Miting al muncitorilor de la ArcelorMittal Galaţi, care cer mărirea salariilor

Aproximativ două sute de muncitori de la ArcelorMittal Galaţi participau, joi, la ora transmiterii acestei ştiri, la un miting de protest organizat în faţa principalei căi de acces în combinatul siderurgic, principalele nemulţumiri ale angajaţilor fiind de ordin salarial.

Urmărește
68 afișări
Imaginea articolului Miting al muncitorilor de la ArcelorMittal Galaţi, care cer mărirea salariilor

Miting al muncitorilor de la ArcelorMittal Galaţi, care cer mărirea salariilor(Sursa:Mediafax Foto)

Muncitorii au pancarte pe care scrie "Sunt sclav Mittal şi vreau să fiu tratat omeneşte", "Mittal, locul întâi în lume, noi nu avem bani de pâine", în timp ce un siderurgist cântă la chitară în faţa mulţimii.

Liderii sindicali susţin că numărul participanţilor la miting va creşte considerabil în următoarea oră, când câteva mii de siderurgişti vor ieşi de la locurile de muncă.

Aproximativ 4.700 de siderurgişti semnaseră, până joi la prânz, că sunt de acord cu continuarea conflictului de muncă şi chiar cu greva în cazul în care administraţia ArcelorMittal Galaţi nu-şi va îmbunătăţi oferta salarială.

"Dacă nu avem cel puţin 10.000 de semnături, să fim siguri că participă la grevă măcar trei-patru mii de oameni, nu ştiu dacă vom recurge la declanşarea grevei pentru că nu vreau să păţim ce am păţit anul trecut", a declarat Gheorghe Tiber, liderul sindicatului "Solidaritatea" de pe platforma siderurgică.

Începând de marţi, timp de trei zile, aproximativ 20-30 de sindicalişti de la Solidaritatea pichetează permanent principala cale de acces pe platforma siderurgică gălăţeană.

Solidaritatea a decis să picheteze timp de trei zile combinatul, după ce negocierile salariale au eşuat. Astfel, reprezentanţii muncitorilor resping oferta de majorare cu 9,5%, propusă de patronat şi cer o mărire cu 25% a fondului de salarii, respectiv 275 de lei în plus la salariul de bază al fiecărui angajat, în condiţiile în care salariul minim brut este de 610 lei. De asemenea, ei cer suplimentarea sporului de week-end lucrat de la 25 la 50%, iar cele patru prime anuale să fie de 300 de lei, în loc de 120, cât sunt în prezent. De asemenea, vor suplimentarea ajutorului de deces, în cazul familiilor siderurgiştilor care mor în accidente de muncă şi împărţirea, în mod egal, a sumei de două milioane de lei, aferentă biletelor de odihnă şi tratatment.

Reprezentanţii administraţiei ArcelorMittal Galaţi au refuzat să comenteze acţiunile de protest iniţiate de Solidaritatea, susţinând că, din punctul lor de vedere, negocierile salariale pot continua deoarece Contractul Colectiv de Muncă este valabil până în vară. Alături de alte trei grupari sindicale, Solidaritatea a înregistrat deja conflictul de muncă la Direcţia de Muncă Galaţi, reprezentanţii angajaţilor susţinând că termenul legal de negociere, de 60 de zile, este încheiat.

Pentru greva organizată de sindicatul Solidaritatea în aprilie 2007 şi-au dat acordul aproximativ 4.000 de siderurgişti, dar au participat câteva sute.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici