Mitinguri de solidaritate cu românii din diaspora care nu au putut vota

Aproximativ 300 de persoane participă, duminică seară, la Galaţi, la un miting de solidaritate cu românii din diaspora, îndemnându-i pe trecători să meargă la vot pe 16 noiembrie şi scandând lozinci împotriva lui Victor Ponta, acţiuni similare având loc şi la Suceava şi Bucureşti.

Urmărește
882 afișări
Imaginea articolului Mitinguri de solidaritate cu românii din diaspora care nu au putut vota

Mitinguri de solidaritate cu românii din diaspora care nu au putut vota, la Galaţi şi Suceava (Imagine: Codrin Prisecaru/Mediafax Foto)

UPDATE 20:33 - Peste 100 de persoane au protestat în Piaţa Universităţii din Capitală

Peste 100 de persoane au protestat, duminică, în Piaţa Universităţii din Capitală, unde au scandat "Lăsaţi diaspora să voteze", dar şi mesaje contra lui Victor Ponta, printre manifestanţi fiind şi un grup care a scandat lozinci antiprezidenţiale.

Oamenii au început să se adune de la ora 17.00 în Piaţa Universităţii din Capitală, pe trotuarul din faţa Teatrului Naţional, aceştia spunând că au venit, ca şi sâmbătă, în semn de solidaritate cu românii din diaspora care nu au putut vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale, din cauza numărului insuficient de secţii de votare.

Manifestanţii au scandat "Secţii de votare, peste hotare", "Ieşiţi la vot" şi "Lăsaţi diaspora să voteze" şi au cântat "Deşteaptă-te române".

Printre scandări au fost atât cele de solidaritate cu românii din diaspora care vor să voteze, cât şi contra lui Victor Ponta şi Titus Corlăţean. Protestatarii au scandat "Klaus, Klaus, Klaus, scapă-ne de Mickey Mouse", "Toate partidele fură prin rotaţie", "Vrem capul lui Corlăţean", "Ghinion, ghinion, ţara s-a trezit din somn", "DNA, DNA, scapă-ne şi de Ponta".

Unii dintre protestatari au afişat bannere pe care scria: "Plagiatorul ne fură viitorul", "Noi suntem cealaltă Românie", "Ponta fură alegerile", "Yes la vot, No Ponta", "Dottore, ai stârnit furia corporatiştilor", Istoria se repetă: Ceauşescu (1989): Huligani şi agenturi străine. Iliescu (1991): Golani. Ponta (2014): Agitatori. Corlăţean (2014): Instigatori".

La protest a fost şi un grup care a scandat "Jos Băsescu", "Băsescu, la puşcărie", "ACL, sluga lui Băsescu e", "Băse flota a vândut, la Nana şi-a luat pământ". Între acest grup şi ceilalţi manifestanţi au stat negociatori ai Jandarmeriei.

Manifestaţia s-a încheiat după aproximativ trei ore, fără incidente.

Protestele din Capitală au început sâmbătă, când în Piaţa Universităţii s-au adunat aproape o mie de oameni, în semn de solidaritate cu românii din diaspora care nu au putut vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Protestele din Capitală nu sunt autorizate, oamenii venind la manifestaţii în urma unor mesaje de mobilizare transmise pe reţelele de socializare. "Ieşi în stradă să îţi exprimi părerea. Vrei un preşedinte care nu îţi apără nici măcar dreptul la vot?", este mesajul transmis pe reţelele de socializare.

Duminică au avut loc proteste şi la Braşov, Galaţi şi Suceava. Pe reţelele de socializare au fost anunţate pentru duminică proteste în mai multe oraşe din străinătate, printre care Viena, Londa, Paris, Madrid, Milano şi Berlin.

Miting de solidaritate cu românii din diaspora la Galaţi

Oamenii au început să se adune, în jurul orei 17.00, în centrul municipiului Galaţi, având pancarte cu mesaje precum ”Ieri în Timişoara, azi în toată ţara”, ”Ghinion. Galaţiul s-a trezit din somn”, ”Libertate”, ”Respect diaspora”, ”Mai multe secţii de votare” sau ”Nu ne cenzuraţi la vot”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ei scandează lozinci împotriva premierului Victor Ponta şi a Guvernului: ”Hoţii”, ”Lăsaţi-i să voteze”, ”Ponta nu uita, România nu-i a ta”.

Participanţii la acţiune, care nu este autorizată, spun că au aflat despre organizarea acesteia de pe reţelele de socializare şi au venit de bunăvoie, în semn de solidaritate cu românii din diaspora care nu au reuşit să voteze în primul tur al alegerilor prezidenţiale.

La un moment dat, unul dintre participanţii la miting a fost legitimat de doi poliţişti locali, care i-au spus, susţine acesta, că nu are voie să rămână pe loc dacă este vorba despre un protest spontan.

După aproximativ o oră, manifestanţii au plecat în marş, pe trotuar, pe una dintre principalele artere de circulaţie din Galaţi, îndemnându-i pe trecători să meargă la vot pe 16 noiembrie, ei oprindu-se în faţa sediului Prefecturii.

Ulterior, ei au plecat din faţa Prefecturii Galaţi, întorcându-se în marş spre centrul oraşului, unde continuă mitingul.

La acţiune sunt prezenţi şi lideri ai PDL Galaţi, printre care preşedintele filialei judeţene a partidului, Doru Resmeriţă. El nu a dorit să discute cu jurnaliştii, dar într-un mesaj postat pe Facebook a anunţat că va participa la miting după ce a primit o invitaţie în acest sens.

Miting de solidaritate la Suceava

Şi la Suceava, aproape o sută de persoane au participat, duminică seară, la un miting de solidaritate cu românii din diaspora, cerând alegeri corecte şi scandând mesaje împotriva Guvernului şi premierului Victor Ponta.

Oamenii s-au strâns în faţa Palatului Administrativ, având pancarte inscripţionate cu mesaje precum "Diaspora s-a unit/Ponta eşti mazilit!" sau "Ponta, te caută DNA". Totodată, manifestanţii au scandat "Jos Ponta", "Mincinoşii!" sau "Demisia!", dar şi o revendicare locală privind finalizarea lucrărilor la şoseaua de centură a municipiului.

Ei au plecat apoi în marş spre sediul Primăriei Suceava, cântând imnul naţional, după care s-au întors pe esplanada din zona centrală, scandând "Jos comuniştii".

Mitingul, care nu a fost autorizat, s-a încheiat după aproximativ o oră şi jumătate, fără incidente. Manifestanţii au spus că vor continua acţiunea şi vor protesta în fiecare seară, de la ora 18.00, până în 16 noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici