- Home
- Social
- TÂRGU MUREŞ, (10.03.2018, 16:38)
- Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video MITING şi petiţie pentru autonomie, la Târgu Mureş: Steag secuiesc imens, fluturat de peste 2.500 de persoane/ Ungaria condamnă decizia României de a interzice un oficial al Consiliului Naţional Secuiesc | GALERIE FOTO, VIDEO
Peste 2.500 de persoane participă, sâmbătă, la Târgu Mureş, la un miting pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, aceastea scandând „Autonomia”. Un steag secuiesc de mari dimensiuni a fost desfăşurat în jurul Monumentului Secuilor Martiri, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
3962 afișări
VEZI MAI JOS GALERIA FOTO
Participanţii la mitingul organizat de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) s-au adunat, sâmbătă, în jurul orei 16 în faţa Monumentului Secuilor Martiri din Târgu Mureş având asupra lor steaguri secuieşti ale Ungariei. Ei s-au rugat, au scandat ”Autonomia” şi au desfăşurat în jurul monumentului un steag secuiesc de mari dimensiuni.
Printre cei prezenţi se numără eurodeputatul Tokes Laszlo, care a şi luat cuvântul, dar şi invitaţi din Ţara Bascilor (Spania).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Manifestarea este supravegheată de jandarmi.
În cadrul mitingului se va da citire de unei petiţii adresate Guvernului şi Parlamentului României prin care se solicită autonomia Ţinutului Secuiesc.
Vineri, Poliţia de Frontieră i-a interzis intrarea în România lui Attila Dabis, cetăţean ungar, însărcinat al Consiliului Naţional Secuiesc pentru relaţii externe, care intenţiona să participe la mitingul de la Târgu Mureş.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, Laura Bondar, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că Dabis a încercat să intre în ţară pe la punctul de trecere a frontierei de la Borş, într-un autoturism.
”Persoana respectivă s-a prezentat, vineri, la punctul de trecere al frontierei de la Borş, călătorind într-un autoturism. Cu ocazia controlului, colegii mei au descoperit că faţă de aceasta este luată o măsură privind libera circulaţie, astfel că a primit un formular privind nepermiterea intrării în ţară. În acest formular sunt trecute motivele pentru care nu i se permite accesul în ţară, calea legală pentru contestare şi perioada pentru care s-a instituit această măsură”, a spus Bondar.
Attila Dabis este membru al CNS din 2011.
Ungaria condamnă decizia României de a interzice un oficial al Consiliului Naţional Secuiesc
Ministrul ungar de Externe a declarat, sâmbătă, că Ungaria vrea să construiască "relaţii civilizate şi bazate pe respect" cu România, dar decizia autorităţilor de la Bucureşti de a interzice accesul în ţară pentru un oficial al Consiliului Naţional Secuiesc este "regretabilă", relatează MTI.
"Intrarea unei persoane într-o ţară poate fi interzisă doar în baza unei decizii a instanţei. Poliţia de frontieră română nu a prezentat o astfel de decizie. România a încălcat dreptul cetăţenilor europeni la liberă circulaţie în cadrul comunităţii UE. Acest lucru este inacceptabil. Întrucât autorităţile române au refuzat să comenteze, guvernul Ungariei va trimite o notă diplomatică de protest către Ministerul de Interne şi Ministerul de Externe din România", a spus Peter Szijjarto.
Vineri, autorităţile române nu i-au permis accesul în ţară lui Attila Dabis, responsabil cu afaceri externe din Consiliul Naţional Secuiesc, o organizaţie civică din România care reprezintă interesele secuilor. Dabis voia să participe la Ziua Libertăţii Secuilor, ce va fi marcată, sâmbătă, la Târgu Mureş.
Peter Szijjarto a declarat că "nimeni nu poate să nege dreptul unor persoane de a-şi comemora eroii", iar autorităţile române "trebuie să procedeze într-o manieră europeană".
În cadrul evenimentului de la Târgu Mureş, vor fi organizate o comemorare şi un marş secuiesc prin oraş - sub semnul desfiinţării Regiunii Autonome Maghiare în urmă cu 50 de ani, când s-au înfiinţat actualele judeţe.
Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a declarat că o solicitare de autonomie teritorială va fi reformulată la Ziua Libertăţii Secuilor, pentru recunoaşterea unui drept al comunităţii maghiare.
Petiţie prin care se cere Guvernului începerea tratativelor de autonomie a Ţinutului Secuiesc
Participanţii la mitingul de la Târgu Mureş au cerut, sâmbătă, printr-o petiţie adresată Guvernului, Parlamentului şi preşedintelui Klaus Iohannis, autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc şi începerea tratativelor despre statutul Ţinutului Secuiesc cu Consiliul Naţional Secuiesc (CNS).
Potrivit textului petiţiei, citită, sâmbătă, la mitingul de la Târgu Mureş de preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, secuii protestează împotriva suprimării autodeterminării naţionale.
”Azi, 10 martie 2018, noi, secuii adunaţi în Târgu Mureş şi cei care se solidarizează cu noi în ţară şi în străinătate, urmând calea legii şi a democraţiei, declarăm din nou în unanimitate: solicităm autonomie teritorială Ţinutului Secuiesc! Mesajul Zilei Libertăţii Secuieşti: aceasta nu este doar ziua comemorării martirilor, dar este şi ziua revendicărilor privind drepturile noastre legitime. România sărbătoreşte o sută de ani de la adunarea de la Alba Iulia, dar şi mişcarea secuiească pentru autodeterminare împlineşte tocmai o sută de ani. Adunându-ne la Monumentul Secuilor Martiri este firesc să protestăm împotriva suprimării autodeterminării naţionale, în spiritul cuvintelor lui Jókai Mór, adică în spiritul unui <<statut naţional, liber şi independent>>. Solicităm restabilirea dreptului avut de strămoşii noştrii şi care azi ar putea să devină realitate prin instituirea legală al autonomiei teritoriale”, se arată în documentul citat.
În petiţie se subliniază că reforma administrativă a ţării, amânată de ani de zile, ar avea posibilitatea să asigure şi Ţinutului Secuiesc dreptul la autodeterminare în cadrul Statului Român.
”Afirmăm din nou: autonomia Ţinutului Secuiesc nu lezează unitatea teritorială şi suveranitatea României, nu restricţionează interesele cetăţenilor de naţionalitate română şi a altor naţionalităţi din Ţinutul Secuiesc, şi nu este în contradicţie cu Constituţia ţării. Autonomia Ţinutului Secuiesc reprezintă dreptul şi capacitatea efectivă a colectivităţii majoritare autohtone a ţinutului istoric de a dispune de prerogativele de autoadministrare şi de unele prerogative de drept public, în scopul preluării sub propria ei responsabilitate şi în interesul întregii colectivităţi, o parte importantă a problemelor de interes public, în conformitate cu principiul subsidiarităţii. Acest lucru este şi în interesul României”, se menţionează în petiţie.
Reprezentanţii CNS au susţinut că regiunea autonomă vizată va dispune de organe de conducere democratic alese, situate între stat şi colectivitate, va exercita competenţele autoadministrării, respectiv va dispune de anumite competenţe publice delegate de stat.
”Toate acestea se pot realiza numai prin dialog, prin voinţa liber exprimată a comunităţii locale, cu respectarea principiilor democratice şi prin cooperarea solidară şi constructivă a cetăţenilor. România, în momentul aderării la Consiliul Europei, s-a angajat la îndeplinirea recomandării 1201/1993, care prin acest angajament a devenit obligatoriu. (...) În cei 25 de ani de la aderare, România nu a îndeplinit acest angajament, iar autorităţile refuză dialogul legat de aceasta”, se mai subliniază în petiţia CNS.
De asemenea, în document se solicită, ca în cursul planificatei reorganizări administrativ-teritoriale să se creeze regiunea administrativă şi de dezvoltare de sine stătătoare, cu competenţe specifice, denumită Ţinutul Secuiesc, în conformitate cu proiectul de lege elaborat de Consiliul Naţional Secuiesc, iar în cursul reorganizării administrative, Guvernul şi Parlamentul să respecte angajamentele internaţionale asumate de România.
”Solicităm ca Guvernul să înceapă tratative despre statutul Ţinutului Secuiesc cu reprezentanţii legitimi ai poporului secuiesc, Consiliul Naţional Secuiesc şi autorităţile locale din regiune. Protestăm împotriva atacurilor repetate la adresa unor instituţii de învăţământ, hărţuirea unor autorităţi locale din Ţinutul Secuiesc, limitarea folosirii limbii materne, persecutarea simbolurilor naţionale. Solicităm egalitate deplină şi efectivă pentru toţi locuitorii Ţinutului Secuiesc! Autonomie pentru Ţinutul Secuiesc, libertate pentru Poporul Secuiesc!”, se mai menţionează în petiţie.
Documentul va fi depus, sâmbătă, la Prefectura Mureş la finalul unui marş care va porni din faţa Monumentului Secuilor Martiri.
La marşul de la Târgu Mureş participă peste 3.000 de oameni.
Citeşte şi: A intrat în vigoare o nouă lege privind operaţiunile agenţilor economici cu precursori de explozivi
Citeşte şi: Dragnea, despre legile justiţiei: Vrem să aducem legislaţia în normalitatea secolului XXI
Citeşte şi: Doi bărbaţi răniţi şi peste 20 de persoane evacuate dintr-un bloc din Tecuci, în urma unui incendiu
Citeşte şi: Câţiva protestatari din faţa Sălii Palatului, ridicaţi de jandarmi / Firea, despre proteste: Nu înţeleg faţă de ce, pentru că noi avem aici o întâlnire de partid / Bădălău: Ar trebui să protesteze în altă parte, un congres e motiv de bucurie
Citeşte şi: Preşedintele Tribunalului Timiş: Nu e nevoie de asaltul infractorilor pentru a decredibiliza justiţia. O facem din interior
Citeşte şi: Un mort şi doi răniţi, după ce camionetă în care se aflau a căzut de pe un pod, în judeţul Suceava - FOTO
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Încă două femei şi un bărbat au murit din cauza gripei. Numărul total de decese a ajuns la 93
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe