 de euro pentru o apendicectomie şi 5.000 de euro pentru o operaţie pe creier, afirmă ziarul, adăugând că valorile sunt comunicate din gură în gură sau publicate pe bloguri şi site-uri Internet.
International Herald Tribune reaminteşte că raportul de joi al Comisiei Europene critică România pentru întârzierea înregistrată în ceea ce priveşte schimbările în sistemul judiciar necesare pentru combaterea corupţiei şi că este posibil ca acesta să fie urmat şi de sancţiuni, România riscând să piardă o parte din fondurile europene de 32 de miliarde de euro pe care ar trebui să le primească în perioada 2007 - 2013.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coaliția PSD-PNL-UDMR alege datele votului. Primul tur, înainte de Paște?
-
Noul decret al lui Putin desemnează Ucraina drept sursă principală de „extremism” şi introduce conceptul de „rusofobie”
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Românii se plâng că mita şi corupţia de fiecare zi le îngreunează viaţa, afirmă ziarul, citând şi un studiu al Băncii Mondiale, care estimează la 360 de milioane de dolari anual valoarea totală a aşa-numitelor "plăţi informale".
Ministerul Sănătăţii încearcă să elimine această practică, înfiinţând recent o linie telefonică gratuită unde pacienţii pot anunţa abuzurile, însă aceasta a fost blocată la numai o oră după ce a fost pusă în funcţiune, adaugă International Herald Tribune.
Citeşte şi:
Raport CE: România să demonstreze eficienţă tratând cu rapiditate cazurile de înaltă corupţie
Raport CE: Viteza progreselor în reforma justiţiei nu a fost menţinută
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO